Πολιτική|28.05.2019 16:10

Εκλογές 2019: Πού αποδίδει ο ΣΥΡΙΖΑ την ήττα στις ευρωεκλογές

Βούλα Κεχαγιά

Το µήνυµα ελήφθη, είπε ο Αλέξης Τσίπρας απευθυνόµενος σε κυβερνητικά και κοµµατικά στελέχη λίγες ώρες µετά την ψυχρολουσία της κάλπης των ευρωεκλογών. Στην ουσία, όµως, απευθυνόταν σε όλους τους προοδευτικούς ψηφοφόρους και τους αναποφάσιστους που γύρισαν την πλάτη τους στον ΣΥΡΙΖΑ στις εκλογές µολονότι το 2015 είχαν στηρίξει το σηµερινό κυβερνών κόµµα µε την ψήφο τους.

Ο πρωθυπουργός έκανε χθες µια πρώτη προσπάθεια να τονώσει την ψυχολογία στελεχών και ψηφοφόρων µετά την απροσδόκητα µεγάλη νίκη της Νέας Δηµοκρατίας στην ευρωκάλπη. Συγχρόνως όµως φρόντισε να στείλει και το δικό του µήνυµα συσπείρωσης, εκφράζοντας την πεποίθησή του ότι ο αγώνας για τις εθνικές εκλογές, «αν και δεν είναι εύκολος, µπορεί να κερδηθεί».

Ζήτησε άµεση οργάνωση σε όλη την περιφέρεια και κάλεσε σε ανασυγκρότηση «ώστε να παλέψουµε και µαζί να τα καταφέρουµε» είπε χαρακτηριστικά. Αίσθηση προκάλεσε το προσκλητήριό του προς κάθε δηµοκρατικό ψηφοφόρο, όπως και η προτροπή του προς τις οργανώσεις του ΣΥΡΙΖΑ να στηρίξουν στον β’ γύρο των αυτοδιοικητικών εκλογών όλους τους προοδευτικούς υποψηφίους, ακόµη και αν δεν προέρχονται από την Προοδευτική Συµµαχία. Αυτό αποτελεί ένα έµµεσο άνοιγµα και προς τον χώρο του ΚΙΝΑΛ, για το οποίο ο Αλέξης Τσίπρας προτίµησε να κρατήσει χαµηλά τους τόνους, θυµίζοντάς του απλώς πως ο Κυριάκος Μητσοτάκης προσπάθησε τις τελευταίες ηµέρες να τους διεµβολίσει ζητώντας να µην πάει καµία ψήφος «χαµένη» προς τα µικρότερα κόµµατα.

Από τη χθεσινή οµιλία του Αλέξη Τσίπρα έγινε σαφές ότι δεν θα εγκαταλείψει µε ευκολία τη µάχη της εθνικής αναµέτρησης, τον «κρίσιµο πόλεµο» όπως την αποκάλεσε και ότι θα επιστρατεύσει όλες τις δυνάµεις του ΣΥΡΙΖΑ και της Προοδευτικής Συµµαχίας για την επίτευξη του στόχου. Τα αίτια της ήττας ∆εν απέφυγε να κάνει µια σύντοµη αποτίµηση του εκλογικού αποτελέσµατος, λέγοντας ότι «ήταν κατώτερο των προσδοκιών», αποδίδοντας την ήττα είτε στον ψηφοφόρο του ΣΥΡΙΖΑ που απείχε από τις εκλογές, είτε σε εκείνους που επέλεξαν µικρότερα κόµµατα του δηµοκρατικού χώρου, είτε στην κόπωση της κοινωνίας από τα οκτώ χρόνια µνηµονίων και στο γεγονός πως δεν πρόλαβαν να νιώσουν ότι έγιναν κάποιες βελτιώσεις. Την ίδια ώρα έγινε σαφές ότι θέλησε να «µιλήσει» στους δυσαρεστηµένους ψηφοφόρους λέγοντας χαρακτηριστικά: «Λάβαµε το µήνυµα και ποιοι είµαστε και ποιους εκπροσωπούµε και δεν σφυρίξαµε κλέφτικα στο αποτέλεσµα. Αποφασίσαµε να µην εξαντλήσουµε την τετραετία ως απόδειξη σεβασµού στη λαϊκή ετυµηγορία».

Στον αντίποδα συνέκρινε τις ευρωεκλογές του 2014, όταν ο Αντ. Σαµαράς δεν έπραξε το ίδιο «και έκανε σαν να µη συνέβη τίποτα». Ο πρωθυπουργός έδειξε διάθεση αυτοκριτικής και αναζήτησης λαθών, µάλιστα επανέλαβε δύο φορές πως «κάναµε λάθη» και ζήτησε άµεσα από τις οργανώσεις ανασυγκρότηση και αποτίµηση των αποτελεσµάτων. Τις επόµενες ηµέρες, σύµφωνα µε τον γραµµατέα του ΣΥΡΙΖΑ, Πάνο Σκουρλέτη, θα συνεδριάσουν η Πολιτική Γραµµατεία, η Κεντρική Επιτροπή αλλά και το Συντονιστικό της Προοδευτικής Συµµαχίας. Στις εθνικές εκλογές µαζί µε τον ΣΥΡΙΖΑ θα ενώσουν τις δυνάµεις τους και οι Οικολόγοι που κατέβηκαν χωριστά στις ευρωεκλογές.

Τι συζητούν στον ΣΥΡΙΖΑ για την επόµενη µέρα

Η υποχώρηση του ΣΥΡΙΖΑ στις ευρωεκλογές έβαλε τα στελέχη της κυβέρνησης και του κόµµατος σε µια διαδικασία αναζήτησης των αιτίων της ήττας από τη Νέα ∆ηµοκρατία. Το µούδιασµα των πρώτων ωρών δεν υποχώρησε ούτε χθες, καθώς το Μαξίµου και η Κουµουνδούρου αιφνιδιάστηκαν πρώτιστα από το εύρος της ήττας, και όχι τόσο από το εκλογικό αποτέλεσµα. Είναι ενδεικτικό πως πρωτοκλασάτα στελέχη στη συνάντηση του πρωθυπουργού µε δηµοσιογράφους προέβλεπαν φωναχτά ότι «φέτος θα κάνουµε διακοπές», στέλνοντας έτσι το µήνυµα πως οι ευρωεκλογές θα έφερναν στον ΣΥΡΙΖΑ ένα καλό αποτέλεσµα, και όχι εκλογική καθίζηση.

Ο ίδιος ο πρωθυπουργός, που είχε προϊδεάσει για την πιθανότητα πρόωρης προσφυγής στις κάλπες µε τηλεοπτική του συνέντευξη, στη συνάντηση του Κερατσινίου είχε αφήσει -εµµέσως, πλην σαφώς- ανοιχτό το ενδεχόµενο για εκλογές τον Ιούνιο σε δύο περιπτώσεις: είτε νίκης είτε ήττας µε µεγάλη διαφορά. Μάλιστα, σε ερώτηµα δηµοσιογράφου «τι θα κάνετε εάν χάσετε µε επτά µονάδες» απάντησε ότι «στη δηµοκρατία θα πρέπει να λαµβάνεις υπόψη τη βούληση του λαού».

Ωστόσο, ουδείς ανέµενε διαφορά της τάξης των 9,5 µονάδων – κάτι που, εκ των πραγµάτων, εγείρει ερωτήµατα αναφορικά µε την εικόνα που είχε διαµορφώσει ο πρωθυπουργός από τους επιτελείς του σε σχέση µε τις δυνατότητες της εκλογικής επίδοσης του ΣΥΡΙΖΑ - Προοδευτική Συµµαχία. Είναι γεγονός πως από τη νύχτα των εκλογών έχουν αρχίσει να ακούγονται ψίθυροι για το επιτελείο του Μεγάρου Μαξίµου, αλλά και για το πόσο καλή πρόσβαση είχε ο Αλέξης Τσίπρας στα εκλογικά δεδοµένα.

Αυτά είναι, όµως, θέµατα που ο πρωθυπουργός αναµένεται να αντιµετωπίσει στην ώρα τους, καθώς το µείζον στην παρούσα φάση είναι η µάχη για τις εθνικές εκλογές. Ο πρώτος στόχος Στην κυβέρνηση επιδιώκουν να δείξουν πως η αναµέτρηση δεν είναι χαµένη από χέρι και υπόσχονται ότι θα δώσουν την ύστατη µάχη για την επικράτηση έναντι της Ν∆. Βεβαίως, ο βασικός στόχος είναι η ανακοπή της πορείας της αξιωµατικής αντιπολίτευσης προς την αυτοδυναµία, κάτι που -εν πολλοίς- περνά µέσα από τη δυνατότητα του ΣΥΡΙΖΑ να αυξήσει τα ποσοστά του και φυσικά µέσα από τις επιδόσεις των υπόλοιπων κοµµάτων, σε συνάρτηση µε τον αριθµό των πολιτικών δυνάµεων που αναµένεται να εισέλθουν στη Βουλή.

Εκτιµάται ότι καθώς πλησιάζουµε στις βουλευτικές εκλογές ο Αλέξης Τσίπρας θα θέσει εκ νέου τα διλήµµατα στους πολίτες – ίσως µε έναν τρόπο πιο πειστικό. Πάντως, το κυρίαρχο δίληµµα αφορά στο ποιο πολιτικό σχέδιο θα επιλέξουν: αυτό του ΣΥΡΙΖΑ ή εκείνο της Ν∆, που, σύµφωνα µε τον πρωθυπουργό, θα γυρίσει τη χώρα πίσω. Ο Νίκος Φίλης σχολίασε χθες πως ο κυρίαρχος λόγος εξαιτίας του οποίου έχασε ο ΣΥΡΙΖΑ είναι η εφαρµογή του µνηµονίου, ο επόµενος µια κυβερνητική ατολµία σε θέµατα που δεν σχετίζονταν άµεσα µε το πρόγραµµα και ο τρίτος το ζήτηµα του ύφους της εξουσίας. Ο Αλέξης Τσίπρας θα µεταβεί στο Προεδρικό Μέγαρο πιθανότατα το βράδυ της ερχόµενης Κυριακής για να ζητήσει από τον Πρόεδρο της Δηµοκρατίας την προκήρυξη εκλογών. Ως πιθανότερη ηµεροµηνία προσδιορίζεται η 30ή Ιουνίου. Ηδη έχει επικοινωνήσει µε τον Προκόπη Παυλόπουλο και του έχει γνωστοποιήσει τις προθέσεις του.

Δείτε εδώ όλα τα αποτελέσματα σε δημοτικές και περιφερειακές εκλογές

Δείτε εδώ όλα τα αποτελέσματα στις ευρωεκλογές - ποιοι εκλέγονται

ΣΥΡΙΖΑΑλέξης Τσίπραςεκλογές 2019Ευρωεκλογές