Πολιτική|12.11.2018 10:53

Μπαράζ επαφών κορυφής του Αλέξη Τσίπρα στο Παρίσι

Βούλα Κεχαγιά

Συνομιλίες κορυφής σφράγισαν την παραμονή του Αλέξη Τσίπρα στο Παρίσι, όπου είχε τη  δυνατότητα να συνομιλήσει για λίγη ώρα με τον πρόεδρο των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ στο περιθώριο των επετειακών εκδηλώσεων για τα 100 χρόνια από τη λήξη του Α’ Παγκοσμίου Πολέμου.

Κατά τις πληροφορίες ο Αμερικανός πρόεδρος συνεχάρη τον πρωθυπουργό για τις εξελίξεις περί την ελληνική οικονομία αλλά και τον σταθεροποιητικό ρόλο που παίζει η Ελλάδα στον χώρο της Νοτιοανατολικής Μεσογείου. Σημειωτέον πως υπάρχει πιθανότητα στις αρχές του νέου έτους ο Αλέξης Τσίπρας να μεταβεί εκ νέου στην Ουάσιγκτον για επίσημη συνάντηση με τον Ντόναλντ Τραμπ, κάτι που θα εξετασθεί και κατά τη συνάντηση του Γιώργου Κατρούγκαλου στις 13 Δεκεμβρίου στην αμερικανική πρωτεύουσα με τον υπουργό Εξωτερικών των ΗΠΑ Μάικ Πομπέο.

Νωρίτερα βεβαίως στις 7 Δεκεμβρίου ο Αλέξης Τσίπρας θα έχει επισκεφθεί τη Μόσχα, κάτι που του υπενθύμισε ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντιμίρ Πούτιν επίσης στο περιθώριο των εκδηλώσεων στο Παρίσι, σε μία επίσκεψη που εντάσσεται στο πλαίσιο της προσπάθειας αποκατάστασης των ελληνορωσικών σχέσεων μετά την απέλαση των δύο Ρώσων διπλωματών.

Ο πρωθυπουργός είχε ασφαλώς συνομιλία με τον οικοδεσπότη πρόεδρο της Γαλλίας Εμανουέλ Μακρόν, με τον οποίο συζήτησαν τις εξελίξεις στην Ευρώπη αλλά και την αναγκαιότητα να μπει φρένο στην επέλαση των ακροδεξιών δυνάμεων εν όψει ευρωεκλογών.

Στη γαλλική πρωτεύουσα υπήρξε σύντομη συνάντηση του Αλ. Τσίπρα και με τον πρόεδρο της Τουρκίας Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, ο οποίος επανέλαβε την πρόσκληση για συνάντησή τους στην Κωνσταντινούπολη. Σημειωτέον πως η ημερομηνία της επίσκεψης δεν έχει οριστικοποιηθεί, όμως οι δύο πλευρές εργάζονται για την προετοιμασία της συνάντησης.

Μεταξύ των ηγετών που συνάντησε ο πρωθυπουργός ήταν και η Γερμανίδα καγκελάριος Ανγκελα Μέρκελ. Κατά τα άλλα μετά το Βερολίνο και το Παρίσι σειρά έχει σήμερα το Παλέρμο για τον Αλέξη Τσίπρα. Οι διεθνείς υποχρεώσεις του πρωθυπουργού τον οδηγούν σήμερα στη Διάσκεψη για τη  Λιβύη που οργανώνει η ιταλική κυβέρνηση στο Παλέρμο, όπου θα έχει προγραμματισμένη συνάντηση με τον ομόλογό του Τζουζέπε Κόντε. Η Διάσκεψη αποσκοπεί στην παροχή υποστήριξης της διεθνούς κοινότητας για την εφαρμογή του σχεδίου δράσης των Ηνωμένων Εθνών για τη Λιβύη.

Κοινωνική Ευρώπη

Ο Αλέξης Τσίπρας στη διάρκεια του Σαββατοκύριακου εξέπεμψε για μία ακόμη φορά το στίγμα του για την αναγκαιότητα συνεργασίας των προοδευτικών δυνάμεων της Ευρώπης απέναντι στις δυνάμεις της ακροδεξιάς και της συντήρησης. Το μήνυμα για εγρήγορση το έστειλε και κατά την ομιλία του στις εκδηλώσεις του Παρισιού λέγοντας πως η Ευρώπη πρέπει να απαλλαγεί από το μοντέλο που απέτυχε και να μετατραπεί σε μία Ευρώπη που «στηρίζει το κοινωνικό κράτος και προστατεύει τα δημόσια αγαθά, της δημοκρατίας και του κοινωνικού ελέγχου, μία Ευρώπη που διασφαλίζει τα εργασιακά δικαιώματα και τους αξιοπρεπείς μισθούς επενδύοντας στη νέα γενιά. Περιγράφοντάς τη, ο πρωθυπουργός μίλησε για μία Ευρώπη σύγχρονη, προοδευτική και ισχυρή ως έμπρακτη απάντηση στην επέλαση των εθνικισμών και του μίσους που αυτήν τη στιγμή την απειλεί ευθέως.
Μία ημέρα πριν από το συνέδριο τoυ SPD στο Βερολίνο κάλεσε αριστερούς και σοσιαλδημοκράτες «να παραμερίσουμε τις διαφορές μας και να σώσουμε το κοινό μας σπίτι που βρίσκεται σε κίνδυνο». Ο Αλέξης Τσίπρας έκανε λόγο για μία νέα χάρτα δικαιωμάτων του κόσμου της εργασίας, της επιστήμης, του πολιτισμού και της νέας γενιάς και σχολίασε για την Ελλάδα ότι «δυστυχώς έχουμε έναν μονομέτωπο αγώνα, ενάντια σε αριστερές επιλογές και μάλιστα απέναντι σε ιστορικού χαρακτήρα πρωτοβουλίες που παίρνει η κυβέρνηση»