Πολιτική|24.05.2019 11:35

Εκλογές 2019: Πονοκέφαλος από τον διπλασιασμό των εκλογικών τμημάτων

Newsroom

Πονοκέφαλο στους υπευθύνους για τη διεξαγωγή των εκλογών προκαλεί ο σχεδόν διπλασιασμός των εκλογικών τμημάτων και το υπουργείο Εσωτερικών απευθύνει έκκληση στους ψηφοφόρους για έγκαιρη ενημέρωση, καθώς είναι πολύ πιθανό να ψηφίζουν σε άλλο σχολικό συγκρότημα από αυτό που πήγαιναν συνήθως. Ο διπλασιασμός των εκλογικών τμημάτων προέκυψε καθώς πρώτη φορά διεξάγονται τετραπλές εκλογές (Ευρωβουλή, περιφέρειες, δήμοι, τοπικές κοινότητες) και θα ήταν ανέφικτο να χωρέσουν σε μια αίθουσα τέσσερις κάλπες μαζί με τους αναμένοντες ψηφοφόρους και τα ψηφοδέλτια.

Το υπουργείο Εσωτερικών θυμίζει:

ΠΟΥ ΨΗΦΙΖΩ: Σε αυτές τις εκλογές οι ψηφοφόροι ψηφίζουν σε δύο γειτονικά τμήματα (π.χ. 123Α, 123Β). Στο Α ψηφίζουν για το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο και την περιφέρεια και στο Β για τον δήμο και την κοινότητα. Μέσω της ιστοσελίδας του υπουργείου Εσωτερικών www.ypes.gr, οι εκλογείς μπορούν να βρουν χρήσιμες πληροφορίες που αφορούν σε όλες τις εκλογές, καθώς και το εκλογικό τμήμα που ψηφίζουν. Αντίστοιχη ενημέρωση μπορούν οι ψηφοφόροι να λάβουν από τις σχετικές υπηρεσίες του οικείου δήμου και το τηλεφωνικό κέντρο 213-1361500. Τα διπλά τμήματα δεν ισχύουν όπου οι εγγεγραμμένοι εκλογείς είναι κάτω από 300 και στους δήμους που δεν έχουν κοινότητες.

ΠΟΤΕ ΨΗΦΙΖΩ: Η ψηφοφορία ξεκινά από τις 7 π.μ. και ολοκληρώνεται στις 7 μ.μ. Κάθε εκλογέας χρειάζεται να έχει μαζί του αστυνομική ταυτότητα ή άλλο αποδεικτικό σε ισχύ (π.χ. διαβατήριο, δίπλωμα).

Οι δήμοι θα είναι ανοικτοί για να δίνουν ό,τι δικαιολογητικά χρειαστούν.

ΠΟΣΟΥΣ ΣΤΑΥΡΟΥΣ: Για τις ευρωεκλογές, οι ψηφοφόροι θα επιλέξουν το ψηφοδέλτιο με το κόμμα που επιθυμούν και θα εκφράσουν την προτίμησή τους υπέρ 4 κατά ανώτατο όριο υποψηφίων του συνδυασμού. Για τις περιφερειακές εκλογές, με τον σταυρό προτίμησης ο εκλογέας εκφράζει την προτίμησή του προς 1 έως 4 υποψηφίους, ανάλογα με το μέγεθος της εκάστοτε περιφέρειας. Για τις δημοτικές εκλογές, μπαίνουν στο ψηφοδέλτιο 1 έως 3 σταυροί στην εκλογική περιφέρεια που είναι ο ψηφοφόρος εγγεγραμμένος και 1 ακόμη σε υποψήφιο άλλης εκλογικής περιφέρειας του ίδιου δήμου (εκτός αν πρόκειται για ενιαίο δήμο). Στις κοινοτικές εκλογές, μπαίνει ένας σταυρός εάν η κοινότητα έχει κάτω από 300 κατοίκους και δύο εάν έχει περισσότερους.

Ευρωεκλογέςεκλογικά κέντραΔημοτικές εκλογές