Πολιτική|28.05.2019 16:09

Δημοτικές εκλογές: Δήµοι στον... πυρετό του δεύτερου γύρου

Νικολίτσα Τρίγκα

Αποτελέσµατα που αφήνουν ανοιχτούς λογαριασµούς για την επόµενη Κυριακή, άνετες επικρατήσεις των εν ενεργεία δηµάρχων που πλέον βλέπουν µε αισιοδοξία τον δεύτερο γύρο των εκλογών, αλλά και αποδοκιµασία των τοπικών αρχόντων από τους πολίτες, επεφύλαξε η κάλπη των δηµοτικών εκλογών σε αρκετές πόλεις της Ελλάδας.

Πιο εύκολη είναι η θέση του νυν δηµάρχου Πάτρας, Κώστα Πελετίδη. Στον πρώτο γύρο ο υποστηριζόµενος από το ΚΚΕ δήµαρχος βρέθηκε στην πρώτη θέση µε ποσοστό 40,59% και 20 έδρες.

Για τη δεύτερη θέση µονοµάχησαν ο προερχόµενος από το ΚΙΝΑΛ, Γρηγόρης Αλεξόπουλος, καθώς και ο προερχόµενος από τη ΝΔ, Νίκος Παπαδηµάτος. Με καταµετρηµένο το 97,5% των ψήφων, ο Γρ. Αλεξόπουλος ήταν δεύτερος µε 15,97% και έδειχνε ότι προχωρούσε στον δεύτερο γύρο. Ωστόσο, η µεγάλη διαφορά που έχει χτίσει ο Κ. Πελετίδης φαίνεται µη αναστρέψιµη.

Στο Ηράκλειο της Κρήτης επαναλαµβάνεται το ίδιο έργο που παίχτηκε το 2014. Αντιµέτωποι στον δεύτερο γύρο θα είναι ο Γιάννης Κουράκης, ο οποίος έχει τη στήριξη του ΚΙΝΑΛ, και ο νυν δήµαρχος Βασίλης Λαµπρινός. Οπως και πριν από πέντε χρόνια, ο Γ. Κουράκης ήρθε πρώτος µε ποσοστό 36,44%, ενώ ο Β. Λαµπρινός συγκέντρωσε 24,33%. Εκτός δευτέρου γύρου έµεινε, όπως και το 2014, ο Ηλίας Λυγερός, η στήριξη του οποίου ίσως παίξει τον πιο σηµαντικό ρόλο στη διαµόρφωση του τελικού αποτελέσµατος. Πριν από πέντε χρόνια, πάντως, ο κ. Λαµπρινός κάλυψε ξανά διαφορά της τάξης του 12%, κερδίζοντας τον δήµο.

Λίγα χιλιόµετρα πιο δυτικά, στα Χανιά, είναι αξιοσηµείωτος ο καταποντισµός του νυν δηµάρχου Τάσου Βάµβουκα, ο οποίος βρέθηκε στην πέµπτη θέση. Για τους δύο υποψηφίους που θα µονοµαχήσουν την Κυριακή η κατάσταση είναι ρευστή. Την πρώτη θέση κατέλαβε ο προερχόµενος από τη ΝΔ Αριστείδης Παπαδογιάννης µε ποσοστό 27,11% και 13 έδρες. Ο Αρ. Παπαδογιάννης είναι αντιπρόεδρος του Συλλόγου Αρχιτεκτόνων Χανίων, ενώ έχει διατελέσει αντιδήµαρχος της πόλης την περίοδο 2003-2006. ∆εύτερος ήρθε ο Παναγιώτης Σηµανδηράκης µε ποσοστό 19,01% , ενώ την τρίτη θέση κατέλαβε ο Γρηγόρης Αρχοντάκης με 14,29%.

Οι υπόλοιποι υποψήφιοι κινήθηκαν σε µονοψήφια ποσοστά. Στον Δήµο Σπάρτης, το νήµα των δηµοτικών εκλογών έκοψε πρώτος ο Σταύρος Αργειτάκος µε 39,52%. Ο Στ. Αργειτάκος, ο οποίος είχε διατελέσει δήµαρχος της πόλης την τετραετία 2010-2014, θα αναµετρηθεί στον δεύτερο γύρο µε τον πρώην υπουργό Οικονοµικών της Ν∆ Πέτρο Δούκα, που έλαβε το 30,90% των ψήφων. Ο νυν δήµαρχος Σπάρτης, Ευάγγελος Βαλιώτης, έµεινε εκτός δεύτερου γύρου µε απόσταση περίπου 7% από τον Π. ∆ούκα.

Στην Καλαµάτα, ο διάδοχος του Παναγιώτη Νίκα, ο οποίος δίνει µάχη για την Περιφέρεια Πελοποννήσου, θα βγει από την κάλπη την ερχόµενη Κυριακή. Στην πρώτη θέση βρέθηκε ο προερχόµενος από τη Ν∆, πρώην αντιδήµαρχος, Αθανάσιος Βασιλόπουλος, µε ποσοστό 22,45%. Αντίπαλός του θα είναι εκτός σοβαρού απροόπτου ο ανεξάρτητος υποψήφιος Βασίλης Κοσµόπουλος, ο οποίος µε καταµετρηµένο το 97% των ψήφων ήταν δεύτερος µε ποσοστό 14,76%. Στην τρίτη θέση βρισκόταν ο προερχόµενος από το ΚΙΝΑΛ Βασίλης Τζαµουράνης µε ποσοστό 13, 96%.

Στον δεύτερο γύρο για τη δηµαρχία της Ρόδου θα αναµετρηθούν ο πρόεδρος της Ενωσης Ξενοδόχων του νησιού Αντώνης Καµπουράκης, ο οποίος συγκέντρωσε 40,89%, αλλά και ο νυν δήµαρχος Φώτης Χατζηδιάκος, που συγκέντρωσε 31,12%. Ο Αντ. Καµπουράκης υποστηρίχθηκε από τη Ν∆ και ο Φ. Χατζηδιάκος από το ΚΙΝΑΛ.

Ο Γιώργος Μαχειµάρης και ο Σπύρος Ασπιώτης θα αναµετρηθούν στον δεύτερο γύρο των εκλογών για τη Βόρεια Κέρκυρα, καθώς ο Γ. Μαχειµάρης βρέθηκε στην πρώτη θέση µε σηµαντικό προβάδισµα (46,83%), ενώ ο Σπ. Ασπιώτης έλαβε ποσοστό 22,62%. Παράλληλα, στη µάχη για τον Δήµο Κεντρικής Κέρκυρας και Διαποντίων Νήσων περνούν στον δεύτερο γύρο η Μερόπη Υδραίου µε ποσοστό 32,86% και ο Γιάννης Τρεπεκλής µε ποσοστό 28,52%. Η Μ. Υδραίου είναι δικηγόρος και εξελέγη για πρώτη φορά νοµαρχιακή σύµβουλος σε ηλικία 30 ετών, ενώ διετέλεσε αντινοµάρχης Χωροταξίας, Πολεοδοµίας και Περιβάλλοντος.

Στον Δήµο Νότιας Κέρκυρας, την πρώτη θέση και µε υψηλό ποσοστό (45,47%) κατέλαβε ο Κωνσταντίνος Λέσσης και τη δεύτερη µε ποσοστό 23,13% ο Νικόλαος Γκούσης.

Δείτε εδώ όλα τα αποτελέσματα σε δημοτικές και περιφερειακές εκλογές

Δείτε εδώ όλα τα αποτελέσματα στις ευρωεκλογές - ποιοι εκλέγονται

δήμος ΑθηναίωνΔημοτικές εκλογέςεκλογές 2019