Πολιτική|24.06.2026 15:59

Πηγές ΕΛΑΣ για Αβραμόπουλο: «Το ένταλμα διαβιβάστηκε εντός 24 ωρών»

Newsroom

Απάντηση στα όσα ανέφερε το πρωί ο Δημήτρης Αβραμόπουλος για το ένταλμα σύλληψης που αφορά την υπόθεση του Qatargate δίνουν πηγές της Ελληνικής Αστυνομίας.

Ο κ. Αβραμόπουλος υποστήριξε, μεταξύ άλλων, ότι το ένταλμα δεν ήταν ευρωπαϊκό, όπως στην περίπτωση του σκανδάλου του ΟΠΕΚΕΠΕ, ούτε προερχόταν από τη βελγική δικαιοσύνη, αλλά από τη βελγική αστυνομία. Σύμφωνα με τον ίδιο, για τον λόγο αυτό δεν εστάλη στο υπουργείο Δικαιοσύνης, αλλά στο υπουργείο Προστασίας του Πολίτη και συγκεκριμένα στην αστυνομία.

Παράλληλα, ανέφερε ότι ο Μιχάλης Χρυσοχοΐδης το είχε «τρεις μέρες στο συρτάρι», σημειώνοντας πως ο ίδιος δεν γνώριζε την ύπαρξή του. Όπως είπε, στη συνέχεια ενημερώθηκε και ο Κυριάκος Μητσοτάκης, ενώ ο ίδιος έλαβε γνώση για το ένταλμα από το γραφείο του πρωθυπουργού.

Η ΕΛΑΣ ενήργησε όπως σε κάθε αντίστοιχη περίπτωση για την εφαρμογή ευρωπαϊκού εντάλματος σύλληψης

«Οι ελληνικές αρχές λειτουργούν πάντα με σεβασμό και αφοσίωση στο Σύνταγμα και την ελληνική και ευρωπαϊκή νομοθεσία. Η αρμόδια Εισαγγελία στην Ελλάδα για θέματα του Τμήματος SIRENE (Supplementary Information Request at the National Entries) υπάγεται στην Εισαγγελία Εφετών Αθηνών, που διαχειρίζεται τα Ευρωπαϊκά Εντάλματα Σύλληψης και τη διαβίβαση δικαστικών πληροφοριών μέσω του Συστήματος Πληροφοριών Σένγκεν (SIS).

Το Ευρωπαϊκό Ένταλμα Σύλληψης διαβιβάσθηκε εντός 24 ωρών στον αρμόδιο Εισαγγελέα Εφετών Αθηνών για περαιτέρω ενέργειες, ενώ η Ελληνική Αστυνομία ενήργησε όπως σε κάθε αντίστοιχη περίπτωση για την εφαρμογή ευρωπαϊκού εντάλματος σύλληψης. Κανένας πολίτης δεν τυγχάνει προνομιακής μεταχείρισης. Οι Υπηρεσίες της Ελληνικής Αστυνομίας διαχειρίζονται καθημερινά ευαίσθητες υποθέσεις χωρίς καμία διαρροή και δημοσιοποίηση, όπως οφείλουν, σύμφωνα με τις κατευθύνσεις των δικαστικών Αρχών και με σεβασμό στην ισονομία και τα ατομικά δικαιώματα των πολιτών», αναφέρουν πηγές της Ελληνικής Αστυνομίας.

ένταλμαΝέα Δημοκρατίαένταλμα σύλληψηςΔημήτρης Αβραμόπουλοςειδήσεις τώρακυβέρνηση