Πολιτική|21.10.2018 22:02

Μετράνε τους 151 για την Συμφωνία των Πρεσπών

Newsroom

Αυτή τη στιγμή το κυβερνητικό επιτελείο αναζητάει έξι βουλευτές για να συμπληρωθεί ο «μαγικός αριθμός» 151. Τη δεδομένη στιγμή αυτοί που θα ψηφίσουν σίγουρα την κύρωση είναι οι βουλευτές της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του ΣΥΡΙΖΑ.

Την ίδια ώρα όμως, την ηχηρή διαφοροποίησή του από την «γραμμή» Καμμένου αναφορικά με την Συμφωνία των Πρεσπών, εξέφρασε ο υφυπουργός Εξωτερικών και μέλος των ΑΝΕΛ, Τέρενς Κουίκ, ο οποίος βρίσκεται στην Αίγυπτο. Να σημειωθεί ότι ο Τέρνς Κουίκ δεν διαθέτει δικαίωμα ψήφου αφού δεν έχει την ιδιότητα του βουλευτή και δεν «υπολογίζεται» από την κοινοβουλευτική ομάδα του κόμματος του.

Παρόλα αυτά όμως, φαίνεται πως ανοίγει ένα νέο σφοδρό «μέτωπο» στο κόμμα των ΑΝΕΛ: «Βρίσκομαι στην Αίγυπτο υπηρετώντας την εξωτερική πολιτική που χαράσσει ο Τσίπρας», ανέφερε με νόημα ο υφυπουργός Εξωτερικών

Η στάση των ΑΝΕΛ

Τη δεδομένη στιγμή στις τάξεις των ΑΝΕΛ υπάρχουν διαφορετικές τάσεις οι οποίες έχουν ως εξής: Οι βουλευτές που βρίσκονται στην γραμμή του Πάνου Καμμένου (Μαρία - Κόλλια Τσαρουχά, Κώστας Κατσίκης, Κώστας Ζουράρις), οι βουλευτές που θα στήριζαν υπό προϋποθέσεις την κύρωση (Θανάσης Παπαχριστόπουλος, Έλενα Κουντουρά). Τέλος δεν έχει ανοίξει τα χαρτιά του ο υφυπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και βουλευτής Λάρισας Βασίλης Κόκκαλης. 

Οι βουλευτές του Ποταμιού

Στο Ποτάμι υπάρχουν διαφορετικές κατευθύνσεις όσον αφορά την κύρωση.Ο Επικεφαλής του κόμματος Σταύρος Θεοδωράκης σε συνέντευξη που παραχώρησε στην ΕΦΣΥΝ ξεκαθαρίζει ότι το Ποτάμι δεν πρόκειται να στηρίξει την κυβέρνηση, ακόμη και αν αποχωρήσουν οι ΑΝ.ΕΛΛ., ωστόσο επιμένει να μιλάει θετικά για τη Συμφωνία των Πρεσπών στο Μακεδονικό. Κατά της συμφωνίας έχουν ταχθεί τόσο ο Γιώργος Αμυράς όσο και ο Γρηγόρης Ψαριανός. Στον αντίποδα ο αντιπρόεδρος της Βουλής Σπύρος Λυκούδης σε πρόσφατη συνέντευξή του τάχθηκε υπέρ της Συμφωνίας αρκεί αυτή να μην συνοδεύεται με ψήφο εμπιστοσύνης. Στην ίδια κατεύθυνση κινείται και ο γραμματέας Κοινοβουλευτικού έργου Γιώργος Μαυρωτάς. Τέλος ο μόνος που έχει ταχθεί υπέρ της κύρωσης χωρίς όρους είναι ο βουλευτής Ηρακλείου Σπύρος Δανέλλης. 

Η πηγή των ανεξάρτητων

Από τους ανεξάρτητους βουλευτές οι μόνο υπέρ της κύρωσης αλλά υπό προϋποθέσεις είναι η υφυπουργός Προστασίας του Πολίτη Κατερίνα Παπακώστα και ο Χάρης Θεοχάρης. Η κ. Παπακώστα μιλώντας στον ΣΚΑΙ είπε ότι θα πρέπει προηγουμένως να υπάρξει ερμηνευτική δήλωση για την γλώσσα και την εθνότητα που θα ξεκαθαρίζει ότι δεν έχουν καμία σχέση με την αρχαία Μακεδονία. Παράλληλα συμπλήρωσε η ερμηνευτική δήλωση θα πρέπει να υπογραφεί και από τα Σκόπια, ενώ πρόσθεσε ότι απευθύνει την πρότασή της στον πρωθυπουργό και τον κυβερνητικό εταίρο Πάνο Καμμένο. Τέλος ο Χάρης Θεοχάρης μιλώντας στο ΑΠΕ - ΜΠΕ σημείωσε πως «οι εξελίξεις των τελευταίων ωρών δείχνουν ότι η συμφωνία για τις Συνταγματικές αλλαγές που έχουν δεχθεί οι γείτονες μας να κάνουν, προχωράει. Εφόσον με τις αλλαγές αυτές ξεκαθαρίζεται το αυτονόητο, πως η σλαβική γλώσσα και ο σλαβικός λαός δεν έχει καμία σχέση με την ελληνική ιστορία και τον Μέγα Αλέξανδρο, πράγματι η συμφωνία είναι προς το συμφέρον της χώρας και θα μπορούσα να τη ψηφίσω. Η ιστορία μας είναι αδιαπραγμάτευτη».

Με απλά λόγια

Εάν η συμφωνία ερχόταν αύριο προς κύρωση στο Κοινοβούλιο θα συγκέντρωνε τον «μαγικό αριθμό» 152. Δηλαδή υπέρ θα τάσσονταν οι 146 βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ, ο Θανάσης Παπαχριστόπουλος και η Έλενα Κουντουρά των ΑΝΕΛ, ο Σπύρος Λυκούδης και ο Σπύρος Δανέλλης από το Ποτάμι, και οι ανεξάρτητοι Κατερίνα Παπακώστα και Χάρης Θεοχάρης. 

Τέλος «χρυσές εφεδρείες» για την κυβέρνηση θα πρέπει να θεωρούνται ο Σταύρος Θεοδωράκης και ο Γιώργος Μαυρωτάς στην περίπτωση που κάποιος από τους «σίγουρους βουλευτές» αλλάξει γνώμη την τελευταία στιγμή. 

ΠΓΔΜΣκόπιαΣυμφωνία των ΠρεσπώνΒουλή