Πολιτική|29.05.2019 08:23

Σχέδιο ακύρωσης των θετικών µέτρων βλέπει το Μαξίµου

Βούλα Κεχαγιά

Πριν αλέκτoρα φωνήσαι το Μαξίµου αισθάνεται ιδιαίτερη ικανοποίηση, διαπιστώνοντας ότι η ΝΔ θέλοντας και µη αρχίζει να αποκαλύπτει το πραγµατικό της πρόγραµµα για την οικονοµία και το κοινωνικό κράτος, µε τον Γιάννη Βρούτση να αµφισβητεί ακόµη και τις 120 δόσεις!

Κατά την προεκλογική περίοδο η Πειραιώς είχε εξαντλήσει την προσπάθειά της στην αρνητική ψήφο µέσω της «πολακοποίησης» της πολιτικής ζωής και της επιµονής της σε ζητήµατα που συνδέονται µε τη δική της ατζέντα και πατούν στο δόγµα «νόµος και τάξη». Στην κυβέρνηση όµως βλέπουν ότι µε τη Ν∆ να έχει φτάσει τη συσπείρωσή της στο 92% τα περιθώρια στενεύουν και εκ των πραγµάτων η πολιτική αντιπαράθεση εν όψει της αναµέτρησης της 7ης Ιουλίου θα διεξαχθεί σε επίπεδο προγραµµάτων και των δύο διαφορετικών πολιτικών σχεδίων. Βεβαίως το Μαξίµου αντιµετωπίζει ως «σύµµαχο» στη στρατηγική της Ν∆ και τον διοικητή της Τραπέζης της Ελλάδος µετά τη χθεσινή παρέµβαση του Γιάννη Στουρνάρα υπέρ ενός Ασφαλιστικού τύπου Πινοσέτ.

«Τα περιθώρια χρηµατοδότησης των συντάξεων από τον κρατικό προϋπολογισµό είναι πλέον στενά και εποµένως απαιτείται ένα σύστηµα συνταξιοδοτικών προϊόντων του ιδιωτικού τοµέα» είπε ο Γ. Στουρνάρας, υπαινισσόµενος ότι πρέπει να υπάρξει και ένα σύστηµα ιδιωτικής ασφάλισης. Εκ παραλλήλου µε τη δήλωσή του ότι «τα δηµόσια συστήµατα Υγείας δεν θα έχουν εσαεί τη δυνατότητα να παρέχουν πλήρεις υπηρεσίες προς όλους, συνεπώς µπορούµε να συµπεράνουµε ότι η συµµετοχή του ιδιωτικού τοµέα στην κάλυψη των αναγκών των πολιτών για υπηρεσίες Υγείας θα βαίνει αυξανόµενη», η κυβέρνηση θεωρεί ότι ο κεντρικός τραπεζίτης αµφισβητεί και την πολιτική της για τη στήριξη των ανασφάλιστων.

Το Ασφαλιστικό

∆εν είναι όµως µόνο ο Γ. Στουρνάρας εκείνος που έδωσε λαβή στο Μαξίµου ώστε να θεωρεί ότι η Ν∆ ετοιµάζεται για ένα πρόγραµµα κοινωνικής ισοπέδωσης και ακύρωσης όλων των θετικών µέτρων. Για παράδειγµα, ο Νότης Μηταράκης της Ν∆ είπε για το συνταξιοδοτικό ότι ο κάθε ασφαλισµένος θα έχει ατοµικό λογαριασµό. «Θα ξεκινήσουµε από τους νέους ασφαλισµένους, καθώς το κόστος µετάβασης θα είναι διαχειρίσιµο σε βάθος δεκαετιών. Ο ασφαλισµένος θα διατηρεί το δικαίωµα να διαλέξει τον φορέα ασφάλισής του ανάµεσα στον κρατικό πάροχο, σε επαγγελµατικά Ταµεία ή ασφαλιστικές εταιρείες και θα έχει τη δυνατότητα να διαλέξει επενδυτικές στρατηγικές εντός καθορισµένων πλαισίων». Για το ίδιο θέµα, µιλώντας στο 12ο συνέδριο Insurance Conference, o υφυπουργός Κοινωνικής Ασφάλισης, Τάσος Πετρόπουλος, είπε ότι «η ιδιωτική ασφάλιση δεν µπορεί να είναι υποκατάστατο της δηµόσιας κοινωνικής ασφάλισης, καθώς δεν υπάρχει χώρος για σύγκρουση στο πεδίο αυτό».

Από το βήµα του ίδιου συνεδρίου ο «γαλάζιος» τοµεάρχης Εργασίας, Γ. Βρούτσης, προκάλεσε αίσθηση µε τη δήλωσή του κατά της άρτι ψηφισθείσας ρύθµισης των 120 δόσεων, αναφορά που έκανε πολλά κυβερνητικά στελέχη να πιστεύουν ότι µε τη Ν∆ τίθεται εν αµφιβόλω ακόµη και η συγκεκριµένη για τα ασφαλιστικά ταµεία και την Εφορία. Στις θέσεις Βρούτση απάντησε ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης Γιάννης ∆ραγασάκης, λέγοντας ότι ενώ η Ν∆ υπερψήφισε τις 120 δόσεις, σήµερα αποδεικνύεται ο εµπαιγµός της προς την κοινωνία

«Σε τι διαφέρουν οι απόψεις αυτές από όσα υποστηρίζουν χρόνια οι εκπρόσωποι του ΔΝΤ;» διερωτήθηκε, καλώντας τον Κυριάκο Μητσοτάκη να πάρει θέση. Μέσα σε αυτό το κλίµα... πρόωρου ξηλώµατος της κοινωνικής πολιτικής του ΣΥΡΙΖΑ εµφανίστηκαν και τα πρώτα δείγµατα αλαζονείας και εκδικητικότητας από πλευράς της Ν∆, µε τον συντονιστή ετεροδηµοτών του κόµµατος, Κώστα Στεφανίδη, να επιτίθεται µε σεξιστικά και ρατσιστικά σχόλια στην Κωνσταντίνα Κούνεβα επειδή δεν εξελέγη και πάλι στην Ευρωβουλή. Κατά τον ΣΥΡΙΖΑ είναι σαφές ότι για τη Ν∆ και τα στελέχη της µια καθαρίστρια δεν δικαιούται να συµµετέχει στον πολιτικό βίο σε αντίθεση µε τους «γόνους συγκεκριµένων οικογενειών».

ΣΥΡΙΖΑ120 δόσειςεκλογές 2019