Πολιτική|25.05.2019 10:48

Θέση στην κοίτη της Ευρωβουλής ψάχνει το Ποτάµι

Φώφη Γιωτάκη

Στοίχημα επιβίωσης στο εσωτερικό πολιτικό σκηνικό αποτελεί αναµφισβήτητα για το Ποτάµι ο σταθµός των ευρωεκλογών. Τόσο ο Σταύρος Θεοδωράκης όσο και στελέχη του Ποταµιού πιστεύουν ότι παρά το χαµηλό βαροµετρικό στις δηµοσκοπήσεις, το κόµµα τους µπορεί να κάνει τελικά την έκπληξη, εκλέγοντας αυτήν την Κυριακή τουλάχιστον έναν ευρωβουλευτή. Πρόκειται για το καλό σενάριο, το οποίο φιλοδοξούν ότι θα επικρατήσει εφόσον αποτυπωθεί στις κάλπες το θετικό κλίµα που εισέπραξαν από τους πολίτες κατά τη διάρκεια των προεκλογικών περιοδειών ανά την Ελλάδα.

Πιθανή εξέλιξη µε τη διατήρηση εκπροσώπου του Ποταµιού στην Ευρωβουλή σηµαίνει για τη Σεβαστουπόλεως αφετηρία επανεκκίνησης για τη διεκδίκηση επανεκλογής βουλευτών και στις προσεχείς εθνικές εκλογές. Σε κάθε περίπτωση -όπως τονίζει κορυφαίο στέλεχος- η είσοδος στην Ευρωβουλή, παρά τα αρνητικά προγνωστικά, θα δηµιουργήσει σηµαντικά περιθώρια επανασυσπείρωσης στελεχών και φίλων µε κεντρώο κυρίως προφίλ γύρω από το Ποτάµι. Το ίδιο στέλεχος διακρίνει ακόµη και στο αρνητικό σενάριο µια αισιόδοξη πλευρά – αρκεί το ποσοστό που θα λάβει στην ευρωκάλπη να µην είναι πολύ κάτω από το 3%. Αντιθέτως, αν το Ποτάµι καταγράψει ένα πολύ χαµηλό ποσοστό, τότε ηγεσία και στελέχη θα βρεθούν εκ των πραγµάτων µπροστά σε κρίσιµα διλήµµατα.

Οι καλά γνωρίζοντες αναφέρουν ότι η προσωπική επιλογή του Σταύρου Θεοδωράκη να ιδρύσει το Ποτάµι καθοδηγεί εν πολλοίς και τα επόµενα βήµατά του, ακριβώς πέντε χρόνια µετά την είσοδό του στην Ευρωβουλή, τον Μάιο του 2014. Ωστόσο κάποιοι λένε ότι η όποια απόφαση θα είναι κοινή – και εννοούν ότι ρόλο στη διαχείριση της επόµενης µέρας θα έχει ο αντιπρόεδρος του Ποταµιού, Γιώργος Μαυρωτάς, η Αντιγόνη Λυµπεράκη, ο Σπύρος Λυκούδης και ο Γ. Νυφούδης, που αποτελούν την Κοινοβουλευτική Οµάδα του Ποταµιού µετά την πρόσφατη επανασύστασή της.

ΕυρωεκλογέςΤο Ποτάμι