Πολιτική|02.06.2019 08:08

Νέα Δημοκρατία: Η στρατηγική που κερδίζει, δεν αλλάζει

Σπύρος Μουρελάτος

Τη συγκρότηση µιας ακόµη πλατύτερης κοινωνικής και πολιτικής συµµαχίας από αυτήν που χάρισε στη Νέα Δηµοκρατία τη στρατηγικού χαρακτήρα επικράτησή της στις ευρωεκλογές της προηγούµενης Κυριακής επιδιώκει να επιτύχει ο Κυριάκος Μητσοτάκης στις πέντε εβδοµάδες που αποµένουν έως την εθνική κάλπη της 7ης Ιουλίου.

Ο αρχηγός του κόµµατος της αξιωµατικής αντιπολίτευσης επεσήµανε, κατά πληροφορίες, στις προπαρασκευαστικές συσκέψεις της προηγούµενης εβδοµάδας πως µια ισχυρή εντολή διακυβέρνησης θα διευκολύνει σε µεγάλο βαθµό την ταχύτερη υλοποίηση των µεγάλων τοµών που προγραµµατίζονται στην Οικονοµία, την Παιδεία, την Υγεία, την Ασφάλεια και τους θεσµούς.

Ο κ. Μητσοτάκης εκµυστηρεύεται σε στενούς του συνεργάτες πως από την 8η Ιουλίου και µετά ο χρόνος δεν θα είναι σύµµαχος της επόµενης κυβέρνησης και ως εκ τούτου δεν πρέπει να υπάρξουν καθυστερήσεις ή αναβλητικότητα. Ο πρόεδρος της ΝΔ δεν βιάζεται να... κηρύξει την επίσηµη έναρξη της προεκλογικής εκστρατείας για τις βουλευτικές εκλογές, µια και είναι πλέον σαφές πως η πρωτοβουλία των πολιτικών κινήσεων έχει περιέλθει στην Πειραιώς.

Τα προηγούµενα 24ωρα οι «γαλάζιοι» επιτελείς, αναλύοντας τα αποτελέσµατα, αναζητούσαν τα µυστικά της κάλπης της 26ης Μαΐου που θα ληφθούν υπόψη στην προεκλογική στρατηγική του κόµµατος. Στο µικροσκόπιο της Ν∆ έχουν ήδη µπει οι επιδόσεις του κόµµατος ανά περιφέρεια και νοµό αλλά και η διείσδυσή του σε ηλικιακές και επαγγελµατικές οµάδες, ώστε να δοθεί περισσότερο βάρος εκεί όπου υστέρησε.

Χαρακτηριστικό, πάντως, της εντυπωσιακής, όπως χαρακτηρίζεται, νίκης στις τρεις κάλπες της 26ης Μαΐου είναι πως η ΝΔ ήταν η µόνη πολιτική δύναµη που υποδέχθηκε ψηφοφόρους από όλα τα κόµµατα, επιβεβαιώνοντας την αµφίδροµη διεύρυνση που επετεύχθη και ακυρώνοντας την κυβερνητική επιχειρηµατολογία περί ακροδεξιάς στροφής. Επιπλέον, η σαρωτική, όπως αποδεικνύουν οι αριθµοί, «γαλάζια» επικράτηση στη µάχη των περιφερειών χαρίζει στο κόµµα της αξιωµατικής αντιπολίτευσης µια αδιαµφισβήτητη πολιτική δυναµική, την ώρα που το κυβερνών κόµµα εισέρχεται στις εθνικές εκλογές µε εµφανή τα σηµάδια της εσωστρέφειας και της ηττοπάθειας.

Σε κάθε περίπτωση, στο Μοσχάτο δεν αναµένονται... κοσµογονικές αλλαγές σχετικά µε την προεκλογική στρατηγική του κόµµατος, µόνον εύλογες προσαρµογές στις ιδιοµορφίες των βουλευτικών εκλογών. Στέλεχος του «πρωινού καφέ» επιβεβαιώνει ότι ο Κυριάκος Μητσοτάκης θα εξακολουθήσει να απευθύνει ενωτικά µηνύµατα προς την ελληνική κοινωνία, καθώς πιστεύει ακράδαντα ότι η πόλωση που καλλιεργήθηκε µε κύρια ευθύνη της απερχόµενης κυβέρνησης και κατέληξε να διχάσει την ελληνική κοινωνία δεν αποτελεί σύµµαχο της αυριανής κυβέρνησης στην προσπάθεια συνολικής ανάταξης του τόπου.

«Γαλάζιο» τρίπτυχο

Ως εκ τούτου, ο πρόεδρος της Ν∆ δεν επιδεικνύει καµία διάθεση να εµπλακεί σε ανέξοδες, όπως χαρακτηρίζονται, απευθείας αντιπαραθέσεις µε τον πολιτικό του αντίπαλο, µε τους στενούς του συνεργάτες να επιµένουν πως οι αναφορές του στον πρωθυπουργό θα περιοριστούν στο ελάχιστο, κατά το πρότυπο της προεκλογικής εκστρατείας για τις ευρωεκλογές.

Το πολιτικό µήνυµα της Ν∆ θα εξακολουθήσει να εδράζεται στο τρίπτυχο «λιγότεροι φόροι – επενδύσεις και περισσότερες και καλύτερες δουλειές – ασφάλεια για όλους», που αποτέλεσε την αιχµή της τακτικής του κόµµατος στην αναµέτρηση της 26ης Μαΐου. Πέραν του ύφους, ο κ. Μητσοτάκης αναµένεται να µετατοπίσει το κέντρο βάρους της δικής του καµπάνιας στην περαιτέρω εξειδίκευση του προγραµµατικού λόγου του κόµµατος, καθώς θεωρείται βέβαιο από έµπειρους κοµµατικούς παράγοντες ότι καθ’ οδόν προς την 7η Ιουλίου αναµένονται... προγραµµατικές εκπλήξεις από το «γαλάζιο» επιτελείο.

Εξ ου και έχει κατά πληροφορίες προκριθεί η πραγµατοποίηση στοχευµένων εκδηλώσεων, στο πρότυπο της αντίστοιχης µε νέους αγρότες, που έγινε το απόγευµα της Παρασκευής στο Ναύπλιο, προκειµένου να καταστούν απολύτως κατανοητές οι ευεργετικές συνέπειες του προγράµµατος του κόµµατος σε συγκεκριµένες επαγγελµατικές και κοινωνικές οµάδες. Σε πολιτικό επίπεδο, επιπρόσθετο στοιχείο της «γαλάζιας» στρατηγικής εν όψει των βουλευτικών εκλογών θα είναι το δίληµµα της αυτοδυναµίας.

Είναι σαφές ότι ο Κυριάκος Μητσοτάκης θα επιµείνει στην ανάγκη µιας ισχυρής και χωρίς αστερίσκους εντολής διακυβέρνησης, ώστε να εφαρµόσει χωρίς υπαναχωρήσεις και προστριβές το πολιτικό του σχέδιο. Εξίσου βέβαιο, πάντως, είναι πως ο πρόεδρος της Ν∆ θα υπενθυµίζει καθ’ όλη τη διάρκεια της προεκλογικής περιόδου ότι ο ίδιος θα επιδιώξει τις ευρύτερες δυνατές πολιτικές και κοινοβουλευτικές συγκλίσεις µε εκείνες τις δυνάµεις που µπορούν να φέρουν εις πέρας τις προοδευτικές αλλαγές που έχει ανάγκη ο τόπος. Ταυτόχρονα, πάντως, η Ν∆ θα ανακινεί τον κίνδυνο της... ιδιότυπης οµηρείας του τόπου από τον κίνδυνο της απλής αναλογικής, ενώ θα θέτει όλες τις δηµοκρατικές πολιτικές δυνάµεις ενώπιον των ευθυνών τους, προκαλώντας τες να αποκαλύψουν τη στρατηγική συµµαχιών που θα ακολουθήσουν µετεκλογικά.

Νέα Δημοκρατίαεκλογές 2019εθνικές εκλογέςβουλευτικές εκλογές