Πολιτική|28.08.2026 18:08

Τι θα μπει στο «καλάθι» της ΔΕΘ για τους συνταξιούχους - Τα 2+2 μέτρα

Κατερίνα Κοκκαλιάρη

Κλειδώνουν τα μέτρα  που πρόκειται να ανακοινώσει η κυβέρνηση για τους συνταξιούχους στη Διεθνή Έκθεση Θεσσαλονίκης. Στον δρόμο προς τις επόμενες εκλογές από την κυβέρνηση θέλουν να επανασυνδεθούν με παραδοσιακά ακροατήρια, εστιάζοντας σε ένα θετικό αφήγημα της οικονομίας.

Την επόμενη εβδομάδα ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης θα ανακοινώσει από το βήμα της ΔΕΘ τα μέτρα που θα τρέξουν μέχρι τις εκλογές αλλά και ευρύτερα έναν οδικό χάρτη για την επόμενη τετραετία. Αυτό που υπογραμμίζεται από το Μαξίμου είναι πως το μέρισμα της ανάπτυξης θα επιστραφεί στην κοινωνία, καθώς αναγνωρίζεται πως ο βασικός πονοκέφαλος των νοικοκυριών είναι η ακρίβεια.

Οι συνταξιούχοι είναι ένα κοινό, που ενδιαφέρει ιδιαιτέρως τους «γαλάζιους» στην προσπάθεια που γίνεται για την αύξηση της συσπείρωσης. Να σημειωθεί εδώ πως στις τελευταίες εθνικές εκλογές σχεδόν ο ένας στους δύο συνταξιούχους είχε επιλέξει τα «γαλάζια» ψηφοδέλτια.

Δύο παρεμβάσεις έχουν ήδη κλειδώσει και συγκεκριμένα από την 1η Ιανουαρίου 2027 έρχεται νέα αύξηση στις συντάξεις ενώ παράλληλα μπαίνει τέλος στην προσωπική διαφορά. Την ίδια στιγμή  στο οικονομικό επιτελείο εξετάζουν δύο ακόμα μέτρα, που θα οδηγήσουν σε ενίσχυση του εισοδήματος  των συνταξιούχων

Ειδικότερα στο επίκεντρο των συζητήσεων βρίσκονται:

  • Η  περαιτέρω ενίσχυση του ποσού που δίνεται κάθε Νοέμβριο σε πάνω από 1,6 εκατομμύρια συνταξιούχους (οι συνολικοί δικαιούχοι είναι 1,87 εκατομμύρια). Το ποσό αυτό έχει πάει στα 300 ευρώ και σύμφωνα με πληροφορίες αυτό που εξετάζεται είναι να αυξηθεί περαιτέρω και για παράδειγμα να πάει στα  400 ευρώ. Παράλληλα υπό εξέταση είναι μια πιο γενναία ενίσχυση, ώστε να φτάσει στο ύψος της εθνικής σύνταξης και συγκεκριμένα στα 446,87 ευρώ. Ένα σενάριο που είναι επίσης στο τραπέζι είναι το επίδομα να αυξηθεί στα 400 ευρώ φέτος και από το 2027 να είναι όσο και η εκάστοτε εθνική σύνταξη.
  • Οι αλλαγές στην Εισφορά Αλληλεγγύης Συνταξιούχων, που αφορά περίπου 450.000 άτομα. Σύμφωνα με πληροφορίες η πρόταση που κερδίζει έδαφος είναι η κράτηση να επιβάλλεται μόνο στο τμήμα της σύνταξης που υπερβαίνει τα 1.468 ευρώ, ενώ πιθανή θεωρείται και μία  μείωση των κλιμακίων (από οκτώ που είναι σήμερα).

Παράλληλα μία άλλη πρόταση που έχει μπει στο τραπέζι είναι η κατάργηση της εισφοράς για τις επικουρικές συντάξεις. Υπενθυμίζεται πως στις επικουρικές συντάξεις η Εισφορά επιβάλλεται σε ποσά άνω των 300 ευρώ και εκτιμάται πως αγγίζει 150.000 άτομα.

Να σημειωθεί πως τον Οκτώβριο αναμένεται μια κρίσιμη πιλοτική δικαστική στο Ελεγκτικό Συνέδριο, καθώς συνταξιούχος έχει προσφύγει, ζητώντας να κριθεί αντισυνταγματικός ο τρόπος με τον οποίο υπολογίζεται σήμερα η Εισφορά Αλληλεγγύης (ΕΑΣ).

Οι τελικές αποφάσεις θα κλειδώσουν μέσα στην εβδομάδα, ενώ υπενθυμίζεται πως ήδη έχουν μπει σε εφαρμογή μία σειρά ευνοϊκών ρυθμίσεων, όπως η κατάργηση των περικοπών στις συντάξεις χηρείας. Μάλιστα για το θέμα υπήρξε σε υψηλών τόνων πολιτική αντιπαράθεση της κυβέρνησης με το κόμμα ΕΛ.Α.Σ και είναι εμφανές πως θέματα που αφορούν τους συνταξιούχους είναι ψηλά στην πολιτική ατζέντα.

Τέλος στην προσωπική διαφορά

Οι τίτλοι τέλους πέφτουν από τη 1η Ιανουαρίου στην προσωπική διαφορά με κερδισμένους περίπου 500.000 συνταξιούχους. Να σημειωθεί εδώ πως φέτος η προσωπική διαφορά έχει «ψαλιδιστεί» αλλά από την επόμενη χρονιά καταργείται.

Για παράδειγμα, έστω συνταξιούχος που το 2025 είχε κύρια σύνταξη 1000 ευρώ και προσωπική διαφορά 120 ευρώ. Ο συγκεκριμένος συνταξιούχος το 2025 είδε το ποσό της αύξησης που ανακοινώθηκε να πηγαίνει για τη μείωση της προσωπικής του διαφοράς. Το 2026 πήρε μόνο ένα τμήμα αυτής της αύξησης αλλά το 2027 θα δει να καταργείται η προσωπική του διαφορά και θα δει το πόσο της αύξησης στον τραπεζικό του λογαριασμό. Για παράδειγμα, αν η αύξηση του 2027 είναι 2.8% τότε ο συγκεκριμένος συνταξιούχος θα πάρει επιπλέον 28 ευρώ το μήνα.

μέτραΘεσσαλονίκησυνταξιούχοιειδήσεις τώραΝέα ΔημοκρατίακυβέρνησησυντάξειςΔιεθνής Έκθεση ΘεσσαλονίκηςΔΕΘ