Πολιτική|22.05.2019 19:07

Ευρωεκλογές 2019 - Δημοσκοπήσεις: Από το 6,9% του Μάρτη στο 5,6% του Μάη

Newsroom

Τι θα δείξει, τελικά, η κάλπη της ερχόμενης Κυριακής; Ποιο κόμμα θα αναδειχθεί πρώτο στις ευρωεκλογές, έπειτα από μια ταραγμένη προεκλογική περίοδο; Οι εκτιμήσεις από πολιτικούς αναλυτές είναι πάρα πολλές, αλλά κανείς δεν μπορεί να προδιαγράψει -με ασφάλεια- τη νίκη κάποιου κόμματος και την τελική διαφορά, η οποία θα προκύψει από την εκλογική διαδικασία. Ας δούμε, λοιπόν, τι έχουν δείξει και τι έχουν καταγράψει οι σχετικές δημοσκοπήσεις οι οποίες έχουν διεξαχθεί για το OPEN Tv από τις 27 Μαρτίου και μέχρι σήμερα.

Στις 27/3, στο 6,9% ήταν η διαφορά Νέας Δημοκρατίας - ΣΥΡΙΖΑ, με τη συσπείρωση όμως του κυβερνώντος κόμματος να βρίσκεται σε χαμηλά επίπεδα συγκριτικά με τη Ν.Δ. Αυτό προέκυψε από το αποτέλεσμα της δημοσκόπησης της Αlco που παρουσιάστηκε στο δελτίο ειδήσεων του Open TV με την Ελλη Στάη. Όσον αφορά την πρόθεση ψήφου όλα δείχνουν ότι το κλειδί των εκλογών θα είναι η ψήφος των αναποφάσιστων, μιας και το ποσοστό τους φτάνει το 17,2%. Παράλληλα η συσπείρωση του ΣΥΡΙΖΑ είναι 51% την ώρα που η συσπείρωση των ψηφοφόρων της Νέας Δημοκρατίας φτάνει το 79%.

Την Πέμπτη 9/5 στο Open Tv, στην εκπομπή OPEN Mind με την Έλλη Στάη, παρουσιάστηκε η μεγάλη δημοσκόπηση της Alco -η πρώτη μετά την προκήρυξη των ευρωεκλογών, 18 ημέρες πριν από τις κάλπες για τις διπλές εκλογές- με σημαντικές ερωτήσεις και τις ανάλογες απαντήσεις από τους ψηφοφόρους: ποια είναι η διαφορά μεταξύ ΣΥΡΙΖΑ και ΝΔ, ποια τα «κλειδιά» και τα κριτήρια της ψήφου, ποιον πολιτικό προτιμούν οι ψηφοφόροι, ποια η πρόθεση ψήφου, αλλά και τα «μυστικά» των μετακινήσεων, όπως και οι απαντήσεις των «αναποφάσιστων».

Στις 5,9 μονάδες είναι η διαφορά της Νέας δημοκρατίας από τον ΣΥΡΙΖΑ σύμφωνα με τη δημοσκόπηση. Πιο συγκεκριμένα, τα ποσοστά των κομμάτων έχουν ως εξής: ΝΔ 25,3%, ΣΥΡΙΖΑ 19,4%, Χρυσή Αυγή 5,5%, ΚΙΝΑΛ 5% και ΚΚΕ 4,8%. Ακολουθούν η Ελληνική Λύση με ποσοστό 2,6%, η Λαϊκή Ενότητα με 2,4% και η Ένωση Κεντρώων με 2,2%. Tο Ποτάμι έχει 1,4%, οι ΑΝΕΛ 1,2% και το Μέρα 25 ποσοστό 1%. Άλλο δηλώνουν 4,7%, αποχή 7,6%, ενώ αναποφάσιστοι δηλώνουν 16,2%.

Η τελευταία χρονικά δημοσκόπηση που είδε το φως της δημοσιότητας ήταν η μέτρηση της Alco για το Open, που έδωσε τη μικρότερη μέχρι στιγμής διαφορά, δηλαδή 5,6 μονάδες υπέρ της Νέας Δημοκρατίας. Η έρευνα ολοκληρώθηκε στις 20 Μαΐου και στην πρόθεση ψήφου η Νέα Δημοκρατία προηγείται με 26,4%, έναντι 20,8% του ΣΥΡΙΖΑ. Την πεντάδα κλείνουν Χρυσή Αυγή και ΚΙΝΑΛ με 5% και το ΚΚΕ με 4,4%. Στο 1,7% βρίσκεται το Ποτάμι και στο 1,4% οι ΑΝΕΛ.

Δημοσκόπηση της ALCO για το Open: 5,6% η διαφορά της ΝΔ από τον ΣΥΡΙΖΑ (vid)

Πάντως, οι επιτελείς του ΣΥΡΙΖΑ επιμένουν το τελευταίο διάστημα ότι οι εκλογές θα είναι μια μεγάλη έκπληξη και βασίζουν την αισιοδοξία τους στο γεγονός ότι διαπιστώνεται μια συσπείρωση των οπαδών του κόμματος, με τη βοήθεια και των παροχών που ανακοινώθηκαν, ενώ ποντάρουν πολλά και στην ψήφο των νέων, όπου παραδοσιακά ο ΣΥΡΙΖΑ καταγράφει μεγαλύτερα ποσοστά από όλες τις άλλες ηλικιακές ομάδες. Σε κάθε περίπτωση, το τι πραγματικά θα συμβεί είναι κάτι το οποίο θα δείξει η κάλπη την Κυριακή. Εκεί, θα τελειώσουν οι υποθέσεις και τα κόμματα θα πρέπει να αντιμετωπίσουν το εκλογικό αποτέλεσμα.

δημοσκοπήσειςΕυρωεκλογές