Κωνσταντοπούλου κατά ΠΑΣΟΚ στη Βουλή: «Υπόγεια σύμπραξη με τη ΝΔ» - «Είστε τραμπούκος»
Αφροδίτη ΓκόγκογλουΣε σφοδρή αντιπαράθεση ανάμεσα στη Ζωή Κωνσταντοπούλου, τον Πάρι Κουκουλόπουλο και, στη συνέχεια, τον Παναγιώτη Δουδωνή εξελίχθηκε η διαδικασία που προηγήθηκε της ψηφοφορίας για την εκλογή της Έλενας Ακρίτα στην Ε΄ Αντιπροεδρία της Βουλής. Η πρόεδρος της Πλεύσης Ελευθερίας κατήγγειλε από την Ολομέλεια «υπόγεια σύμπραξη» της Χαριλάου Τρικούπη με τη ΝΔ.
Λίγο πριν ξεκινήσει η ονομαστική ψηφοφορία, ο προεδρεύων Πάρις Κουκουλόπουλος δεν έκανε δεκτό το αίτημα να δοθεί προηγουμένως ο λόγος στα κόμματα. «Δεν ντρέπεστε λίγο;», φώναζε η πρόεδρος της Πλεύσης Ελευθερίας από τα έδρανα. «Όταν εφαρμόζω αποφάσεις, δεν έχω κανένα λόγο να ντρέπομαι», απάντησε ο κ. Κουκουλόπουλος, με τη Ζωή Κωνσταντοπούλου να στρέφεται συνολικά κατά του ΠΑΣΟΚ, απευθυνόμενη τόσο στον προεδρεύοντα όσο και στον κοινοβουλευτικό εκπρόσωπο του κόμματος, Παναγιώτη Δουδωνή.
«Είστε αξιωματική αντιπολίτευση από σπόντα, τι παριστάνετε εδώ μέσα; Έχετε ευθύνη για την κατάπτωση! Δια του αντιπροέδρου σας, του κυρίου Κουκουλόπουλου, επιχειρείτε να στερήσετε τον λόγο από αρχηγό κόμματος. Γιατί κουνάτε τα χέρια σας κύριε Δουδωνή;», είπε, προκαλώντας την άμεση αντίδραση του κοινοβουλευτικού εκπροσώπου του ΠΑΣΟΚ. «Δεν καταλαβαίνετε τι λέτε!», απάντησε ο κ. Δουδωνής. «Καταλαβαίνω πολύ καλά τι λέω, όπως κατάλαβα και την υπόγεια συνεννόηση στη Διάσκεψη για την Αρχή Προστασίας Δεδομένων Προσωπικού Χαρακτήρα. Επιχειρείται σήμερα το προεδρείο να μείνει χωρίς γυναίκα», ανταπάντησε η Ζωή Κωνσταντοπούλου.
«Επειδή είμαι γυναίκα αρχηγός μπορείτε να μου φέρεστε έτσι;»
Η αντιπαράθεση δεν περιορίστηκε στη διαδικασία. Η πρόεδρος της Πλεύσης Ελευθερίας έδωσε έμφυλη διάσταση στη συμπεριφορά που, όπως υποστήριξε, αντιμετώπιζε στην αίθουσα, εξαπολύοντας ταυτόχρονα νέα επίθεση στο ΠΑΣΟΚ. «Επειδή είμαι γυναίκα αρχηγός μπορείτε να μου φέρεστε έτσι; Πού είναι οι βουλευτές σας που τους μαζεύετε σαν ρόγες από διάφορους γυρολόγους; Κάνετε ό,τι κάνει και ο Τσίπρας», είπε και, στη συνέχεια, επανήλθε στον Πάρι Κουκουλόπουλο. «Ο κύριος Κουκουλόπουλος παρέχει υπηρεσίες με το ύφος του πολλά βαρύ άντρα, νομίζει πως θα στερήσει τον λόγο από αρχηγό», είπε, με τον προεδρεύοντα να της απαντά: «Έχετε βρει ένα κλισέ και το επαναλαμβάνετε». «Μπράβο στο ΠΑΣΟΚ, ωραία αξιωματική αντιπολίτευση. Ωραίες υπηρεσίες!», συνέχισε η Ζωή Κωνσταντοπούλου.
Η αντιπαράθεση προκάλεσε νέα παρέμβαση του Παναγιώτη Δουδωνή, ο οποίος απέρριψε τις αιτιάσεις της προέδρου της Πλεύσης Ελευθερίας και, ταυτόχρονα, επιτέθηκε στη ΝΔ για τη στάση της απέναντι στην υποψηφιότητα Ακρίτα. «Δεχθήκαμε πρωτοφανή επίθεση. Συμφωνούν όλοι οι καθηγητές Συνταγματικού Δικαίου για την εκλογή αντιπροέδρου, επιχειρηματολογεί και ο κύριος Γεραπετρίτης», είπε ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΠΑΣΟΚ και κάλεσε τους βουλευτές του κυβερνώντος κόμματος να αναθεωρήσουν τη στάση τους.
«Αυτή η στάση προσιδιάζει προς τον σουλτάνο της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας, όχι προς πρωθυπουργό», επισήμανε και, στη συνέχεια, απάντησε στην πρόεδρο της Πλεύσης Ελευθερίας, υπενθυμίζοντας ότι κατά τη συγκρότηση του προεδρείου της Βουλής η Ζωή Κωνσταντοπούλου δεν είχε στηρίξει κανέναν άλλο υποψήφιο αντιπρόεδρο πέρα από την πρόταση του κόμματός της. «Η κυρία Κωνσταντοπούλου δεν αντελήφθη τι συζητάμε. Επίσης θυμίζω πως δεν ψήφισε κανέναν αντιπρόεδρο πλην της δικής της πρότασης», είπε, προκαλώντας νέα αντίδραση της προέδρου της Πλεύσης Ελευθερίας. «Όλα αυτά είναι απόδειξη της υπόγειας σύμπραξης με τη ΝΔ, κάνει πλάτες ο αντιπρόεδρός σας. Σαν λαγός ήρθατε στη Διάσκεψη κύριε Δουδωνή», είπε και συνέχισε: «Καθίστε με τον Λαζαρίδη δίπλα δίπλα, αγκαλιαστείτε, δείξτε το πραγματικό πρόσωπο της αξιωματικής αντιπολίτευσης. Αυτά είναι deals».
Παράλληλα, επανέφερε το ζήτημα της γυναικείας εκπροσώπησης στο προεδρείο, υποστηρίζοντας ότι, εάν δεν εκλεγεί η Έλενα Ακρίτα (σ.σ. τελικά δεν εξελέγη), θα δημιουργηθεί μία κατάσταση που έχει να καταγραφεί εδώ και δεκαετίες. «Από το ’96 επί Σημίτη έχει να συμβεί αυτό, να μην υπάρχει γυναίκα στο προεδρείο. Βρείτε τα και με την Κανέλλη, συνεννοηθείτε λίγο όλοι μέσα στο σύστημα να στηρίξετε τον Μητσοτάκη». Στη συνέχεια, απευθύνθηκε εκ νέου στον Πάρι Κουκουλόπουλο, λέγοντάς του: «Είστε άξιος αντιπρόεδρος της ΝΔ!». «Αφήστε τους εξυπνακισμούς μαζί μου», απάντησε ο προεδρεύων, με τη Ζωή Κωνσταντοπούλου να του φωνάζει: «Κατεβείτε κάτω! Κατεβείτε από την έδρα!». «Τέλος με τη χυδαιότητα! Δεν ανέχομαι να χυδαιολογείτε προς το πρόσωπό μου!», απάντησε ο κ. Κουκουλόπουλος. «Είστε τραμπούκος! Μπράβο στο ΠΑΣΟΚ!», του φώναξε η κ. Κωνσταντοπούλου.
Και ο Μηταράκης στην κόντρα
Μέσα στο κλίμα έντασης παρενέβη και ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος της ΝΔ, Νότης Μηταράκης, επιχειρώντας να αντιστρέψει την κριτική που δέχεται η κυβερνητική πλειοψηφία για τη στάση της στην ψηφοφορία για την Έλενα Ακρίτα. «Ακούσαμε συνταγματικές ακροβασίες. Είναι μεγάλη η υποκρισία σας», είπε, υπενθυμίζοντας τη στάση που είχαν κρατήσει ΠΑΣΟΚ και Πλεύση Ελευθερίας κατά τη συγκρότηση του προεδρείου της Βουλής. «Το ΠΑΣΟΚ δεν ψήφισε τον υποψήφιο της Πλεύσης Ελευθερίας και η Πλεύση Ελευθερίας δεν ψήφισε την Όλγα Γεροβασίλη, τη μοναδική γυναίκα υποψήφια. Είστε υποκριτές τα κόμματα της αντιπολίτευσης», υποστήριξε.
- Στη φυλακή οι τρεις κατηγορούμενοι της φρικιαστικής υπόθεσης στην Κυψέλη - Οι ισχυρισμοί που δεν έπεισαν
- Η Γερμανία ταυτοποίησε δύο πρόσωπα για την επίθεση με drone στη Λειψία - Καρέ καρέ ο τρόπος δράσης τους
- Αυτά είναι τα φάρμακα που παρουσιάζουν ελλείψεις - Όλη η νέα λίστα του ΕΟΦ
- Ποιος θα γίνει ο νέος Τζέιμς Μποντ; Οι έξι ηθοποιοί που διεκδικούν έναν ρόλο δισεκατομμυρίων