Πολιτική|23.05.2019 22:09

Το ethnos.gr στα άδυτα του Ευρωκοινοβουλίου λίγες ώρες πριν τις εκλογές (pics)

Μαρία Ψαρά

Πυρετώδεις είναι οι προετοιμασίες στις Βρυξέλλες για την μεγάλη ημέρα των Ευρωεκλογών. Επίκεντρο της διαδικασίας είναι το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, από όπου περισσότεροι από 1.300 διαπιστευμένοι δημοσιογράφοι αναμένεται να παρακολουθήσουν τα αποτελέσματα, μεταδίδοντάς τα σε όλα τα κράτη-μέλη και τις χώρες του πλανήτη. Η καρδιά της ΕΕ χτυπάει αυτές τις μέρες στο συγκρότημα κτιρίων που αποτελούν το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο στην πλατεία Λούξεμπουργκ –Place Lux για τους ντόπιους. Εδώ, συνεργεία κάθε λογής δουλεύουν πυρετωδώς για το καλύτερο δυνατό αποτέλεσμα στην κάλυψη των εκλογών της Κυριακής.

Νέα θητεία

Από το αποτέλεσμα της Κυριακής στα 28 κράτη μέλη θα ξεκινήσει ένα γαϊτανάκι διεργασιών που θα επηρεάσει όλους τους ευρωπαϊκούς θεσμούς. Καταρχάς τη σύνθεση του Κοινοβουλίου και το προεδρείο της, αλλά στη συνέχεια και την Κομισιόν, η οποία θα αποκτήσει νέο Πρόεδρο και Επιτρόπους ως τον Οκτώβρη που θα λήξει η παρούσα θητεία.Οι ισορροπίες και οι αναλογίες που θα προκύψουν από τις κάλπες της 26ης Μαΐου θα δώσουν τον τόνο και στους άλλους θεσμούς, όπως το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο, την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα και αλλού.

Σήμερα ψηφίζουν σε δύο χώρες

Η ψηφοφορία ξεκίνησε σήμερα σε δύο χώρες, το Ηνωμένο Βασίλειο και την Ολλανδία. 53 εκατομμύρια ψηφοφόροι στο Ηνωμένο Βασίλειο μπορούν να ψηφίσουν για τους 591 υποψηφίους που διεκδικούν 73 έδρες. Αν η χώρα είναι ακόμα μέλος της ΕΕ στις 2 Ιουλίου, η υφιστάμενη δομή του Κοινοβουλίου με 751 έδρες θα παραμείνει σε ισχύ. Αν το Brexit επιταχυνθεί, τότε όλα θα αλλάξουν, όπως έχει σχεδιαστεί –οι έδρες μετά την αποχώρηση της Βρετανίας θα μειωθούν, ενώ κάποια κράτη μέλη θα αυξήσουν τον αριθμό των ευρωβουλευτών τους. Η Ελλάδα δεν είναι ένα από αυτά.

Στην Ολλανδία, περίπου 13.5 εκατομμύρια Ολλανδοί ψηφοφόροι θα επιλέξουν 26 από τους 308 υποψηφίους που κατεβαίνουν στις εκλογές.

Ψηφοφορίες αύριο θα πραγματοποιηθούν σε Τσεχία και Ιρλανδία. Η διαδικασία αναμένεται να κορυφωθεί την Κυριακή, όταν όλες οι χώρες πλέον θα έχουν πραγματοποιήσει τις εκλογικές τους διαδικασίες. Τα πρώτα exit polls για την Ελλάδα θα δημοσιευτούν στις 7 ώρα Ελλάδας και τα τελικά αναμένονται μετά τις 12 τα μεσάνυτα. Το ethnos.gr θα είναι διαρκώς ενημερωμένο με τις τελευταίες εξελίξεις.  Για όλα τα κράτη μέλη, επίσημα αποτελέσματα μπορούν να ανακοινωθούν μόνο μετά το κλείσιμο της τελευταίας κάλπης στις 12:00 το βράδυ της Κυριακής (οι κάλπες στην Ιταλία κλείνουν στις 11 το βράδυ!)

Προς το παρόν, ένα είναι το μήνυμα που στέλνουν οι Βρυξέλλες: αυτή τη φορά ψηφίζω!

Ευρωπαϊκό ΚοινοβούλιοΒρυξέλλεςΕυρωεκλογές