Πολιτική|13.07.2026 13:15

Α. Γεωργιάδης: Αν ο Σαμαράς δεν θέσει όρο για τον Μητσοτάκη, θα μπορούσαμε να συνεργαστούμε

Newsroom

Στις προϋποθέσεις υπό τις οποίες θα μπορούσε η Νέα Δημοκρατία να συνομιλήσει μετεκλογικά με τον Αντώνη Σαμαρά, αναφέρθηκε ο Άδωνις Γεωργιάδης.

Μιλώντας στα Παραπολιτικά FM, ο αντιπρόεδρος της ΝΔ και Υπουργός Υγείας τόνισε ότι «αν ο Σαμαράς δεν έθετε ως προϋπόθεση να είναι άλλος πρωθυπουργός, θα σας έλεγα ότι εφόσον ο λαός τον επιλέξει να είναι στη Βουλή, όπως θα μιλάγαμε με τα υπόλοιπα κόμματα θα συζητάγαμε μαζί του. Αν ο όρος είναι με άλλο πρωθυπουργό, αυτό δεν μπορεί να γίνει».

Παράλληλα, αναφερόμενος στο ΠΑΣΟΚ, ο κ. Γεωργιάδης υπογράμμισε ότι θα μπορούσε να συνεργαστεί με τη ΝΔ και προσθέτοντας όμως ότι «αλλά ο Ανδρουλάκης πήγε στο συνέδριο και ψήφισε να μην συνεργαστεί το ΠΑΣΟΚ με τη ΝΔ. Αν ο λαός διατάξει να γίνουμε κυβέρνηση συνεργασίας είμαστε υποχρεωμένοι να υπακούσουμε».

Αδωνις: Ο Τσίπρας κάνει την πάπια

Από την άλλη, ο αντιπρόεδρος της ΝΔ απέκλεισε το ενδεχόμενο συνεργασίας με τον Κυριάκο Βελόπουλο και την Ελληνική Λύση εξηγώντας ότι «ο λόγος είναι γιατί πιστεύουμε διαφορετικά πράγματα. Μια κυβέρνηση δεν είναι μόνο να σχηματίσει πλειοψηφία αλλά να μπορεί να κυβερνήσει. Με τον Βελόπουλο έχουμε ουσιαστικές διαφορές»

Τέλος, αναφερόμενος στον Αλέξη Τσίπρα, ο Άδωνις Γεωργιάδης τον κατηγόρησε ότι «έκανε την πάπια (σ.σ. για τις καταγγελίες περί χρηματισμού) και είναι προφανές προφανές ότι δεν μπορούσε να πάει στα δικαστήρια. Ο Τσίπρας δεν έχει ούτε μια φορά πει γιατί κράτησε ανοιχτή τη Βουλή για να ψηφίσει τους Ποινικούς Κώδικες, θα το κάνει τώρα;» «Πολλά μπορεί να πει ο Τσίπρας αλλά όχι ότι είναι έντιμος» κατέληξε.

Μαρινάκης : Πρωθυπουργούς εκλέγουν οι πολίτες και όχι κάποιοι σε κλειστές πόρτες

Απαντώντας σε ερώτηση για το αν θα συγκυβερνούσε η Ν.Δ. με τον Αν. Σαμαρά, με τον όρο να μην είναι πρωθυπουργός ο Κυριάκος Μητσοτάκης, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Παύλος Μαρινάκης σημείωσε «αυτά έχουν απαντηθεί. Στόχος μας είναι η αυτοδυναμία. Θεωρώ ότι είναι ένας ρεαλιστικός στόχος. Εύκολος προφανώς δεν είναι, γιατί έχει να κάνει με την κρίση των πολιτών. Πρέπει να δώσουμε όσες παραπάνω απαντήσεις μπορούμε μέχρι το τέλος αυτής της θητείας και να βγάλουμε ένα πρόγραμμα, το οποίο θα πείσει τους πολίτες. Τεκμήριο βέβαια αξιοπιστίας είναι τα πεπραγμένα μας. Θεωρώ, ότι είναι αυτή τη στιγμή το μόνο ρεαλιστικό σχέδιο που έχει αρχή, μέση και τέλος και είναι και ο μοναδικός μας στόχος. Μόνος μας στόχος είναι η αυτοδυναμία»

Παράλληλα ο κ. Μαρινάκης δέχθηκε ερώτηση και για τις πρόσφατες δηλώσεις του κ. Γεωργιάδη. Υπενθυμίζεται εδώ πως ο υπουργός Υγείας, μιλώντας στα Παραπολιτικά FM, είπε πως «αν ο κ. Σαμαράς δεν έθετε ως προϋπόθεση να είναι άλλος πρωθυπουργός, θα σας έλεγα ότι εφόσον ο λαός τον επιλέξει να είναι στη Βουλή, όπως θα μιλάγαμε με τα υπόλοιπα κόμματα θα συζητάγαμε μαζί του. Αν ο όρος είναι με άλλο πρωθυπουργό, αυτό δεν μπορεί να γίνει»

Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος σημείωσε «να δούμε πρώτο ποιο θα είναι πρώτον, το αποτέλεσμα των εκλογών και αν θα καταφέρουμε να πετύχουμε τον στόχο της αυτοδυναμίας. Μόνος αρμόδιος να αποφασίσει γι’ αυτό είναι ο ελληνικός λαός. Οι Έλληνες πολίτες. Και δεύτερον, να δούμε αν τελικά πράγματι θα κάνει κόμμα ο κύριος Σαμαράς. Αλλά υπάρχουν και κάποια πράγματα που δεν είναι διαπραγματεύσιμα, όπως η ετυμηγορία, ο σεβασμός στην ετυμηγορία των πολιτών ». Χαρακτηριστικά σημείωσε «όπως έχει πει και ο Πρωθυπουργός, έχω απαντήσει κι εγώ σε συνεντεύξεις μου, πρωθυπουργούς θεωρούμε -αυτονοήτως θα πω εγώ- ότι εκλέγουν οι πολίτες και όχι κάποιοι σε κλειστές πόρτες. Άρα δεν χρειάζεται να βάλουμε σε διαπραγμάτευση τα αυτονόητα, που είναι ο σεβασμός στην ετυμηγορία των πολιτών και για το ποιο θα είναι το κυβερνών κόμμα και για τον τρόπο που θα κυβερνηθεί η χώρα, αλλά και για το πρόσωπο, το οποίο θα το επιλέξουν οι πολίτες και κανένας άλλος»

Άδωνις ΓεωργιάδηςΠΑΣΟΚΚυριάκος Βελόπουλοςειδήσεις τώραΑντώνης ΣαμαράςΑλέξης Τσίπραςεκλογές