Πολιτική|03.06.2019 08:58

ΣΥΡΙΖΑ: Στο κόµµα το «στρατηγείο» του Τσίπρα

Βούλα Κεχαγιά

Αποστάσεις ασφαλείας παίρνει ο ΣΥΡΙΖΑ από την κρίση που ταλανίζει το ΚΙΝΑΛ, ιεραρχώντας ως πρώτιστο στόχο την εκλογική ανάκαµψη του κυβερνώντος κόµµατος και την επίτευξη ενός όσο το δυνατόν καλύτερου αποτελέσµατος, χωρίς να βγάζει από το κάδρο ακόµη και την πιθανότητα νίκης.

Ως εκ τούτου η Κουµουνδούρου, ακόµη και µετά τις επιθετικές δηλώσεις της κ. Γεννηµατά για τον ΣΥΡΙΖΑ, κατά την άσκηση του εκλογικού της δικαιώµατος στον δεύτερο γύρο των αυτοδιοικητικών εκλογών, υπενθύµισε πως στηρίζει µόνο τα προοδευτικά ψηφοδέλτια, ακόµη κι αν οι επικεφαλής τους είναι υποψήφιοι άλλων κοµµάτων. Η κυβέρνηση και ο ΣΥΡΙΖΑ, µετά και την έγκριση από το Υπουργικό Συµβούλιο των προσώπων που θα καταλάβουν τις νέες θέσεις στα ανώτατα δικαστήρια, προχωρούν ολοταχώς για τη χάραξη της στρατηγικής µε ορίζοντα την 7η Ιουλίου.

Ηδη το Σάββατο πραγµατοποιήθηκαν µαραθώνιες συσκέψεις σε Κουµουνδούρου και Μαξίµου για την οργάνωση της εκλογικής µάχης, µε τη συµµετοχή του συντονιστικού οργάνου της Προοδευτικής Συµµαχίας και του πρωθυπουργικού επιτελείου.

Οι επιτροπές

Το µήνυµα ήταν πως ο κεντρικός κορµός των ψηφοδελτίων ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συµµαχία θα πρέπει να είναι έτοιµος έως και τα µέσα της τρέχουσας εβδοµάδας, ώστε όλοι οι υποψήφιοι να µπουν στην προεκλογική µάχη και να ενσωµατωθούν στο πρόγραµµα των κοµµατικών δραστηριοτήτων. Στα ψηφοδέλτια θα είναι διακριτή η συµµετοχή των συµµάχων της Προοδευτικής Συµµαχίας.

Οµοίως µέχρι τα µέσα της εβδοµάδας θα είναι έτοιµοι οι κεντρικοί πυλώνες του προγράµµατος του ΣΥΡΙΖΑ µε εµφανώς αναπτυξιακό χαρακτήρα και µε κατεύθυνση τη στήριξη της µεσαίας τάξης. Το πρόγραµµα της επόµενης τετραετίας του ΣΥΡΙΖΑ εστιάζει στη στήριξη των µεσαίων στρωµάτων, όπως εξηγούν στην κυβέρνηση, αναγνωρίζοντας πως η πρώτη τετραετία εµβάθυνε στην ενδυνάµωση των πολύ αδύναµων στρωµάτων. Ως εκ τούτου τα επιτελεία των Γιάννη Δραγασάκη, Αλέξη Χαρίτση και Ευκλείδη Τσακαλώτου εργάζονται µε εντατικούς ρυθµούς για την ολοκλήρωση του προγράµµατος, που θα αναφέρει διεξοδικά τους στόχους του ΣΥΡΙΖΑ χωρίς πολυπλοκότητες και ακατανόητες για τον µέσο ψηφοφόρο προσεγγίσεις, π.χ. τρεις πυλώνες του Ασφαλιστικού ή Ασφαλιστικό Πινοσέτ.

Στην επιτροπή ψηφοδελτίων συµµετέχουν ο πρόεδρος Αλέξης Τσίπρας και ο γραµµατέας του κόµµατος Πάνος Σκουρλέτης, όπως επίσης οι Εφη Καλαµαρά, Αντώνης Κοτσακάς, Δηµήτρης Βίτσας, Θοδωρής Δρίτσας, Αλέκος Φλαµπουράρης. Επίσης θα προστεθούν και πρόσωπα από τη «Γέφυρα» και συνολικά την Προοδευτική Συµµαχία.

Αντιδεξιό µέτωπο

Ο Αλέξης Τσίπρας κατά πάσα πιθανότητα θα έχει ως «στρατηγείο» του την Κουµουνδούρου, ενώ το συντονιστικό όπως και το κεντρικό επιτελείο θα συνεδριάζουν σε καθηµερινή βάση για τη γραµµή, τη στρατηγική, το πρόγραµµα και τα ψηφοδέλτια.

Το κυβερνών κόµµα, µολονότι έχει πρόσφορο έδαφος µε βάση τις τελευταίες εξελίξεις, δεν προτίθεται να «χτυπήσει» το ΚΙΝΑΛ στην πορεία προς τις κάλπες. Αντιθέτως επίµονα θα υπενθυµίζει ότι οι δηµοκρατικές και προοδευτικές δυνάµεις θα πρέπει να συµπορευθούν για να αντιµετωπίσουν τη συντήρηση και τις δυνάµεις της Δεξιάς. Ο κεντρικός αντίπαλος του ΣΥΡΙΖΑ είναι η Νέα Δηµοκρατία κι εκεί θα εστιάσει τη στρατηγική του, καταδεικνύοντας την επικινδυνότητα του προγράµµατος του πολιτικού του αντιπάλου σε αντιπαραβολή µε το θετικό πρόγραµµα του ΣΥΡΙΖΑ. Κάτι που φάνηκε και από τις χθεσινές δηλώσεις του Αλέξη Τσίπρα, ο οποίος µετά την άσκηση του εκλογικού του δικαιώµατος δεν έδειξε καµία διάθεση να επιτεθεί στο ΚΙΝΑΛ και περιορίστηκε να υπενθυµίσει ότι µέληµα του ΣΥΡΙΖΑ είναι η προοδευτική κατεύθυνση της χώρας, ξεκινώντας από τους δήµους και τις περιφέρειες και καταλήγοντας στη διακυβέρνηση.

Στις βουλευτικές η κρίσιμη μάχη

Στον διπλασιασµό των ποσοστών του Νάσου Ηλιόπουλου στην Αθήνα και στη σηµαντική αύξηση που παρουσιάζει ο συνδυασµός της Ρένας ∆ούρου στην Αττική εστιάζει ο ΣΥΡΙΖΑ, αποτιµώντας το χθεσινό αποτέλεσµα των αυτοδιοικητικών εκλογών. Η Κουµουνδούρου θεωρεί ότι το εξαιρετικά χαµηλό επίπεδο συµµετοχής πολιτών στον δεύτερο γύρο και οι ιδιαιτερότητες κάθε περιοχής δεν διευκολύνουν την εξαγωγή πολιτικών συµπερασµάτων, ενώ υπογραµµίζει ότι η µεγάλη µάχη είναι αυτή της κάλπης των εθνικών εκλογών, όπου το δίληµµα είναι ποιος θα είναι ο πρωθυπουργός και µε ποιο πρόγραµµα θα προχωρήσει η χώρα.

εκλογές 2019Αλέξης Τσίπραςβουλευτικές εκλογέςεθνικές εκλογές