Πολιτική|06.10.2026 21:40

«Οι έκτακτες συνθήκες θέλουν έκτακτες παρεμβάσεις»: Όσα ανακοίνωσε ο Μητσοτάκης για την στήριξη της βιομηχανίας

Κατερίνα Κοκκαλιάρη

Στο δύσκολο χειμώνα που έρχεται - που μπορεί να είναι ακόμα δυσκολότερος από ό,τι αρχικά αναμενόταν- αναφέρθηκε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης. Υπογράμμισε πως «οι έκτακτες συνθήκες θέλουν έκτακτες παρεμβάσεις» και ανακοίνωσε παρέμβαση που θα αφαιρεί από την παραγωγή συνολικά βάρη 95 εκατομμυρίων.

Μιλώντας στη γενική συνέλευση του ΣΕΒ ο πρωθυπουργός τόνισε «με τα περιθώρια των κρατικών ενισχύσεων και το προσωρινό ευρωπαϊκό δίχτυ ασφαλείας από επιπτώσεις της κρίσης, προχωρούμε σε άμεση επιδότηση του ρεύματος σε κλάδους όπως τα τσιμέντα, τα τρόφιμα, τα χαρτικά και τα πλαστικά αλλά και την πρόσθετη στήριξη των ενεργοβόρων επιχειρήσεων -πέραν της αντιστάθμισης εκπομπών». Οι σχετικές ανακοινώσεις θα γίνουν τις επόμενες ημέρες από τα συναρμόδια υπουργεία.

Ο πρωθυπουργός σημείωσε ακόμα πως η Ελλάδα είναι από τις λίγες χώρες που μειώνουν το χρέος και παράγουν πλεονάσματα και σημείωσε πως είναι το «εθνικό μας οπλοστάσιο». Μίλησε για αναχώματα που κρατούν τις αυξήσεις των καυσίμων στο όριο ή και κάτω απ’ τους ευρωπαϊκούς μέσους όρους.

Παράλληλα επέμεινε στην ανάγκη να υπάρξει μια κοινή ευρωπαϊκή απάντηση για να αντιμετωπιστούν τα νέα δεδομένα στο ενεργειακό πεδίο (το θέμα θα συζητηθεί στο επόμενο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο). Για παράδειγμα μπορεί να υπάρξει αξιοποίηση των υπερεσόδων του ευρωπαϊκού προϋπολογισμού για τη χρηματοδότηση μέτρων στήριξης της κοινωνίας απέναντι στις συνέπειες της παρούσας ενεργειακής κρίσης.

Το μήνυμα που εξέπεμψε είναι πως η κυβέρνηση θα συνεχίσει να στηρίζει την κοινωνία πάντα μέσα στο πλαίσιο των δυνατοτήτων μιας οικονομίας που αναπτύσσεται. Αυτό θα γίνει «χωρίς να θέσουμε σε κίνδυνο τη δημοσιονομική σταθερότητα που με τόσο κόπο κατακτήσαμε» είπε χαρακτηριστικά και τόνισε πως «η αξιοπιστία μας είναι η βάση της σταθερότητας και αυτή η σταθερότητα είναι το εφαλτήριο της ανάπτυξης».

Τα πολιτικά μηνύματα

Για μία νέα «συμφωνία προόδου και ευημερίας με ορίζοντα το 2030» μίλησε ο πρωθυπουργός. Ειδικότερα αναφέρθηκε σε έναν δρόμο που οδηγεί στο ξέφωτο «μακριά από εξωτερικές απειλές και εσωτερικά πειράματα ακυβερνησίας». Σημείωσε μάλιστα χαρακτηριστικά «σας καλώ να συγκρίνετε αυτό το σχέδιο με όσα ακοστολόγητα και ανεύθυνα διακινούνται γύρω μας». Ειδικότερα ο Κυριάκος Μητσοτάκης υπογράμμισε πως «η Ελλάδα έχει ανάγκη από ένα σταθερό και έμπειρο χέρι στο τιμόνι και κυρίως μια ρεαλιστική πυξίδα στην πορεία της».

Η αναφορά στα όσα έχουν γίνει

Ο πρωθυπουργός εστίασε σε μία σειρά κινήσεων που έχουν δρομολογηθεί και μεταξύ άλλων:

Αναφέρθηκε στην ταχύτερη απονομή της δικαιοσύνης και στο νέο δικαστικό χάρτη. Όπως είπε πλέον δικάζονται περισσότερες υποθέσεις από όσες εισάγονται και λύνονται εκκρεμότητες περασμένων ετών. Μάλιστα σημείωσε πως το 2030 η Ελλάδα θα είναι μία από τις πέντε ταχύτερες χώρες στην απονομή της δικαιοσύνης

Μίλησε για την σημαντική πρόοδο στο χωροταξικό. Αναφέρθηκε σε μία δύσκολη και σύνθετη άσκηση που είναι η εκπόνηση πολεοδομικών σχεδίων και είπε πως όλοι θα γνωρίζουν ποιες χρήσεις γης επιτρέπονται και μπαίνει τέλος την αβεβαιότητα.

βιομηχανίαενέργειαΚυριάκος ΜητσοτάκηςΣΕΒειδήσεις τώρα