Πολιτική|31.05.2019 07:42

Το Κίνηµα Αλλαγής στη µάχη της Δυτικής Ελλάδας

Φώφη Γιωτάκη

Το βάρος της στην επανεκλογή του Απόστολου Κατσιφάρα στην Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας ρίχνει η Χαριλάου Τρικούπη, γνωρίζοντας ότι η επικράτηση του υποψηφίου που στηρίζει στη συγκεκριµένη περιφέρεια αποτελεί στοίχηµα καθοριστικής σηµασίας εν όψει των εθνικών εκλογών.

Παρότι ο συνδυασµός του στελέχους της Κεντρικής Επιτροπής του ΚΙΝΑΛ έχει τη στήριξη και του ΣΥΡΙΖΑ, το γεγονός ότι στην ίδια περιφέρεια κατέβηκε και ο προερχόµενος από το εκσυγχρονιστικό ΠΑΣΟΚ Κώστας Σπηλιόπουλος ίσως οδηγήσει σε εκλογικό θρίλερ το βράδυ της Κυριακής. Οι εσωκοµµατικές διενέξεις και το µοίρασµα τοπικών στελεχών στους δύο πασοκογενείς συνδυασµούς χαρακτηρίζεται από πολλούς «δώρο» στον «γαλάζιο» υποψήφιο Νεκτάριο Φαρµάκη, που εξασφάλισε από τον πρώτο γύρο προβάδισµα µε 36,96%.

Ο νυν περιφερειάρχης Απόστολος Κατσιφάρας ακολουθεί µε σχετικά µικρή διαφορά (32,93%), ωστόσο για να εξασφαλίσει τη νίκη πρέπει έστω και στο... παρά πέντε να συγκεντρώσει τη συντριπτική πλειοψηφία των κεντροαριστερών ψηφοφόρων της Δυτικής Ελλάδας. Ενότητα και συσπείρωση Αξίζει να σηµειωθεί ότι τα ποσοστά του ΚΙΝΑΛ στις ευρωεκλογές και στις περιφερειακές του α’ γύρου ήταν ενισχυµένα σε σχέση µε το πανελλαδικό ποσοστό, ενώ σηµαντικές -αν και µειωµένες- δυνάµεις διατήρησε και ο ΣΥΡΙΖΑ.

Η Φώφη Γεννηµατά και ο Γιώργος Παπανδρέου µαζί µε άλλα κορυφαία στελέχη του ΚΙΝΑΛ δίνουν πάντως ιδιαίτερο βάρος στη διαµόρφωση του κλίµατος των τελευταίων ωρών και εκτιµούν ότι µε τη σηµερινή περιοδεία τους στο Αγρίνιο, στην Πάτρα και στον Πύργο θα καταφέρουν να µαταιώσουν το σενάριο επικράτησης του κ. Φαρµάκη. Η συζήτηση µε τοπικά στελέχη και εκπροσώπους τοπικών φορέων στις τρεις πόλεις θα γίνει στη βάση ανάδειξης του προοδευτικού αναπτυξιακού µοντέλου που ήδη εφαρµόζεται και, σύµφωνα µε τη Χαριλάου Τρικούπη, έχει ήδη καλύψει µεγάλο µέρος της αναγκαίας διαδροµής.

«Ενότητα και συσπείρωση» είναι το σύνθηµα που απευθύνει το ΚΙΝΑΛ προς τα στελέχη του Κώστα Σπηλιόπουλου που κατέβηκαν χωρίς το χρίσµα του κόµµατος. Οσον αφορά στη «γραµµή» για τη µάχη της Κυριακής, το Κίνηµα Αλλαγής αποφεύγει -για τις περιπτώσεις που οι υποψήφιοι δεν κατάφεραν να περάσουν στον β’ γύρο- να στείλει κεντρικό µήνυµα για τη στήριξη συγκεκριµένων δηµάρχων και περιφερειαρχών. Ενδεικτική είναι η αναφορά του στενού συνεργάτη της Φώφης Γεννηµατά, Μανώλη Οθωνα, ο οποίος ερωτηθείς για το τι θα πράξει το Κίνηµα Αλλαγής στον β’ γύρο απάντησε ως εξής: «Εµείς ως ΚΙΝΑΛ είπαµε ότι µόνο τα ίδια τα αυτοδιοικητικά σχήµατα, στα οποία δώσαµε στήριξη σε δήµους και περιφέρειες, έχουν την επίγνωση και των τοπικών ιδιαιτεροτήτων και των προγραµµατικών αποτυπώσεων όλων των συνδυασµών, και εποµένως αυτά και µόνο αυτά µπορούν να κρίνουν αν και τι θέση θα πάρουν»

Φώφη Γεννηματάεθνικές εκλογέςΚΙΝΑΛεκλογές 2019