Πολιτική|25.05.2019 11:06

Η στρατηγική του ΚΚΕ: Οι «σιωπηρές» µεταγραφές του Περισσού

Αντώνης Γκιόκας

Έχοντας προχωρήσει σε ανοίγµατα και συνεργασίες που δεν είχε συνηθίσει τους ψηφοφόρους του τα προηγούµενα χρόνια, µε ψηφοδέλτια αρκετά ανανεωµένα αλλά και τη δυναµική που του έδωσε η µεγάλη συγκέντρωση της πλατείας Συντάγµατος, το ΚΚΕ µπαίνει στη µάχη των πολλαπλών καλπών µε στόχο να αυξήσει τις δυνάµεις του παντού αλλά και να «γκρεµίσει» τη ναζιστική Χρυσή Αυγή, καταλαµβάνοντας εκείνο την τρίτη θέση. Το κάλεσµα του ∆ηµήτρη Κουτσούµπα προς τους εργαζοµένους, τις γυναίκες και τη νεολαία είναι για ψήφο «κόκκινη» και «ενιαία» σε όλες τις κάλπες: Ευρωεκλογές, δήµους και περιφέρειες.

Όσοι ξαφνιάστηκαν από τα «ανοίγµατα» του Περισσού σε πρόσωπα που προέρχονται από την εκτός τειχών ΚΚΕ Αριστερά, µάλλον δεν παρακολουθούσαν τη στρατηγική του κόµµατος καθόλη τη διάρκεια της τετραετίας που προηγήθηκε. Τα στελέχη του κόµµατος από την κορυφή και τον ίδιο τον ∆. Κουτσούµπα έως και τα µέλη της βάσης προσπαθούσαν να απευθυνθούν σε αρκετούς αριστερούς και προοδευτικούς ανθρώπους που «απογοητεύτηκαν» από τη διακυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ, τους οποίους θεωρούσαν «τίµιους» αγωνιστές. Ετσι, για πρώτη φορά έπειτα από χρόνια, το ΚΚΕ δεν είχε κανένα πρόβληµα αρχικά να συζητήσει, µετά να προσπαθήσει να πείσει και στη συνέχεια να εντάξει ακόµα και στα ψηφοδέλτιά του πρόσωπα που πριν από το 2015 κατείχαν θέσεις στον κοµµατικό µηχανισµό του ΣΥΡΙΖΑ.

Προσωπικότητες

Χαρακτηριστικά παραδείγµατα αποτελούν προσωπικότητες µε κύρος που είχαν στηρίξει ανοιχτά τον Αλέξη Τσίπρα, όπως ο µουσικοσυνθέτης Θάνος Μικρούτσικος και ο ηθοποιός Γιώργος Κιµούλης. Επίσης, στην ίδια κατηγορία θα µπορούσαν να ενταχθούν πρόσωπα όπως ο πανεπιστηµιακός ∆ηµήτρης Σπαρτινός, που ήταν µέλος της Κεντρικής Επιτροπής του ΣΥΡΙΖΑ και σήµερα υποψήφιος ευρωβουλευτής µε το ΚΚΕ, αλλά και η πρώην βουλευτής του κυβερνώντος κόµµατος Αγλαΐα Κυρίτση, που είναι υποψήφια περιφερειακή σύµβουλος στο Βόρειο Αιγαίο µε τη «Λαϊκή Συσπείρωση». Επίσης, ο Περισσός ενέταξε στα ψηφοδέλτιά του και πρόσωπα γνωστά στο ευρύ κοινό, όπως η δηµοσιογράφος Σεµίνα ∆ιγενή, στα οποία και έδωσε «χώρο» να ακουστούν. Ενας επίσης φιλόδοξος στόχος που έχει θέσει το ΚΚΕ είναι να «γκρεµιστεί» εκλογικά η Χρυσή Αυγή και να αναδειχθεί το ίδιο τρίτο κόµµα. Σε όλη την προεκλογική περίοδο τα στελέχη του το επαναλάµβαναν διαρκώς.

Έτσι κάθε άλλο παρά τυχαία δεν ήταν η επιλογή του ∆. Κουτσούµπα να κλείσει τις περιοδείες του την Παρασκευή στο Πέραµα. Το αντιφασιστικό µήνυµα έπρεπε να δοθεί στην εργατούπολη, όπου οι φασίστες έχουν απλώσει τα «πλοκάµια» τους εκεί όπου εξαπέλυσαν τη δολοφονική τους επίθεση ενάντια στους συνδικαλιστές του ΠΑΜΕ, εκεί που προσπάθησαν να στήσουν «σωµατείο» µεταλλεργατών, σύµφωνα µε τις υποδείξεις µερίδας εφοπλιστών και εργολάβων της ναυπηγοεπισκευαστικής ζώνης – όπως έχουν καταθέσει οι µάρτυρες κατηγορίας στη δίκη της ναζιστικής οργάνωσης. Ταυτόχρονα, σε επίπεδο Τοπικής Αυτοδιοίκησης, το ΚΚΕ προσπαθεί να αναδείξει το έργο που έγινε σε δήµους που είχαν κοµµουνιστές δηµάρχους και ειδικά του δηµάρχου Πάτρας Κώστα Πελετίδη.

KKEΕυρωεκλογέςεκλογέςΔημοτικές εκλογές