Πολιτική|30.05.2019 08:04

Ψηφοδέλτια «µάχης» από το ΚΙΝΑΛ - Πού ποντάρει η Γεννηματά

Φώφη Γιωτάκη

Κούρσα επικοινωνίας µε στελέχη, εκλεγµένους και υποψήφιους ευρωβουλευτές, αλλά και µε πρόσωπα από τον ευρύτερο προοδευτικό χώρο έχει ξεκινήσει η Φώφη Γεννηµατά, επιδιώκοντας την ισχυροποίηση των ψηφοδελτίων του ΚΙΝΑΛ σε όλη την Ελλάδα. Η Χαριλάου Τρικούπη µετά το εκλογικό αποτέλεσµα της 26ης Μαΐου θεωρεί εφικτό τον στόχο για την εξασφάλιση της τρίτης εντολής από τις βουλευτικές εκλογές.

Ετσι, η πρόεδρος του ΚΙΝΑΛ σπεύδει να κλείσει µε δυνατές υποψηφιότητες τα ψηφοδέλτια σε καθοριστικής σηµασίας για το συνολικό αποτέλεσµα εκλογικές περιφέρειες. Το προσκλητήριο αφορά κατ’ αρχάς όλους τους υποψήφιους ευρωβουλευτές, που, αν και δεν εξελέγησαν, κατάφεραν -παρά τον σκληρό ανταγωνισµό- να συγκεντρώσουν υπολογίσιµες δυνάµεις γύρω από την υποψηφιότητά τους.

Εγκυρες πληροφορίες αναφέρουν ότι η προεργασία έχει ξεκινήσει από στελέχη της Χαριλάου Τρικούπη, ενώ η ίδια η κυρία Γεννηµατά έχει προγραµµατίσει να συναντηθεί µε τους ενδιαφερόµενους. Σήµερα αναµένεται να ανακοινωθούν οι υποψηφιότητες του Κυριάκου Κυριάκου (επικεφαλής Επικοινωνίας του ΠΑΟΚ), του Παναγιώτη Αβραµόπουλου (αυτοδιοικητικού στελέχους της Θεσσαλονίκης) και ορισµένων άλλων στελεχών.

Ανάλυση δεδοµένων

Ιδιαίτερο βάρος δίνεται στην ανάλυση των δεδοµένων σχετικά µε την υποψηφιότητα κορυφαίων στελεχών του Κινήµατος, όπως του Νίκου Ανδρουλάκη, ο οποίος επανεξελέγη την Κυριακή στην Ευρωβουλή. Ο κ. Ανδρουλάκης άφησε ανοιχτό το ενδεχόµενο της καθόδου του και στις εθνικές εκλογές. Οπως τονίζεται, δεν υπάρχει σχετικό ασυµβίβαστο, ενώ σηµειώνεται ότι ο κ. Ανδρουλάκης σκοπεύει να έχει έτσι κι αλλιώς πρωταγωνιστικό ρόλο στην προεκλογική εκστρατεία.

Εφόσον στο τετ α τετ µε την κυρία Γεννηµατά συµφωνηθεί κάτι τέτοιο, ο ευρωβουλευτής του ΚΙΝΑΛ θα κατέβει πιθανότατα στον Βόρειο Τοµέα της Β’ Αθηνών. Κάποιοι δεν αποκλείουν να συζητηθεί υποψηφιότητά του και για τον Νότιο Τοµέα, παρότι η συγκεκριµένη εκλογική περιφέρεια είναι µία από τις τρεις που επιλέγει και η κυρία Γεννηµατά. Ανοιχτό παραµένει το τι θα συµβεί µε την Εύα Καϊλή, η οποία επίσης επανεξελέγη στο Ευρωκοινοβούλιο, τον πρώτο επιλαχόντα Νίκο Παπανδρέου, τον Γιώργο Καµίνη και άλλους.

Η λογική καθόδου των δηµοφιλών στελεχών στη «µητέρα των µαχών» θα προκαλέσει αναµφίβολα ενδιαφέρουσες καραµπόλες και θα αλλάξει τον χάρτη των δεδοµένων για το ΚΙΝΑΛ. Ο Νίκος Παπανδρέου, για παράδειγµα, που δεν εξελέγη στο Ευρωκοινοβούλιο, λέγεται ότι κάθε άλλο παρά απορρίπτει την κουβέντα να ρισκάρει και στην κάλπη της 7ης Ιουλίου. Στη Χαριλάου Τρικούπη συζητείται επίσης η κάθοδος και άλλων υποψήφιων ευρωβουλευτών, όπως του Σάκη Αρναούτογλου (στη Β’ Θεσσαλονίκης), του Γιάννη Βαρδακαστάνη (σε κάποια περιφέρεια του Λεκανοπεδίου), των κυριών Μένης Μαλιώρη, Εύας Μπούρα, Εφης Χαλάτση (επίσης στο Λεκανοπέδιο), της Λίτσας Κουρουπάκη στα Χανιά κ.ά.

Ο εκπρόσωπος Τύπου του ΚΙΝΑΛ, Παύλος Χρηστίδης, θα κατέλθει είτε στον Δυτικό είτε στον Βόρειο Τοµέα της Β’ Αθηνών. Ιδιαίτερη σηµασία δίνεται και στις συναντήσεις που θα έχει η πρόεδρος του ΚΙΝΑΛ µε τον Παύλο Γερουλάνο και τον Γιάννη Σγουρό, που, αν και δεν πέρασαν στον δεύτερο γύρο, πέτυχαν ισχυρό διψήφιο ποσοστό στον Δήµο Αθηναίων και στην Περιφέρεια Αττικής αντίστοιχα.

βουλευτικές εκλογέςΚΙΝΑΛεθνικές εκλογέςεκλογές 2019