Πολιτική|29.05.2019 14:52

Εκλογές 2019: Ισοπαλία στη μάχη του σταυρού των celebrities

Άρης Χατζηγεωργίου

Ισόπαλο φαίνεται πως είναι το αποτέλεσµα στη µάχη του σταυρού που έδωσαν αυτοδιοικητικά στελέχη µε τους αποκαλούµενους celebrities προκειµένου να εκλεγούν δηµοτικοί σύµβουλοι στην Αθήνα.

Με βάση τα προσωρινά αποτελέσµατα, καθώς τα οριστικά θα εκδοθούν πολύ αργότερα από τα Πρωτοδικεία και αφού µεσολαβήσουν οι συνήθεις ενστάσεις, στον Δήµο Αθηναίων οι δώδεκα από τους εκλεγόµενους µε τον Κώστα Μπακογιάννη είναι πρόσωπα που έχουν προηγούµενη θητεία στο δηµοτικό συµβούλιο.

  • Πρώτη µε 13.219 σταυρούς, και λόγω ονόµατος, η Αλεξία Εβερτ, κόρη του αείµνηστου δηµάρχου που υπήρξε µέλος του δηµοτικού συµβουλίου επί σειρά θητειών. Δηµοτικοί σύµβουλοι και αντιδήµαρχοι επί δηµαρχίας Νικήτα Κακλαµάνη, Ντόρας Μπακογιάννη ή/και Δηµήτρη Αβραµόπουλου ήταν επίσης οι ακολουθούντες σε σταυρούς:
  • Χρήστος Τεντόµας (9.277). Είχε πει αρχικά πως θα κατέβαινε µε δικό του συνδυασµό, αλλά εντάχθηκε σε εκείνον του Κ. Μπακογιάννη. Συνεργάστηκε και µε τη διοίκηση Καµίνη, που τον κατηγόρησε για το φιάσκο της ρόδας στην Πλατεία Συντάγµατος.
  • Νίκος Αβραµίδης (7.851): Είχε εκλεγεί το 2014 µε τον δικό του συνδυασµό «Παναθηναϊκό Κίνηµα-ΠΑΝΚΙ».
  • Νίκος Βαφειάδης (5.542): Εφοριακός, το 2014 είχε εκλεγεί µε το αντάρτικο ψηφοδέλτιο του Νικήτα Κακλαµάνη και όχι του Αρη Σπηλιωτόπουλου.
  • Αννα Ροκοφύλλου (3.992): Κόρη του Χρήστου Ροκόφυλλου, εκλέχθηκε στο παρελθόν µε παρατάξεις προσκείµενες στο ΠΑΣΟΚ.
  • Λευτέρης Σκιαδάς (3.624): Αντιδήµαρχος επί σειρά ετών, αθηναιογράφος και πρόεδρος του Ιδρύµατος Αστέγων που µετονοµάστηκε σε ΚΥΑ∆Α.
  • Γιώργος Χ. Αποστολόπουλος (2.987): Αντιδήµαρχος επί δηµαρχίας Καµίνη, προερχόµενος από το ΠΑΣΟΚ και το κόµµα του Ανδρέα Λοβέρδου.
  • Βασίλης Κοροµάντζος (2.849): Αντιδήµαρχος και πρώην πρόεδρος του δηµοτικού συµβουλίου, ενταγµένος στην οµάδα Μεϊµαράκη.
  • Δήµητρα Αγγελή-Λυκούδη (2.613): Κοινοτική σύµβουλος έως τώρα στο 6ο ∆ιαµέρισµα (Κυψέλη, Αγ. Παντελεήµονας), είχε αρχικά ενταχθεί και στην οµάδα του Γιώργου Πατούλη όταν ακόµη διεκδικούσε τον ∆ήµο Αθηναίων.
  • Κατερίνα Κατριβάνου (2.533): Κόρη του αείµνηστου Θόδωρου Κατριβάνου και εκλεγµένη επί σειρά θητειών.
  • Μελίνα Δασκαλάκη (2.274): Πρωτοεξελέγη µε τον Γ. Καµίνη προερχόµενη από τη ∆ράση του Στέφανου Μάνου.
  • Σάκης Κολλάτος (2.235): Στέλεχος της ΟΝΝΕ∆ και της Ν∆ εκλεγµένο πολλές φορές στο δηµοτικό συµβούλιο.

Με βασικό όπλο την αναγνωρισιµότητά τους εξελέγησαν µε τον Κ. Μπακογιάννη: 15ος ο ποδοσφαιριστής Γιούρκας Σεϊταρίδης (2.619), τέταρτη η Κατερίνα Γκαγκάκη (5.952) και 13η η Πόπη Δοµάζου, κόρη του Μίµη Δοµάζου (2.757). Στις υπόλοιπες εκλόγιµες θέσεις οι Μανώλης Καλαµπόκας, Φοίβος Αξιώτης, Γρηγόρης Λέων, Νίκη Αραµπατζή, Νίκος Μακρόπουλος και Σεραφίνα Αβραµίδου.

Σε µη εκλόγιµες θέσεις κατέληξαν οι αντιδήµαρχοι του Γ. Καµίνη Ανδρέας Βαρελάς και Λενιώ Μυριβήλη, ο άλλοτε αντιδήµαρχος του Ν. Κακλαµάνη Ανδρέας Παπαδάκης, η πρόεδρος του 7ου Διαµερίσµατος επί Καµίνη ∆άφνη Γαβρίλη, ο Μεν. Σπυράκος, γιος πρώην αντιδηµάρχου-συνταξιούχου αστυνοµικού, ο δηµοσιογράφος Ανδρέας Κωνσταντάτος, οι προερχόµενοι από το Ποτάµι Νίκος Ορφανός, ηθοποιός, και Φωτεινή Λεοµπίλλα.

Απώλεια και η µη εκλογή του αξιαγάπητου ηθοποιού και τραγουδιστή Αγγελου Παπαδηµητρίου, που έµεινε στην 50ή θέση από πλευράς σταυρών προτίµησης. Από πλευράς «Ανοιχτής Πόλης» εκλέγονται εκτός του Νάσου Ηλιόπουλου ο έως τώρα επικεφαλής της µετά την αποχώρηση του Γαβριήλ Σακελλαρίδη, ηθοποιός Ρήγας Αξελός (2.938) και ο εν ενεργεία δηµοτικός σύµβουλος Κώστας Αλεξίου (1.973). Επίσης, οι Δέσποινα Αλεβυζάκη (2.300), Δηµήτρης Αγανίδης (1.783), Εφη Γιαννοπούλου (1.463), Κυριάκος Αγγελάκος (1.445) και Μαίρη Βαβαγιάννη (1.426).

Ο δικηγόρος ∆ηµήτρης Αγανίδης και ο σκηνοθέτης Κυριάκος Αγγελάκος προέρχονται από την Πρωτοβουλία πολιτών «ΓΕΦΥΡΑ». Από την παράταξη του Παύλου Γερουλάνου εκλέγεται πρώτη η Ρωξάνη Μπέη (2.413), κόρη του αείµνηστου δηµάρχου Αθηναίων, και τα στελέχη της διοίκησης Καµίνη, Βασίλης Αγγελόπουλος (2.271), Γιώργος Μπρούλιας (1.653) και Πόπη Γιαννοπούλου (1.520). Πρώτη επιλαχούσα η νυν αντιδήµαρχος Νέλλη Παπαχελά και σε µη εκλόγιµες θέσεις οι επίσης προερχόµενοι από τη διοίκηση Καµίνη, Ελένη Κατσούλη, Ελένη Ζαχαροπούλου, Μαρία Στρατηγάκη, ∆ήµητρα Σιδερή, Βασιλική Μπάρκα, Νώντας Λαµπρακάκης.

∆εν εξελέγησαν επίσης ο Θεόδωρος Αγγελόπουλος (είχε εκλεγεί το 2014 περιφερειακός σύµβουλος µε τη Ρένα Δούρου) και η διαδικτυακή περσόναακτιβίστρια του φεµινισµού, Μαρία Καλογεροπούλου. Αύριο Πέµπτη θα πραγµατοποιηθεί στην ΕΡΤ αµέσως µετά το βραδινό δελτίο ειδήσεων ακόµη ένα ντιµπέιτ ανάµεσα στους υποψήφιους δηµάρχους Αθηναίων Κώστα Μπακογιάννη και Νάσο Ηλιόπουλο.

Ελλείψει χρόνου, οι δύο υποψήφιοι συµφώνησαν σε ένα ντιµπέιτ, ενώ τη συζήτηση θα συντονίσει η Δώρα Αναγνωστοπούλου. Από την πλευρά του ο Παύλος Γερουλάνος τόνισε ότι δεν θα κατευθύνει τους ψηφοφόρους του, σηµειώνοντας ότι θα το έκανε µόνο αν στον δεύτερο γύρο περνούσε ο Ηλίας Κασιδιάρης. Κατά τα λοιπά, οι δύο υποψήφιοι συνεχίζουν τις περιοδείες τους στην Αθήνα.

Ο Κώστας Μπακογιάννης περπάτησε χθες στην Ακαδηµία Πλάτωνος σχολιάζοντας ότι είναι περιοχή «γνωστή στα πέρατα της υφηλίου, που όµως τα σηµάδια της εγκατάλειψης είναι φανερά παντού στους δρόµους αλλά και στο αφρόντιστο και απεριποίητο Αρχαιολογικό Πάρκο». Η ασφάλεια, η καθαριότητα, ο φωτισµός και το πράσινο αποτελούν τα κεντρικά θέµατα που συζήτησε µε τους κατοίκους και τους επαγγελµατίες της περιοχής.

Με προτεραιότητα «να δοθεί ζωή σε όλες τις γωνιές της Αθήνας», ο Νάσος Ηλιόπουλος βρέθηκε µαζί µε µέλη της «Ανοιχτής Πόλης» στους δρόµους ξεκινώντας χθες από τη Λέσχη Φιλίας Λαµπρινής και τη Λέσχη Φιλίας Γκράβας, όπου συζητήθηκαν τα προβλήµατα που αντιµετωπίζουν οι δηµότες αλλά και οι άµεσες βελτιώσεις που θα µπορούσαν να γίνουν στις υπηρεσίες του δήµου έτσι ώστε να δοθεί φροντίδα στους ανθρώπους της τρίτης ηλικίας, ενώ συζητήθηκαν και παρεµβάσεις οι οποίες µπορούν να αναβαθµίσουν την ποιότητα ζωής τους. Στη συνέχεια επισκέφθηκαν τους εµπορικούς δρόµους του Παγκρατίου και συνοµίλησαν µε εµπόρους και εργαζόµενους.

Γιούρκας ΣεϊταρίδηςΚατερίνα Γκαγκάκηεκλογές 2019Δημοτικές εκλογές