Πολιτική|02.06.2019 15:29

Σε «τεντωμένο σχοινί» οι ισορροπίες στο ΚΙΝΑΛ: Όλο το παρασκήνιο της αποχώρησης Βενιζέλου

Newsroom

Μία κίνηση αρκετά υψηλού ρίσκου λίγο πριν από τις εκλογές της 7ης Ιουλίου αποτελεί η απόφαση της προέδρου του ΚΙΝΑΛ, Φώφης Γεννηματά, να ορίσει επικεφαλής στο ψηφοδέλτιο Επικρατείας του κόμματος τον υποψήφιο ευρωβουλευτή, Γιώργο Καμίνη, και να ορίσει με αυτή της την κίνηση εκτός ΚΙΝΑΛ τον Ευάγγελο Βενιζέλο. Μάλιστα, η πρόεδρος του Κινήματος Αλλαγής, λίγες ώρες μετά την ανακοίνωση του πρώην προέδρου του ΠΑΣΟΚ -μέσω Facebook- ότι αποχωρεί από το ΚΙΝΑΛ, γιατί το κόμμα γίνεται «ουρά του ΣΥΡΙΖΑ», η κυρία Γεννηματά αποφάσισε να μην εντάξει στην Α΄ Αθηνών και τον Παύλο Γερουλάνο, ο οποίος δέχθηκε την απόφασή της και αντ' αυτού πρότεινε να βρίσκεται τιμητικά στην τελευταία θέση του ψηφοδελτίου του κόμματος. 

Τα σενάρια, όμως, γύρω από τις κινήσεις της κυρίας Γεννηματά που είχαν ως αποτέλεσμα να αποχωρήσει από το ΚΙΝΑΛ ο Ευάγγελος Βενιζέλος είχαν ήδη αρχίσει από νωρίς να... παίρνουν φωτιά. Το παρασκήνιο, μάλιστα, που έφερε και την αποχώρηση του πρώην επικεφαλής του ΠΑΣΟΚ ήταν ήδη «καυτό». Γι' αυτό και σύμφωνα με το ρεπορτάζ του Σωτήρη Μπολάκη για το OPEN TV, η κυρία Γεννηματά πρότεινε την τελευταία θέση του ψηφοδελτίου Επικρατείας στον Ευάγγελο Βενιζέλο, έχοντας το βλέμμα της στις εκλογές της 7ης Ιουλίου αλλά και στην επόμενη ημέρα των εκλογών. Σύμφωνα με το ίδιο ρεπορτάζ, το παρασκήνιο για την απόφασή της που ανακοινώθηκε την 1η Ιουνίου, είχε ήδη αρχίσει να γίνεται γνωστό -στους κύκλους του ΚΙΝΑΛ- στην τελευταία Κεντρική Επιτροπή, αμέσως μετά το Συνέδριο του ΚΙΝΑΛ. Τότε, σύμφωνα με τους κύκλους της επικεφαλής, η κυρία Γεννηματά είχε τονίσει ότι όποιος πάει κόντρα στη γραμμή που έχει συμφωνηθεί σε αυτό το Συνέδριο, θα τεθεί εκτός. «Και η γραμμή της στρατηγικής ήττας του ΣΥΡΙΖΑ έρχεται σε κόντρα με τη στρατηγική της αυτόνομης πορείας», ανέφεραν χαρακτηριστικά. 

Το δεύτερο στοιχείο που θυμίζουν οι ίδιοι κύκλοι είναι ότι η κυρία Γεννηματά είχε και έχει τον απόλυτο έλεγχο της κατάρτισης των ψηφοδελτίων και ειδικά του ψηφοδελτίου Επικρατείας. «Βλέπουν δηλαδή ότι η κυρία Γεννηματά θέλησε να ξεκαθαρίσει το τοπίο για να πάει στις εκλογές της 7ης Ιουλίου», συνεχίζουν. 

«Λυπάμαι για την απόφαση Βενιζέλου»  

Πάντως, η κυρία Γεννηματά -μετά και την σκληρή ανακοίνωση του Ευάγγελου Βενιζέλου μέσω Facebook- προτίμησε να δώσει τη δική της απάντηση μία ημέρα μετά. «Λυπάμαι για την απόφαση του Βαγγέλη Βενιζέλου. Θα μπορούσε να προσφέρει πολλά και σημαντικά από οποιαδήποτε θέση. Οι απόντες απ' αυτή τη μάχη δυναμώνουν τον ΣΥΡΙΖΑ», ανέφερε η ίδια εξερχόμενη από το εκλογικό κέντρο στο οποίο ψήφισε.

Ερωτηθείσα αν προσφέρθηκε στον πρώην πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ κάποια θέση στα ψηφοδέλτια του ΚΙΝΑΛ, η κυρία Γεννηματά απάντησε καταφατικά. «Σε όποια περιφέρεια ήθελε με σταυρό» συμπλήρωσε.

Φώφη ΓεννηματάΚΙΝΑΛΕυάγγελος Βενιζέλοςεκλογές 2019Δημοτικές εκλογές