Πολιτική|31.05.2019 07:29

ΝΔ: Αυξάνει την πίεση προς την κυβέρνηση με την άρνηση στον Καλογήρου

Σπύρος Μουρελάτος

Να µεγιστοποιήσει την πολιτική πίεση προς όλους τους θεσµικούς παράγοντες που εµπλέκονται άµεσα ή έµµεσα στην επιλογή της νέας ηγεσίας της Δικαιοσύνης επιχειρεί η ηγεσία της Νέας ∆ηµοκρατίας, που χθες εξήγησε µέσω επιστολής του αρµόδιου τοµεάρχη, Νίκου Παναγιωτόπουλου, γιατί το κόµµα της αξιωµατικής αντιπολίτευσης δεν µπορεί να συναινέσει στην επιδίωξη του Μεγάρου Μαξίµου να ορίσει τώρα τους επικεφαλής των ανωτάτων δικαστηρίων.

Στο συγκεκριµένο κείµενο γίνεται λόγος για εξόφθαλµα αντιθεσµική διαδικασία, αντισυνταγµατική και παράνοµη. «Αντισυνταγµατική γιατί µία κυβέρνηση που έχει προκηρύξει εκλογές είναι επί της ουσίας υπηρεσιακή και ως εκ τούτου µπορεί να προβαίνει µόνο σε πράξεις διαχείρισης τρεχουσών υποθέσεων εν όψει των εκλογών. Και παράνοµη διότι ο νόµος 2190/94 ρητά απαγορεύει κατά την προεκλογική περίοδο οποιονδήποτε διορισµό σε θέση δηµοσίου υπαλλήλου ή λειτουργού, πολλώ δε µάλλον στην ηγεσία των ανωτάτων δικαστηρίων» αναφέρει, µεταξύ άλλων, ο Ν. Παναγιωτόπουλος.

Υψηλόβαθµες κοµµατικές πηγές σηµειώνουν πως η συγκεκριµένη υπόθεση δεν αφορά στα πρόσωπα ούτε στη συναίνεση, που από την Πειραιώς προεξοφλούν ότι είναι υποκριτική, καθώς οι πληροφορίες επιµένουν ότι η κυβέρνηση θα προχωρήσει ούτως ή άλλως στον διορισµό του προέδρου και του εισαγγελέα του Αρείου Πάγου. Τα ίδια πρόσωπα αναφέρουν πως το όλο θέµα εξαντλείται στη διαδικασία, και µάλιστα στη νοµιµότητα αυτής στην παρούσα χρονική συγκυρία, στο «παρά ένα» της εθνικής κάλπης, όταν ο ίδιος ο πρωθυπουργός έχει ήδη συνοµολογήσει από το βράδυ της Κυριακής, προκηρύσσοντας πρόωρες εκλογές, ότι η κυβέρνησή του δεν διαθέτει πλέον τη λαϊκή νοµιµοποίηση. «Υπάρχει προηγούµενο»

Επιπλέον, στη Ν∆ διερωτώνται προς τι η σπουδή του Μεγάρου Μαξίµου, όταν υπάρχει προηγούµενο και αφορά τις τελευταίες κρίσεις για τις θέσεις του Αρείου Πάγου και του Συµβουλίου της Επικρατείας, που η κυβέρνηση επέτρεψε, είτε λόγω αδράνειας είτε λόγω κωλυσιεργίας, να χηρεύουν οι συγκεκριµένες θέσεις για µήνες. Συγκεκριµένα, η Πειραιώς επικαλείται τα σχετικά φύλλα της Εφηµερίδας της Κυβερνήσεως στις περιπτώσεις διαδοχής της Βασιλικής Θάνου από τον Βασίλειο Πέππα και του Νικόλαου Σακελλαρίου από την Αικατερίνη Σακελλαροπούλου για να καταδείξει ότι η αναπλήρωση διήρκεσε αρκετές εβδοµάδες.

Επιπλέον, «γαλάζιοι» επιτελείς επισηµαίνουν τον κίνδυνο ότι τυχόν παράνοµη επιλογή των ανωτάτων δικαστικών θα οδηγούσε σε βέβαιη ακύρωση του σχετικού Προεδρικού ∆ιατάγµατος από το Συµβούλιο της Επικρατείας και ως εκ τούτου η Ν∆ δεν θα µπορούσε να διακινδυνεύσει τη νοµιµότητα των µελλοντικών αποφάσεων των ανωτάτων δικαστηρίων.

  • Υψηλό πολιτικό συµβολισµό είχε, εξάλλου, η χθεσινή συνάντηση του Κυριάκου Μητσοτάκη µε τον πρώην πρωθυπουργό Κώστα Καραµανλή, στην οποία, κατά πληροφορίες οι δύο άνδρες προέβησαν σε µια αποτίµηση του αποτελέσµατος των ευρωεκλογών, ενώ συζήτησαν και για την προοπτική της προεκλογικής στρατηγικής του κόµµατος εν όψει εθνικών εκλογών. Σύµφωνα µε το ρεπορτάζ, η συνοµιλία των δύο ανδρών περιστράφηκε γύρω από τη µάχη των περιφερειακών εκλογών και επικεντρώθηκε σε αυτήν της Πελοποννήσου, όπου η Πειραιώς επιχειρεί να συνενώσει όλο τον «γαλάζιο» κοµµατικό µηχανισµό υπό την υποψηφιότητα του Παναγιώτη Νίκα. Σήµερα, µάλιστα, ο Κυριάκος Μητσοτάκης αναµένεται να περιοδεύσει σε Κόρινθο, Τρίπολη και Αργος, ενώ χθες επισκέφθηκε το Αιγάλεω.
Νέα Δημοκρατίαεκλογές 2019Άρειος ΠάγοςΔικαιοσύνη