Πολιτική|30.05.2019 21:42

Τοp-10 εκλογών: Ποιοι ψήφισαν ΝΔ, Βελόπουλο, Σώρρα - Ποιοι «γκρέμισαν» τον ΣΥΡΙΖΑ

Μαίρη Τσίνου

Οι ευρωεκλογές ολοκληρώθηκαν και τώρα που η ενσωμάτωση έχει φτάσει στο 100%, οι αριθμοί και τα δεδομένα του υπουργείου Εσωτερικών και της Singular Logic είναι αφορμή για ποικίλες αναλύσεις.

Ποιοι ψήφισαν ή δεν ψήφισαν τα δυο μεγάλα κόμματα, ποιοι επέλεξαν το κόμμα του Κυριάκου Βελόπουλου και πόσους συμπολίτες μας έπεισε ο Αρτέμης Σώρρας -αν και κατηγορούμενος για βαριά αδικήματα και φυλακισμένος; Σε ποιες εκλογικές περιφέρειες είπαν ένα ηχηρό «όχι» στην Χρυσή Αυγή μέσω της ψήφου και ποιες ήταν εκείνες οι περιφέρειες που το κυβερνόν κόμμα είχε τα μικρότερα ποσοστά;

Στο ethnos.gr συγκεντρώσαμε τα δεδομένα και σας τα παρουσιάζουμε:

Ελληνική Λύση - Κυριάκος Βελόπουλος - 236.365 ψήφοι

Εκπρόσωπος Τύπου του ΛΑΟΣ, έπειτα βουλευτής Β' Θεσσαλονίκης, αλλά και επιχειρηματίας, ο Κυριάκος Βελόπουλος κατάφερε στις ευρωεκλογές της 26ης Μαΐου να μπει στο Ευρωκοινοβούλιο, εξασφαλίζοντας μία έδρα.

Μιλώντας στον ΣΚΑΪ, ο κ. Βελόπουλος δήλωσε ότι ταυτίζεται με τον Όρμπαν και του αρέσει η πολιτική που ακολουθεί ο Σαλβίνι στην Ιταλία, σημειώνοντας ότι οραματίζεται μία χριστιανική Ευρώπη χωρίς ισλαμιστές. Στην ερώτηση αν υπάρχει το ενδεχόμενο να συνεργαστεί με κάποιο κόμμα απάντησε: «με τον Θεό».

Παράλληλα δήλωσε ότι στηρίζει την θανατική καταδίκη στην Ελλάδα για εμπόρους ναρκωτικών βιαστές και δουλέμπορους, θέτοντας ωστόσο την τελική απόφαση στην κρίση του λαού, ο οποίος θα αποφασίζει για τη μοίρα του θύτη με δημοψήφισμα.

Αυτά έπεισαν 236.365 συμπολίτες μας να ψηφίσουν «Ελληνική Λύση», καθώς ο Θεσσαλονικιός επικεφαλής με την Ελληνική Λύση, είχε δημιουργήσει ρεύμα ειδικά στη συμπρωτεύουσα, κάτι το οποίο φαίνεται και από τα ποσοστά που εξασφάλισε στη βόρεια Ελλάδα.

Ελλήνων Συνέλευσις – Αρτέμης Σώρρας - 29.485 ψήφοι

Ο ίδιος βρίσκεται φυλακισμένος μετά την καταδίκη του για υπεξαίρεση σε βαθμό κακουργήματος. Όμως, ήταν υποψήφιος ευρωβουλευτής στις 26 Μαΐου, καθώς ανάμεσα στα 40 κόμματα, στα οποία είχε δώσει ο Αρειος Πάγος το πράσινο φως για να συμμετάσχουν στις ευρωεκλογές 2019 ήταν και το Ελλήνων Συνέλευσις του Αρτέμη Σώρρα. Και κατάφερε να πείσει 29.485 ψηφοφόρους να τον στηρίξουν. Αν είναι ανησυχητικό ή όχι το αφήνουμε στην κρίση σας…

Αυτές είναι οι 10 εκλογικές περιφέρειες που το κόμμα του Αρτέμη Σώρρα είχε τα μεγαλύτερα ποσοστά:

ΝΕΑ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ - 1.873.080 ψήφοι

Το μεσημέρι της Πέμπτης 30/5 ανακοινώθηκαν τα οριστικά αποτελέσματα των Ευρωεκλογών. Σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία του υπουργείου Εσωτερικών, η ΝΔ συγκέντρωσε ποσοστό 33,11%, έναντι 23,76%, κάτι που σημαίνει ότι η τελική διαφορά των δύο κομμάτων είναι 9,36 ποσοστιαίες μονάδες. Το κόμμα του Κυριάκου Μητσοτάκη, όχι μόνο επικράτησε του ΣΥΡΙΖΑ, αλλά δεν παρουσίασε πτώση σε κανένα νομό στις Ευρωεκλογές της 26ης Μαΐου 2019 σε σχέση με αυτές του 2014. Οι 10 εκλογικές περιφέρειες στις οποίες η ΝΔ εξασφάλισε τα μεγαλύτερα ποσοστά είναι οι εξής:

ΣΥΡΙΖΑ - 1.343.816 ψήφοι

Το κόμμα του Αλέξη Τσίπρα ηττήθηκε στις ευρωεκλογές με μια αξιοσημείωτη διαφορά. Η διαφορά των 9,36 μονάδων που χωρίζει τα δύο κόμματα είναι η μεγαλύτερη που έχει επιτευχθεί στη χώρα μας και αποτελεί ρεκόρ από το 1981 που διεξάγονται εκλογικές αναμετρήσεις για την ανάδειξη ευρωβουλευτών. Ο ΣΥΡΙΖΑ έχασε παραδοσιακά δικές του περιοχές, όπως η Δυτική Αττική, ενώ πολύ χαμηλά ποσοστά πήρε και στη Β' Θεσσαλονίκης. Οι 10 περιφέρειες με τα χαμηλότερα ποσοστά του ΣΥΡΙΖΑ είναι οι εξής:

Χρυσή Αυγή - 275.821 ψήφοι

Μπορεί να έπεισε 275.821 ψηφοφόρους στις εκλογές της 26ης Μαΐου, αλλά τα ποσοστά της Χρυσής Αυγής υποχώρησαν συνολικά. Είναι χαρακτηριστικό ότι η Χ.Α. δεν εμφάνισε σε καμία εκλογική περιφέρεια άνοδο. Ακόμη και στα νησιά, όπου το προσφυγικό είναι το βασικό θέμα συζήτησης, τα ποσοστά της Χρυσής Αυγής μειώθηκαν. Οι 10 περιφέρειες στις οποίες είχε τα μικρότερα ποσοστά είναι οι εξής:

Ευρωεκλογέςεκλογές 2019Κυριάκος ΒελόπουλοςΧρυσή ΑυγήΝέα ΔημοκρατίαΑρτέμης ΣώρραςΣΥΡΙΖΑ