Πολιτική|12.11.2018 15:30

Σάλος με τα αναδρομικά των βουλευτών - Τι απαντά ο Πρόεδρος της Βουλής

Newsroom

Ο πρόεδρος της Βουλής, Νίκος Βούτσης, με σημερινή του δήλωσε ότι δεν υπάρχει θέμα επιστροφής των αναδρομικών στους βουλευτές και μάλιστα τη χαρακτήρισε «επιστημονική φαντασία - πολιτική αυθαιρεσία και ακροβασία». 

Συγκεκριμένα, ενημερώνοντας στους κοινοβουλευτικούς συντάκτες, είπε:  «Είχα υπόψη μου να έρθω να σας ενημερώσω μετά τη Διάσκεψη των Προέδρων αλλά υποχρεώθηκα να έρθω πριν, διότι είδα πως σε κάποια Μέσα κυκλοφορούν εντολές και αποφάσεις Κομμάτων που αναφέρονται σε αναδρομικά Βουλευτών και στη στάση τους. 

Είχα σκοπό να ενημερώσω τους μετέχοντες στη Διάσκεψη των Προέδρων ότι δεν υπάρχει απολύτως κανένα τέτοιο θέμα, ούτε υπήρξε ποτέ. Αλλά φαίνεται- και λυπάμαι πάρα πολύ γι’ αυτό- ότι δεν μπορούσαν να περιμένουν ούτε μια ώρα, καθώς όπως φαίνεται όλα πρέπει να γίνονται για τη δημιουργία εντυπώσεων.
Θα πρέπει να γνωρίζετε πως εδώ και μία δεκαετία η βουλευτική αποζημίωση έχει αποσυνδεθεί πλήρως- παρότι υπάρχει το μεταπολιτευτικό ψήφισμα- από τις αποδοχές του Προέδρου του Αρείου Πάγου και των δικαστικών. Έχει μείνει στο επιμίσθιο που είχε το 2008 ο Πρόεδρος του Αρείου Πάγου και μάλιστα έχει μειωθεί μονομερώς το 10% πρόπερσι , έχει γίνει πλήρης εξομοίωση σε όλα τα φορολογικά κ.τ.λ. θέματα. Δεν έχει υπάρξει καμία περίπτωση αναδρομικών. 

Αυτό δε, που ψηφίστηκε την προηγούμενη εβδομάδα, δεν ανοίγει τέτοιο ζήτημα για τον απλό λόγο ότι αφορά σε εφάπαξ καταβολές σε συγκεκριμένες κατηγορίες. Δεν αφορά αναπροσαρμογή μισθών που θα μπορούσαν ίσως να συμπαρασύρουν, παρότι, σας επισημαίνω, πως δεν θα συμπαρασύρουν είτε έτσι είτε αλλιώς. 

Πρόκειται για ένα κατασκεύασμα επιστημονικό και δεν θα είχα πρόβλημα αν ήταν μόνο επιστημονικό, διότι στα επιστημονικά ζητήματα οι επιστήμονες έχουν διάφορες απόψεις τις οποίες διατυπώνουν. Αλλά όταν το ζήτημα γίνεται και πολιτικό οφείλω να το ξεκαθαρίσω. Πρόκειται περί επιστημονικής και πολιτικής αυθαιρεσία και ακροβασίας. Δεν έχει καμία σχέση με την πραγματικότητα.  

Αν είχαμε ερωτηθεί από τη Νέα Δημοκρατία, από το ΚΙΝΑΛ, που έσπευσαν να παραιτηθούν των αναδρομικών με εντολή των αρχηγών τους, θα τους είχαμε ενημερώσει σχετικά, όπως θα ενημέρωνα άλλωστε και τη Διάσκεψη των Προέδρων. Η Βουλή λειτουργεί έτσι, δεν απαντά μέσω tweet και μικροφώνων. Κι αυτό για να κρατάμε το θεσμικό πλαίσιο της συνύπαρξης και της συνλειτουργίας». 

Μητρόπουλος: Αναδρομικά θα πάρουν και οι βουλευτές

Είχε προηγηθεί η συνέντευξη του Αλέξη Μητρόπουλου στον Γιώργο Αυτιά και την εκπομπή «Καλημέρα» στην τηλεόραση του ΣΚΑΪ. Σε αυτήν τόνισε ότι «διαβάζοντας την τροπολογία, το άρθρο 4, όπως ψηφίστηκε, που αναφέρεται στα αναδρομικά των δικαστών, διαπίστωσα ότι τα περισσότερα αναδρομικά  θα τα πάρουν οι βουλευτές. Στην ουσία θα πάρουν 24.442 ευρώ, 1.111 ευρώ επί 22 μήνες».

Πρόσθεσε ακόμα: «Τα τελευταία χρόνια από το Σύνταγμα όταν παίρνει αναδρομικά ο πρόεδρος του Αρείου Πάγου που είναι ο υψηλότερα αμειβόμενος στην πατρίδα μας, αυτομάτως, αν δεν υπάρξει αρνητική ρύθμιση, ρητή ρύθμιση απαγόρευσης, παίρνουν και οι βουλευτές». Μάλιστα, ο κ. Μητρόπουλος υποστήριξε πως είναι πρόκληση να μην μεριμνήσουν οι βουλευτές να αυτοεξαιρεθούν από την επιστροφή των αναδρομικών.

Ωστόσο σύμφωνα με απόφαση της Ολομέλειας του 2009 οι αποζημιώσεις των βουλευτών έχουν αποδεσμευτεί από εκείνη του Προέδρου του Αρείου Πάγου. 

Από την πλευρά της η Ν.Δ. ανακοίνωσε ότι «Με εντολή του κ. Κυριάκου Μητσοτάκη, όλοι οι βουλευτές της Νέας Δημοκρατίας παραιτούνται σήμερα από το δικαίωμα να λάβουν οποιοδήποτε ποσό προκύψει ότι δύνανται να εισπράξουν βάσει της κυβερνητικής τροπολογίας για τη χορήγηση αναδρομικών σε ειδικά μισθολόγια», αναφέρει ανακοίνωση του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης.

Η ΝΔ καλεί επιπλέον την κυβέρνηση και όλα τα κόμματα της αντιπολίτευσης να υιοθετήσουν την απόφαση αυτή «ως αυτονόητο και έμπρακτο σεβασμό στις θυσίες που έχουν υποστεί οι πολίτες τα τελευταία χρόνια, λόγω της οικονομικής κρίσης».

Χρηστίδης: Οι βουλευτές δεν θα διεκδικήσουν αναδρομικά

Σε ανακοίνωσή του, μετά την καταγγελία, ο εκπρόσωπος της Δημοκρατικής Συμπαράταξης, Παύλος Χρηστίδης, ξεκαθάρισε ότι κανείς τέως βουλευτής δεν πρέπει να διεκδικήσει αναδρομικά. «Για εμάς είναι σαφές, όπως έχει ξεκαθαρίσει και η Φώφη Γεννηματά, πως κανένας τέως Βουλευτής δεν πρέπει να ζητήσει αναδρομικά» ανέφερε χαρακτηριστικά ο κ. Χρηστίδης.

«Το Ποτάμι, όπως έχει πει επανειλημμένα και στο παρελθόν, και οι βουλευτές του δεν πρόκειται να διεκδικήσουν αναδρομικά. Είναι θέμα αρχής» ξεκαθάρισε ο αντιπρόεδρος του κόμματος και γραμματέας της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του κόμματος, Γιώργος Μαυρωτάς. «Αλίμονο, αν τέτοιες εποχές που χειμάζεται η ελληνική κοινωνία, οι βουλευτές να δίνουν την εντύπωση ότι ψηφίζουν για τον εαυτό τους. Υπάρχουν άλλες προτεραιότητες» είπε ο κ. Μαυρωτάς σε δημοσιογράφους στη Βουλή.

Βουλήαναδρομικά βουλευτές