Πολιτική|13.11.2018 08:20

Την ερχόµενη εβδομάδα θα ψηφιστεί το νοµοσχέδιο για τις εισφορές

Βούλα Κεχαγιά

Σύµφωνα µε καλά πληροφορηµένες πηγές, το οικονοµικό επιτελείο και η ΕΕ βρίσκονται στο στάδιο της τελικής φάσης των διαβουλεύσεων για την οριστικοποίηση του προϋπολογισµού, ο οποίος, σηµειωτέον, θα κατατεθεί στο Κοινοβούλιο στις 21 Νοεµβρίου. Η συζήτηση µεταξύ των δύο πλευρών αφορά το ύψος του δηµοσιονοµικού χώρου που θα έχει η Ελλάδα την επόµενη χρονιά, κάτι που θα συζητηθεί άλλωστε στο EuroWorking Group της Πέµπτης το οποίο θα προετοιµάσει επί της ουσίας το Eurogroup της επόµενης ∆ευτέρας.

Την ίδια ηµέρα που θα κατατεθεί ο προϋπολογισµός στη Βουλή αναµένεται, άλλωστε, η Κοµισιόν να διατυπώσει την οριστική γνώµη της για τους προϋπολογισµούς των κρατών-µελών της Ευρωζώνης.

Το Eurogroup αποκτά πρόσθετη βαρύτητα δεδοµένου ότι θα αποφασίσει και για το θέµα της ακύρωσης των περικοπών στις συντάξεις, που αποτελεί αίτηµα της ελληνικής πλευράς. Η κυβέρνηση εµφανίζεται απολύτως αισιόδοξη και επισηµαίνει ότι το µέτρο θα ακυρωθεί, καθώς δεν τίθεται ζήτηµα αναστολής ή µετάθεσής του. Σύµφωνα µε καλά πληροφορηµένες πηγές του «Εθνους», η συνάντηση του Αλέξη Τσίπρα µε τον Γερµανό υπουργό Οικονοµικών Ολαφ Σολτς στο Βερολίνο έγινε σε «πολύ καλό κλίµα κατανόησης και συνεννόησης», ωστόσο και οι δύο πλευρές συµφώνησαν να µη δηµοσιοποιηθεί οτιδήποτε αφορά το θέµα των συντάξεων προτού συνεδριάσει το Eurogroup.

Ως εκ τούτου, το Μαξίµου εµφανίζεται ιδιαίτερα προσεκτικό ως προς το θέµα των συντάξεων και περιορίζεται µόνο σε διευκρινίσεις ως προς τις δικές του προθέσεις. Στο πλαίσιο αυτό, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος ∆ηµήτρης Τζανακόπουλος διέψευσε δηµοσίευµα που (επικαλούµενο γερµανική πηγή από το Χριστιανοδηµοκρατικό Κόµµα και όχι από τους Σοσιαλδηµοκράτες στους οποίους ανήκει ο κ. Σολτς) ανέφερε ότι ο Γερµανός αντικαγκελάριος και υπουργός Οικονοµικών πρότεινε τη διάσωση µόνο των χαµηλών συντάξεων και την εφαρµογή των περικοπών στις θεωρούµενες ως υψηλές. Κανένας κίνδυνος Λίγο νωρίτερα ο ∆. Τζανακόπουλος προειδοποιούσε πως «όσοι βιάζονται ή όσοι θέλουν να γίνουν µάντεις κακών, όσοι θέλουν να βιαστούν ως προς το αποτέλεσµα της συζήτησης αυτής νοµίζω ότι θα ήταν καλό απλώς να κάνουν υποµονή και να µην εκτίθενται».

Ο εκπρόσωπος επανέλαβε για ακόµη µια φορά πως το πακέτο της ∆ΕΘ δεν θέτει επ’ ουδενί σε κίνδυνο τη δηµοσιονοµική πορεία της χώρας, αντιθέτως είναι µελετηµένες και κοστολογηµένες -όπως είπε- όλες οι πρωτοβουλίες που θα πάρουν τη µορφή νοµοθετηµάτων.

Σύµφωνα µε καλά πληροφορηµένες πηγές, το νοµοσχέδιο για τη µείωση των ασφαλιστικών εισφορών ελευθέρων επαγγελµατιών, αυτοαπασχολούµενων και αγροτών αναµένεται να ψηφιστεί την ερχόµενη Τρίτη 20 Νοεµβρίου ή το αργότερο στις 21 του µήνα. Επίσης, τις εβδοµάδες 26-30 Νοεµβρίου και 3-7 ∆εκεµβρίου θα κατατεθούν νοµοσχέδια στη Βουλή που θα περιλαµβάνουν όλο το κοινωνικό πακέτο των πρωθυπουργικών εξαγγελιών στη ∆ΕΘ 

ασφαλιστικές εισφορέςπροϋπολογισμός