Πολιτική|02.06.2019 08:08

ΣΥΡΙΖΑ: Ο Τσίπρας βγάζει μπροστά το κόμμα στο δρόμο προς την κάλπη

Βούλα Κεχαγιά

Το πρωί της Πέµπτης, λίγες ώρες µετά τη συνεδρίαση της Πολιτικής Γραµµατείας του ΣΥΡΙΖΑ, ο Αλέξης Τσίπρας εµφανίστηκε ευδιάθετος, µε casual ντύσιµο, στο Μέγαρο Μαξίµου. Μάλιστα περιηγήθηκε και στους χώρους του κυβερνητικού µεγάρου και ακούστηκε να λέει σε συνεργάτες του: Στις εθνικές εκλογές θα πάµε πολύ καλά και όχι µόνο θα ανεβάσουµε τα ποσοστά µας, αλλά θα διεκδικήσουµε και την πρωτιά...

Γενικώς, παρά τα δυσοίωνα στοιχεία που έχει µπροστά του, δηλαδή µια απόσταση της τάξης των 9,36 µονάδων από τη Ν∆, ο πρωθυπουργός δείχνει ότι δεν έχει καµφθεί ψυχολογικά. Στην Πολιτική Γραµµατεία του ΣΥΡΙΖΑ ζήτησε από όλους να σηκώσουν τα µανίκια, να απαλλαγούν από τυχόν διάθεση ηττοπάθειας και να παλέψουν για ένα όσο το δυνατόν καλύτερο αποτέλεσµα στις κάλπες. Η απόφασή του να προχωρήσει η κυβέρνησή του στις επιλογές των ανώτατων δικαστικών χωρίς να υποχωρήσει στις πιέσεις της αξιωµατικής αντιπολίτευσης, που τον εµφανίζει υπό παραίτηση και ουσιαστικά χωρίς ρόλο, αυτό ακριβώς καταδεικνύει. Ο ίδιος αρνείται ότι η κυβέρνηση πρέπει να σταµατήσει το έργο της και να «κατεβάσει µολύβια» επειδή η χώρα βρίσκεται, ατύπως µεν, ουσιαστικά δε, σε προεκλογική περίοδο. Και επιµένει ότι πρέπει να συνεχίσει τη δουλειά της στο πλαίσιο των αρµοδιοτήτων της, όπως ορίζονται από το Σύνταγµα.

Συλλογική υπόθεση

Ο Αλέξης Τσίπρας δεν έχει µιλήσει δηµοσίως ακόµη για τα αίτια της ήττας του ΣΥΡΙΖΑ στις ευρωεκλογές. Στο ανώτατο όργανο του κόµµατος, όµως, είπε επί της ουσίας ότι όπως αποδείχθηκε δεν ήταν το «Μακεδονικό» το θέµα που καθόρισε το αποτέλεσµα στις κάλπες. Στο µυαλό του θεωρεί ότι ενδεχοµένως η κυβέρνηση δεν κατάφερε, ίσως και να µην είχε και τον χρόνο, να περάσει στην κοινωνία τα µηνύµατα για τις παρεµβάσεις της κυβέρνησης από τον Σεπτέµβριο του 2018, µετά την έξοδο από το µνηµόνιο κι έπειτα. Εξ αυτού του λόγου θεωρείται δεδοµένο ότι η επικοινωνία του ΣΥΡΙΖΑ θα γίνει στον δρόµο προς την κάλπη µια συλλογικότερη υπόθεση και δεν θα περιοριστεί στο επίπεδο του Μεγάρου Μαξίµου.

Η αίσθηση στελεχών του ΣΥΡΙΖΑ είναι πως η Πολιτική Γραµµατεία θα παίξει έναν πιο ουσιαστικό ρόλο, συνεπικουρούµενη από στελέχη της «Γέφυρας» αλλά και της Προοδευτικής Συµµαχίας. Ωστόσο, τα ίδια στελέχη εκτιµούν ότι ο Τσίπρας «δεν θα αδειάσει -τουλάχιστον φανερά- τα στελέχη του, ούτε θα αποµακρύνει από κοντά του πρόσωπα», θεωρώντας ότι δεν χειρίστηκαν µε τον ενδεδειγµένο τρόπο τα ζητήµατα της επικοινωνίας.

Σε επίπεδο προγράµµατος του ΣΥΡΙΖΑ ο κεντρικός ρόλος ανατίθεται στους Γιάννη ∆ραγασάκη, Ευκλείδη Τσακαλώτο και Αλέξη Χαρίτση. Εκ παραλλήλου θα λειτουργεί και επιτροπή ψηφοδελτίων µε κεντρικό ρόλο στον ίδιο τον πρόεδρο του κόµµατος, τον γραµµατέα Πάνο Σκουρλέτη και τους ∆ηµήτρη Βίτσα, Αλέκο Φλαµπουράρη, Θοδωρή ∆ρίτσα και Αντώνη Κοτσακά.

Μένει να προσδιοριστεί ποια στελέχη θα απαρτίσουν την οµάδα που θα ασχοληθεί µε τα οργανωτικά. Πάντως οι πρώτες πληροφορίες από την Κουµουνδούρου επιµένουν πως οι περιοδείες του Αλέξη Τσίπρα θα είναι λιγότερες και θα εστιαστούν πιθανότατα σε ανοιχτές συνελεύσεις. Το βέβαιο είναι, και αυτό αποφασίστηκε ήδη, ότι θα γίνει προσπάθεια για ενδυνάµωση της Προοδευτικής Συµµαχίας. Ο Αλέξης Τσίπρας δεν προτίθεται να εγκαταλείψει την προσπάθεια, αντιθέτως θα επενδύσει σε αυτήν µετά και την εµπειρία του από την επαφή του µε τους πολίτες σε πολλές περιφέρειες της χώρας. «Αυτό που είδα στις περιοδείες είναι πως απλός και λαϊκός κόσµος µε προοδευτικά χαρακτηριστικά θέλει να έρθει κοντά µας. Και αυτό θα γίνει» λέει ο πρωθυπουργός, ποντάροντας στη συγκρότηση της νέας δηµοκρατικής και προοδευτικής παράταξης µε κεντρικό κορµό τον ΣΥΡΙΖΑ.

Πρώτες αναλύσεις

Αυτό βεβαίως που είναι το µεγάλο ζητούµενο για τον Αλέξη Τσίπρα και τον ΣΥΡΙΖΑ είναι τι ζητά πραγµατικά ο κόσµος. Οι πρώτες αναλύσεις που έχουν γίνει σε Μαξίµου και Κουµουνδούρου φανερώνουν την αναγκαιότητα προσήλωσης του ενδιαφέροντος του ΣΥΡΙΖΑ στη µεσαία τάξη. «Εάν η πρώτη τετραετία ήταν στραµµένη στους πολύ αδύναµους, η επόµενη θα είναι επικεντρωµένη στην ενίσχυση της µεσαίας τάξης» αναφέρουν κυβερνητικά στελέχη, αναγνωρίζοντας πως δεν έγιναν τολµηρές παρεµβάσεις για τη στήριξη της ραχοκοκαλιάς της ελληνικής κοινωνίας. Εξ αυτού του λόγου και στο πρόγραµµα που θα ετοιµάσουν οι κ. Τσακαλώτος, Δραγασάκης και Χαρίτσης το κεντρικό βάρος θα πέσει σε µέτρα που θα βοηθήσουν ξανά τη µεσαία τάξη, που έπεσε θύµα της υπερφορολόγησης, να σταθεί µε αξιοπρέπεια στα πόδια της. Στο Μαξίµου πιστεύουν πως εάν στον δρόµο προς την 7η Ιουλίου µειωθούν τα ποσοστά της αποχής, επιστρέψουν ψηφοφόροι που τιµώρησαν τον ΣΥΡΙΖΑ στις ευρωεκλογές και ανταποκριθούν πιο θετικά και οι νέοι, τότε όλα είναι ανοιχτά...

βουλευτικές εκλογέςεθνικές εκλογέςΣΥΡΙΖΑ