Πολιτική|29.05.2019 07:39

Νέα Δημοκρατία: Δεν αλλάζει στρατηγική η Πειραιώς ενόψει εκλογών

Σπύρος Μουρελάτος

Τις προτεραιότητες της προεκλογικής στρατηγικής της Νέας Δηµοκρατίας οριστικοποιεί τα επόµενα 24ωρα ο Κυριάκος Μητσοτάκης, ο οποίος αναµένεται σήµερα και αύριο να έχει αλλεπάλληλες συσκέψεις µε τους στενούς του συνεργάτες αλλά και µε επιτελικά στελέχη του κόµµατος.

«∆εν υπάρχει λόγος να αλλάξουµε τη στρατηγική µας. Επειτα από τέσσερα δύσκολα χρόνια οι Ελληνες αξίζουν την αλήθεια και ρεαλιστικές λύσεις για να βελτιώσουν τη ζωή τους. Η Ν∆ θα καταφέρει να τις κάνει πράξη» διεµήνυσε από τις Βρυξέλλες, όπου βρέθηκε χθες για τη Σύνοδο του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόµµατος, ο πρόεδρος της Ν∆.

Στο παρασκήνιο, η Πειραιώς παρακολουθεί µε ενδιαφέρον την προσπάθεια του Μεγάρου Μαξίµου να εφεύρει, όπως λέγεται, ένα νέο πολιτικό αφήγηµα εν όψει της εθνικής κάλπης και κατ’ επέκταση την επιδίωξή του να αφαιρέσει ζωτικό πολιτικό χώρο από το Κίνηµα Αλλαγής. Την ίδια ώρα, ανώτερες κοµµατικές πηγές επιµένουν πως η πρωτοβουλία των κινήσεων έχει περιέλθει τελεσίδικα στο «γαλάζιο» στρατόπεδο, το οποίο θα δώσει τον τόνο της προεκλογικής αντιπαράθεσης. Στενοί συνεργάτες του προέδρου της Ν∆ επισηµαίνουν πως καθοδόν προς τον β’ γύρο των αυτοδιοικητικών εκλογών η Πειραιώς θα ολοκληρώσει τις πτυχές της προεκλογικής της στρατηγικής, η οποία, όπως προαναγγέλλεται, θα αποτελεί τη φυσική συνέχεια της νικηφόρας στρατηγικής που ακολουθήθηκε πριν από τις ευρωεκλογές.

Ο πυρήνας, πάντως, δεν θα αλλάξει, όπως µεταδίδουν οι ίδιες πηγές: Ο Κυριάκος Μητσοτάκης θα εξακολουθήσει να εκπέµπει ενωτικά µηνύµατα προς όλους τους πολίτες, επιχειρώντας να ταυτίσει τον θετικό προγραµµατικό λόγο του κόµµατος µε τις ανάγκες όλων των Ελλήνων.

Το τρίπτυχο

Με προµετωπίδα το τρίπτυχο «λιγότεροι φόροι - επενδύσεις και περισσότερες δουλειές - ασφάλεια για όλους», ο πρόεδρος της Ν∆ θα επιχειρήσει τις επόµενες εβδοµάδες να διευρύνει την εκλογική επιρροή του κόµµατος σε όλες τις επαγγελµατικές και ηλικιακές οµάδες.

Πάντως, το βάρος έως την Κυριακή πέφτει στη µάχη των περιφερειών, εκεί όπου η Πειραιώς θεωρεί ότι ο στόχος «12 στις 13 περιφέρειες» είναι καθ’ όλα ρεαλιστικός. Πριν από την περιοδεία σε Αρκαδία και Αργολίδα δεν αποκλείεται, µάλιστα, ο κ. Μητσοτάκης να επισκεφθεί συνοικία της Α’ Αθηνών. Εν τω µεταξύ, πανηγυρική ήταν η υποδοχή που επεφύλαξαν στον κ. Μητσοτάκη οι υπόλοιποι ηγέτες του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόµµατος στις Βρυξέλλες, αναγνωρίζοντας τον αναβαθµισµένο ρόλο του ιδίου και της Ν∆ στους πολιτικούς συσχετισµούς της ευρωπαϊκής Κεντροδεξιάς.

Σύµφωνα µε πληροφορίες, ο πρόεδρος της Ν∆ θεωρεί αδιαπραγµάτευτη τη θέση του ΕΛΚ ότι ο επόµενος πρόεδρος της Κοµισιόν θα προέλθει από τους δικούς του κόλπους. Επιπλέον, διθυραµβικά είναι τα σχόλια του διεθνούς Τύπου για τη νίκη της Ν∆ στις ευρωεκλογές, αλλά και για την πολιτική προοπτική που διανοίγεται µετά τις βουλευτικές εκλογές. Το Reuters και το Breaking Views υπογραµµίζουν πως η ήττα του κ. Τσίπρα ισοδυναµεί µε νίκη της ελληνικής οικονοµίας, ενώ το Bloomberg χαρακτηρίζει την ευρεία νίκη του Κυριάκου Μητσοτάκη «µάθηµα αντιλαϊκισµού για την Ιταλία»

εκλογές 2019Κυριάκος ΜητσοτάκηςΝέα ΔημοκρατίαΕΛΚ