Πολιτική|22.05.2019 16:03

Νίκος Βλαχάκος στο ethnos.gr: «Βρώμικη και άναρχη συγκοινωνιακά πόλη ο Πειραιάς»

Βάσω Ασμανίδου

Ο Πειραιώτης γιατρός, Νίκος Βλαχάκος, αδερφός του Παναγιώτη Βλαχάκου, που έπεσε νεκρός τη νύχτα των Ιμίων, διεκδικεί με τη στήριξη της Νέας Δημοκρατίας τον δήμο Πειραιά. Ο ίδιος μιλάει στο ethnos.gr για την υποψηφιότητά του στις εκλογές της 26ης Μαΐου. Εξηγεί ποιες θα είναι οι προτεραιότητές του σε περίπτωση που εκλεγεί. Αναφέρεται στα προβλήματα που υπάρχουν αυτή τη στιγμή στο μεγαλύτερο λιμάνι της χώρας και προτείνει μία σειρά από λύσεις. 


Την ίδια ημέρα με τις αυτοδιοικητικές εκλογές διεξάγονται και οι Ευρωεκλογές. Θεωρείτε ότι ο κόσμος θα ψηφίσει τελικά με βάση τα κομματικά του πιστεύω; Δηλαδή, αν κάποιος θέλει να τιμωρήσει τον ΣΥΡΙΖΑ στον Πειραιά θα ψηφίσει Νέα Δημοκρατία και το αντίστροφο; 

«Ο κόσμος θα ψηφίσει με κομματικά κριτήρια. Κι αυτό θα γίνει σε μεγάλο ποσοστό και στις αυτοδιοικητικές εκλογές. Είναι χαρακτηριστικό ότι η ψαλίδα στον Πειραιά ανοίγει πέρα από τα κομματικά περιθώρια ανάμεσα στον ΣΥΡΙΖΑ και τη Νέα Δημοκρατία. Στον Πειραιά η διαφορά μεταξύ ΝΔ και ΣΥΡΙΖΑ είναι διψήφια. Νομίζω ότι η κυβερνητική πολιτική μέχρι σήμερα έχει καταρρακώσει όλα τα κοινωνικά στρώματα. Γι' αυτό θεωρώ ότι ο κόσμος στις εκλογές τιμωρεί και θα τιμωρήσει». 

Έχετε βάλει υποψηφιότητα στις εκλογές του 2012 στην Α΄ Πειραιά με τη ΝΔ. Έχετε, επίσης, διατελέσει Νομαρχιακός Σύμβουλος και γραμματέας του Δημοτικού Συμβουλίου Πειραιά και μέλος του ΔΣ του Ιατρικού Συλλόγου Πειραιά. Γιατί τώρα επιλέξατε να διεκδικήσετε τον δημαρχιακό θώκο με τη στήριξη της Νέας Δημοκρατίας; 

«Είμαι ένας Πειραιώτης, ο οποίος περπατά στον Πειραιά καθημερινά εδώ και πάρα πολλά χρόνια. Αγαπώ την πόλη μου. Ανησυχώ για την πόλη μου. Με έχουν προβληματίσει πολλά πράγματα, τα οποία δεν έχουν γίνει αλλά και πράγματα που γίνονται με καθυστέρηση. Όλα αυτά με έχουν οδηγήσει να θελήσω να διεκδικήσω τον δήμο του Πειραιά, με τη στήριξη του κόμματος που έχω γαλουχηθεί πολιτικά». 

Είστε Πειραιώτης και μέχρι τώρα ζείτε στην πόλη. Ποια είναι τα προβλήματα που υπάρχουν στον Πειραιά και χρειάζεται άμεσα να επιλυθούν, θεωρείτε; 

«Το πρώτο και το πιο σημαντικό πρόβλημα είναι η καθαριότητα. Οι Πειραιώτες θεωρούν ότι η πόλη είναι βρώμικη, δεν είναι καθαρή. Πρέπει να υπάρξει πολύ καλή συνεργασία μεταξύ του δήμου των εργαζομένων και των πολιτών, προκειμένου να καθαρίσει η πόλη. Ένα, επίσης, μεγάλο πρόβλημα που υπάρχει στον Πειραιά είναι το συγκοινωνιακό. Η καθυστέρηση των έργων ολοκλήρωσης του Τραμ και του Μετρό έχουν δημιουργήσει ένα πολύ μεγάλο πρόβλημα στις συγκοινωνίες μας. Έχει γίνει άναρχη πόλη ο Πειραιάς συγκοινωνιακά».  

Η Υγεία είναι ένας ευαίσθητος και ιδιαίτερα δύσκολος τομέας. Θεωρείτε ότι σε αυτό τον νευραλγικό τομέα χωρούν κομματικές αντιπαλότητες;

«Νομίζω πως όχι. Δεν χωρούν. Δεν μπορείς να έχεις κομματικές παρωπίδες. Τουλάχιστον, εγώ στα σχεδόν 24 χρόνια που είμαι γιατρός σε δημόσιο νοσοκομείο, δεν είχα ποτέ κομματικές παρωπίδες. Δεν είχα ποτέ κομματικές παρωπίδες ακόμη και την περίοδο που ήμουν διοικητής στο Μεταξά, το μεγαλύτερο αντικαρκινικό νοσοκομείο. Δεν χωρούν πολιτικές παρωπίδες. Πιστεύω ότι όλοι πρέπει να εργαστούμε για την Υγεία. Να έχουμε καλύτερες παροχές υγείας για τους συμπολίτες μας. Αυτό, φυσικά, θέλει πολλή δουλειά. Σε κάθε περίπτωση, ο καθένας το κοιτάζει από τη δική του οπτική γωνία αλλά όλα πρέπει να συγκλίνουν υπέρ του ανθρώπου. Στην Υγεία υπάρχουν πολλές παθογένειες. Η πρώτη και πιο βασική είναι η έλλειψη ιατρικού και νοσηλευτικού προσωπικού. Αυτές οι ελλείψεις μας αναγκάζουν να δουλεύουμε πολύ περισσότερο και παρόλο που θέλουμε και είμαστε υποχρεωμένοι να εναρμονιστούμε με τις ευρωπαϊκές οδηγίες για το οκτάωρο εργασίας, είναι κάτι που μέχρι σήμερα δεν έχει επιτευχθεί. Δεν πιστεύω ότι μπορεί να γίνει εάν δεν υπάρξουν ριζικές μεταβολές στο θέμα των ανανεώσεων των θέσεων των επιμελητών». 

Ποιοι είναι οι στόχοι σας για τον Πειραιά σε περίπτωση που οι Πειραιώτες σας επιλέξουν με την ψήφο τους;

«Εκτός από τα θέματα της καθαριότητας και του επανασχεδιασμού των μονοδρομήσεων που έχουν γίνει στον Πειραιά και έχουν επιφέρει συγκοινωνιακή ανωμαλία στην πόλη, είναι η ασφάλεια της πόλης. Αυτό σημαίνει να έχουμε καλό φωτισμό, καλή αστυνόμευση, να ελέγξουμε την παραβατικότητα. Σημαντική είναι και η ελεγχόμενη στάθμευση, την οποία σχεδιάζουμε να βάλουμε. Επίσης, σχέδιό μας είναι και η πάταξη του παρεμπορίου». 

Αν οι Πειραιώτες δεν σας βγάλουν δήμαρχο αλλά είστε στην αντιπολίτευση, θα εμφανίζεστε; 

«Θα δίνω το παρών, όπως και παλαιότερα έδινα το παρών ως ανεξάρτητος δημοτικός σύμβουλος που είχα εκλεγεί το 2010. Σε κάθε περίπτωση, θέλω ο κόσμος να δώσει την ψήφο στον συνδυασμό μας, ο οποίος αποτελείται από νέα πρόσωπα, που ασχολούνται με την καθημερινότητα, αφουγκράζονται τα προβλήματα της πόλης. Είναι έτοιμοι να εργαστούν για μια καθαρή ανθρώπινη πόλη». 

Πειραιάςεκλογές 2019αυτοδιοικητικές εκλογές