Το δύσκολο φθινόπωρο της κυβέρνησης: Ο δισεπίλυτος γρίφος της ακρίβειας και τα ανοιχτά μέτωπα
Κατερίνα ΚοκκαλιάρηΔυσκολότερο από όσο αρχικά αναμενόταν αποδεικνύεται το φθινόπωρο για την κυβέρνηση, καθώς τα ανοιχτά μέτωπα αυξάνονται. Η ακρίβεια αποδεικνύεται το νούμερο ένα πρόβλημα και νέα μέτρα έχουν «επιστρατευτεί» σε μια προσπάθεια να στηριχθούν τα ευάλωτα νοικοκυριά και η μεσαία τάξη.
Την ίδια στιγμή, προβληματισμό προκαλεί το γεγονός πως οι Ευρωπαίοι δεν έχουν ένα ολοκληρωμένο σχέδιο για να αντιμετωπιστεί το ενεργειακό ράλι, αλλά απλώς καταφεύγουν στη… δοκιμασμένη συνταγή της μετάθεσης των αποφάσεων. Στο μεταξύ, στην Αθήνα δεν περνά απαρατήρητο πως μαζικές διαδηλώσεις υπάρχουν σε μια σειρά από ευρωπαϊκά κράτη.
Η κρισιμότερη μάχη μέχρι τις εκλογές
Στην κυβέρνηση αναγνωρίζουν πως η κρισιμότερη μάχη μέχρι τις κάλπες θα δοθεί στο πεδίο των τιμών και το μήνυμα που εκπέμπεται είναι πως τα μέτρα στήριξης θα συνεχιστούν. Χθες, αναρτήθηκε σε δημόσια διαβούλευση το νομοσχέδια με τα μέτρα που ανακοινώθηκαν στη Διεθνή Έκθεση Θεσσαλονίκης και μεταξύ άλλων προβλέπουν μειώσεις φόρων και εισφορών από το 2027, συγκεκριμένες εισοδηματικές ενισχύσεις (π.χ. για συνταξιούχους), αλλά και παρεμβάσεις στο στεγαστικό.
Ωστόσο, στο ενδιάμεσο, η κυβέρνηση χρειάστηκε να ανακοινώσει πρόσθετα μέτρα για να αντιμετωπίσει το ενεργειακό ράλι, με την κατάσταση να εξετάζεται κάθε δεκαπέντε μέρες. Πρόκειται για μία δύσκολη εξίσωση, καθώς τα δημοσιονομικά περιθώρια είναι συγκεκριμένα και το Μαξίμου θέλει να κρατήσει εφεδρείες και για τον χειμώνα.
Η πίεση της αντιπολίτευσης εντείνεται, όμως από την κυβέρνηση υπογραμμίζεται πως τα όποια μέτρα εφαρμόζονται πρέπει να είναι κοστολογημένα για να μην υπάρξουν νέες περιπέτειες.
«Το δίλημμα των εκλογών, όταν έχεις κρίσεις, δεν είναι ότι θα πατήσεις ένα κουμπί και θα εξαφανιστούν οι κρίσεις. Είναι ποιος μπορεί να διαχειριστεί καλύτερα ένα πρόβλημα» σημείωσε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Παύλος Μαρινάκης, μιλώντας στο Open. Όπως είπε «θέμα ακρίβειας υπάρχει. Μαγικές συνταγές δεν υπάρχουν, ούτε μαθητευόμενοι μάγοι».
Το βλέμμα στις μαζικές συγκεντρώσεις διαμαρτυρίας
Την ίδια στιγμή προβληματισμός επικρατεί στο γαλάζιο στρατόπεδο για το ενδεχόμενο η ανοδική πορεία των τιμών να ενισχύσει μία ψήφο με αντισυστημικά χαρακτηριστικά. Η προσοχή μάλιστα στρέφεται σε μια σειρά από ευρωπαϊκές πρωτεύουσες, όπου - όπως αναφέρθηκε - καταγράφονται μαζικές συγκεντρώσεις.
Για παράδειγμα, η Γαλλία βρίσκεται εδώ και μέρες αντιμέτωπη με ένα μεγάλο κύμα διαδηλώσεων (με τους νέους να βρίσκονται στην πρώτη γραμμή) και χθες το βράδυ υπήρξε διάγγελμα από τον Εμανουέλ Μακρόν.
Παράλληλα, το Παρίσι έχει να αντιμετωπίσει και μια οικονομία που «κλυδωνίζεται», καθώς οι αποδόσεις των κρατικών της ομολόγων έχουν εκτιναχθεί σε υψηλά 24 ετών και το δημόσιο έλλειμμα παραμένει σε υψηλά επίπεδα.
Να σημειωθεί πως κύμα διαδηλώσεων υπάρχει τις τελευταίες εβδομάδες και σε μια σειρά άλλων ευρωπαϊκών κρατών, όπως η Ισπανία (που οδηγείται σε πρόωρες κάλπες με το στεγαστικό να κυριαρχεί), το Βέλγιο (με τους πολίτες να βγαίνουν στους δρόμους για την πορεία των τιμών), η Ιταλία (όπου επίσης υπάρχουν διαδηλώσεις για το υψηλό κόστος ζωής) και η Αλβανία.
Αφήγημα σταθερότητας με αναφορές στις γαλλικές διαδηλώσεις
Μπροστά στα νέα αυτά δεδομένα, από τη ΝΔ επιμένουν να επενδύουν σε ένα αφήγημα σταθερότητας, εκτιμώντας πως με αυτό τον τρόπο θα συσπειρώσουν και ένα συντηρητικό ακροατήριο. Ο Αδωνις Γεωργιάδης σε ανάρτησή του αναφέρθηκε στη Γαλλία, λέγοντας πως «μια σύμμειξη μεταναστών διαφόρων γενεών, με τους ακροαριστερούς τους συμμάχους έχουν εξεγερθεί εδώ και μέρες, καταστρέφοντας την και εξευτελίζοντας την». Με το βλέμμα δε στραμμένο στο εσωτερικό ακροατήριο είπε «ας τα βλέπουν όσοι εδώ επενδύουν στην πολιτική αστάθεια και στο χάος! Λίγο χρειάζεται μία χώρα για να πέσει τελικά».
Ουσιαστικά, οι «γαλάζιοι» επιδιώκουν να στοχεύσουν σε ένα κοινό που έχει μετακινηθεί στη δεξαμενή των αναποφάσιστων, αλλά δεν θέλει περιπέτειες. «Κάποιοι επιχειρούν να μεταφέρουν και στη χώρα μας εικόνες βίας και καταστροφών που βλέπουμε σε άλλες ευρωπαϊκές χώρες, όπως η Γαλλία και η Ιταλία. Η Ελλάδα, όμως, έχει αφήσει πίσω της τις σκοτεινές εποχές όπου το κέντρο της Αθήνας γίνονταν συχνά πεδίο επεισοδίων και καταστροφών» σημείωσε ο γραμματέας της Πολιτικής Επιτροπής της ΝΔ Κωνσταντίνος Κυρανάκης.
Τα ταραγμένα νερά στις ελληνοτουρκικές σχέσεις
Παράλληλα, από την κυβέρνηση καλούνται να αντιμετωπίσουν και μια σειρά σύνθετων θεμάτων στην ευρύτερη περιοχή. Για παράδειγμα, η Άγκυρα επιμένει σε ένα αναθεωρητικό αφήγημα και στα περί «Γαλάζιας πατρίδας», ενώ επιχειρεί να φέρει ξανά στο προσκήνιο το παράνομο τουρκολυβικό μνημόνιο.
Με την Αθήνα να έχει βάλει τις κόκκινες γραμμές και να εκπέμπει σαφή μηνύματα, όπως για παράδειγμα πως δεν θα ζητηθεί άδεια για το καλώδιο ηλεκτρικής διασύνδεσης (όπου αναμένεται να εκκινήσει η διαδικασία στα τέλη Οκτωβρίου ή στις αρχές Νοεμβρίου).
- Βίαια επεισόδια, ακρωτηριασμοί ανηλίκων και πολιτικό αδιέξοδο - Το εκρηκτικό «κοκτέιλ» της κρίσης στη Γαλλία
- Τραγωδία στη Λέσβο: Έξι μετανάστες νεκροί από σύγκρουση ταχύπλοου με σκάφος του Λιμενικού
- Κίμπερλι Γκίλφοϊλ: Η εκδίκηση του Ντίτερς και οι απειλές για νέες αποκαλύψεις
- Ο Γκρίνμπεργκ μετράει Σαμαρά, η μάχη ΕΛΑΣ-ΠΑΣΟΚ που δίνει υλικό στη ΝΔ και ο Κοτζιάς που μπήκε πάλι στη συζήτηση