Πολιτική|23.05.2019 07:55

Νέο άνοιγµα Μητσοτάκη στη βάση του ΚΙΝΑΛ

Σπύρος Μουρελάτος

Κρίσιµα πολιτικά διλήµµατα επιστρατεύει στο τέλος της προεκλογικής κούρσας ο Κυριάκος Μητσοτάκης, επιχειρώντας να διευρύνει το άνετο, όπως θεωρεί η Πειραιώς, προβάδισµα της Νέας Δηµοκρατίας. Πλάι στο κεντρικό δίληµµα του κόµµατος «πολιτική αλλαγή ή τέλµα και στασιµότητα» ο αρχηγός της αξιωµατικής αντιπολίτευσης τοποθετεί εµφατικά τα τελευταία 24ωρα τη θέση ότι «η µόνη οδός για όποιον επιθυµεί να απαλλαγεί ο τόπος από τον ΣΥΡΙΖΑ είναι να ψηφίσει τη Ν∆».

Ο κ. Μητσοτάκης πυκνώνει τις «επιθέσεις φιλίας» προς τους πολίτες που αυτοπροσδιορίζονται ως κεντρώοι ή κεντροαριστεροί, υπογραµµίζοντας πως η Ν∆ αποτυπώνει στον δηµόσιο διάλογο τη µόνη αυθεντικά προοδευτική πρόταση, και παραπέµπει στις προγραµµατικές δεσµεύσεις του κόµµατος για την οικονοµία, την ασφάλεια, την υγεία, την παιδεία και τους θεσµούς. Απευθυνόµενος, µάλιστα, προς τους ψηφοφόρους του Κινήµατος Αλλαγής και του Ποταµιού µέσω του ραδιοφώνου News 24/7, ο πρόεδρος της Ν∆ σηµείωσε χαρακτηριστικά ότι οι ιδεολογικές διαφορές του παρελθόντος έχουν ξεθωριάσει, τόνισε ότι δεν κατανοεί τη λογική των «ίσων αποστάσεων», ενώ απέδωσε σε λόγους τακτικής τις κατά καιρούς αναφορές της Φώφης Γεννηµατά σε χαώδεις διαφορές ανάµεσα στο κόµµα της και τη Ν∆.

Η οµιλία στο Περιστέρι

Την ίδια ώρα, ο κ. Μητσοτάκης επιχειρεί να πείσει πως το κόµµα του διαθέτει τη µόνη ρεαλιστική και άµεσα εφαρµόσιµη πρόταση, που θα βελτιώσει άµεσα την καθηµερινότητα των ασθενέστερων κοινωνικά στρωµάτων, απορρίπτοντας ως ανακύκλωση της µιζέριας την εµµονή του Μεγάρου Μαξίµου αποκλειστικά και µόνο σε µια «επιδοµατική πολιτική φιλοδωρηµάτων», όπως περιγράφεται.

Στο πνεύµα αυτό, δεν ήταν καθόλου τυχαία η αναφορά του στη χθεσινή µεγάλη προεκλογική συγκέντρωση, στο κλειστό «Ανδρέας Παπανδρέου» του Περιστερίου, στις προγραµµατικές θέσεις της ΝΔ, η οποία, όπως είπε, ταυτίζεται µε τις ανάγκες και τις προσδοκίες -οικονοµικές και κοινωνικέςτης µεγάλης πλειοψηφίας των Ελλήνων πολιτών, ιδίως των µακροχρόνια ανέργων, των χαµηλοσυνταξιούχων και των χαµηλόµισθων, καθώς αυτές οι οµάδες θα επωφεληθούν αµεσότερα από την αύξηση του παραγόµενου πλούτου.

Κατά την οµιλία του, µάλιστα, υπενθύµισε ότι ως βουλευτής Β’ Αθηνών αποσπούσε τα µεγαλύτερα ποσοστά του στη Δυτική Αθήνα και ειδικά στο Περιστέρι. Η σηµερινή και αυριανή παρουσία του σε Φλώρινα, Εδεσσα και Θεσσαλονίκη, τα δύο τελευταία 24ωρα της προεκλογικής περιόδου, µαρτυρούν, επίσης, την πρόθεση να αναδειχθεί η εναντίωση της Ν∆ στη Συµφωνία των Πρεσπών αλλά και τη δέσµευση ότι ο ίδιος θα αγωνιστεί ως πρωθυπουργός για να θωρακίσει το brand, όπως λέει, της µόνης πραγµατικής Μακεδονίας, καθώς και των επιχειρήσεων που παράγουν και διανέµουν µακεδονικά προϊόντα.

Εµπειροι κοµµατικοί παράγοντες χαρακτηρίζουν, τέλος, τη ρητορική Τσίπρα περί 13ης σύνταξης και περί των πολιτικών που αναγράφονται στο ψηφοδέλτιο του ΣΥΡΙΖΑ ως ένδειξη απόγνωσης και επιµένουν πως οι αλλεπάλληλες προεκλογικές αναδιπλώσεις και µετατοπίσεις στην τακτική του κυβερνώντος κόµµατος «προδίδουν πανικό και προεξοφλούν εκλογική ήττα».

Συστράτευση ζητά ο Καραμανλής

Μήνυµα συστράτευσης έστειλε, προσερχόµενος στην προεκλογική συγκέντρωση της Νέας ∆ηµοκρατίας στο Περιστέρι, ο πρώην πρωθυπουργός Κώστας Καραµανλής, εκφράζοντας τη θέση ότι «ο τόπος χρειάζεται πολιτική σταθερότητα και ισχυρή κυβέρνηση». Στη δήλωσή του ο κ. Καραµανλής τόνισε: «Είµαστε εδώ, όλοι συστρατευµένοι στο πλευρό του Κυριάκου Μητσοτάκη, στην τελική ευθεία για µια καθαρή νίκη στις ευρωεκλογές. Μια νίκη που οδηγεί στην πολιτική αλλαγή που έχει ανάγκη η Ελλάδα. Χρειάζονται επενδύσεις και ανάπτυξη, κοινωνική δικαιοσύνη, φροντίδα για τους µη ευνοηµένους. Χρειάζεται σοβαρότητα και υπευθυνότητα στον χειρισµό των εθνικών υποθέσεων, ειδικά σε µια περίοδο αστάθειας και αβεβαιότητας στη γειτονιά µας. Αυτή την προοπτική µόνο η παράταξή µας, η Νέα ∆ηµοκρατία, µπορεί να διασφαλίσει».

ΚΙΝΑΛΝέα ΔημοκρατίαΚώστας ΚαραμανλήςΚυριάκος Μητσοτάκης