Πολιτική|01.06.2019 14:48

Παρέµβαση του Προέδρου της Δηµοκρατίας ζητά η ΝΔ

Σπύρος Μουρελάτος

Τον Πρόεδρο της ∆ηµοκρατίας, ως τον ύστατο θεµατοφύλακα του Συντάγµατος, δείχνει πλέον η ηγεσία της Νέας ∆ηµοκρατίας, µετά τη θεσµικά πρωτοφανή, όπως χαρακτηρίζεται στην Πειραιώς, απόφαση για τον διορισµό της ηγεσίας της ∆ικαιοσύνης, στο παρά ένα των εκλογών της 7ης Ιουλίου. «Πρόκειται για θεσµικά πρωτοφανή απόφαση, η οποία µάλιστα εµπλέκει -κατά τρόπο απαράδεκτο- και τον Πρόεδρο της ∆ηµοκρατίας, καθώς εκείνος πλέον καλείται να αποφασίσει αν θα εγκρίνει µια θεσµικά παράνοµη και αντισυνταγµατική ενέργεια, όπως την έχει χαρακτηρίσει σύσσωµος ο νοµικός κόσµος της χώρας. Η Ν∆ προφανώς έχει εµπιστοσύνη στην κρίση του Προέδρου της ∆ηµοκρατίας» αναφέρει χαρακτηριστικά σε οργίλο τόνο η ανακοίνωση του κόµµατος της αξιωµατικής αντιπολίτευσης.

Νέοι υποψήφιοι

Την ίδια ώρα, το στοίχηµα της πολιτικής διεύρυνσης της παράταξης και της αύξησης της εκλογικής επιρροής της Ν∆ επιχειρεί να κερδίσει ο κ. Μητσοτάκης τόσο µε τον θετικό προγραµµατικό λόγο όσο και µε τα πρόσωπα που θα στελεχώσουν τα ψηφοδέλτια του κόµµατος.

Στον απόηχο της χθεσινής ανακοίνωσης των 8 νέων υποψηφίων, πηγές της Πειραιώς επέµεναν ότι το µήνυµα του Κυριάκου Μητσοτάκη είναι ότι επιθυµεί να ενώσει όλους τους Ελληνες στην «κοινή προσπάθεια για να γίνει η Ελλάδα µια φωτεινή χώρα». Συγκεκριµένα, ισχυρός είναι ο πολιτικός συµβολισµός της υποψηφιότητας στα ∆ωδεκάνησα της διακεκριµένης καθηγήτριας του Εθνικού Μετσόβιου Πολυτεχνείου, Τώνιας Μοροπούλου, που ανήκε στην ηγεσία του φοιτητικού κινήµατος κατά της δικτατορίας. Στον Νότιο τοµέα της Β’ Αθηνών κατέρχεται ο καταξιωµένος δηµοσιογράφος Μπάµπης Παπαδηµητρίου, στην Α’ Αθηνών ο επίσης δηµοσιογράφος Κωνσταντίνος Μπογδάνος και στη Β’ Πειραιώς ο ∆ηµήτρης Μαρκόπουλος.

Ξεχωρίζει, επίσης, η υποψηφιότητα στον Ανατολικό Τοµέα της Περιφέρειας Αττικής του βετεράνου ποδοσφαιριστή Τάκη Φύσσα, µέλους της χρυσής οµάδας που κατέκτησε το Ευρωπαϊκό Πρωτάθληµα στην Πορτογαλία το 2004. Στην Περιφέρεια ∆ωδεκανήσου κατέρχεται ως υποψήφιος ο αρχιτέκτονας Αντώνης Γιαννικουρής, στον Νότιο τοµέα της Β’ Αθηνών το πεπειραµένο στέλεχος της ∆ηµόσιας ∆ιοίκησης Ρένα Βασιλάκη και στη Β’ Πειραιώς η Χριστίνα Τσιλιγκίρη. Σύµφωνα µε ασφαλείς πληροφορίες, η Πειραιώς στοχεύει να ανακοινώνει τµηµατικά τους υποψηφίους της εθνικής λίστας, µε το επόµενο κύµα να αναµένεται αµέσως µετά τον β’ γύρο των αυτοδιοικητικών εκλογών, πιθανώς την προσεχή ∆ευτέρα, ενώ εντός του εποµένου 15νθηµέρου το Μοσχάτο θα έχει ολοκληρώσει το παζλ των υποψηφιοτήτων.

Στον απόηχο, εξάλλου, του εκλογικού αποτελέσµατος των ευρωεκλογών, ιδιαίτερη προσοχή δίδεται από την Πειραιώς στην επιλογή των προσώπων που θα στελεχώσουν τα ψηφοδέλτια της Ν∆ ιδίως στη Βόρεια Ελλάδα, όπου τα ποσοστά του κόµµατος Ελληνική Λύση ήταν αυξηµένα. Τέλος, µπροστά στη µάχη της Περιφέρειας Πελοποννήσου µπήκε χθες ο Κυριάκος Μητσοτάκης, που περιόδευσε σε τρεις νοµούς και συγκεκριµένα στην Κόρινθο, την Αρκαδία και την Αργολίδα. Πλάι στον πρόεδρο της Ν∆ ήταν καθ’ όλη τη διάρκεια της ηµέρας ο υποψήφιος περιφερειάρχης Παναγιώτης Νίκας, καθώς το κόµµα της αξιωµατικής αντιπολίτευσης έχει ενεργοποιήσει όλες τις βαθµίδες του κοµµατικού µηχανισµού του, συµπεριλαµβανοµένων και των δύο πρώην πρωθυπουργών, Κώστα Καραµανλή και Αντώνη Σαµαρά, προκειµένου να επιτευχθεί τοπικά η µέγιστη δυνατή συσπείρωση 

Κυριάκος ΜητσοτάκηςΠρόεδρος της ΔημοκρατίαςΝέα Δημοκρατία