Πολιτική|06.06.2019 17:14

Δίληµµα αυτοδυναµίας θέτει η Νέα Δημοκρατία

Σπύρος Μουρελάτος

Μηδενίζει το... πολιτικό κοντέρ ο Κυριάκος Μητσοτάκης και στρέφει πλέον το βλέµµα του στην εθνική κάλπη της 7ης Ιουλίου, µετά το εντυπωσιακό εκλογικό αποτέλεσµα του β’ γύρου των αυτοδιοικητικών εκλογών, που «χάρισε» στη ΝΔ 12 από τις 13 Περιφέρειες, 11 µε υποψηφίους που είχαν λάβει το κοµµατικό χρίσµα και έναν που είναι παραδοσιακό στέλεχος της παράταξης. Η τριπλή, καθολική όπως χαρακτηρίζεται, υπεροχή της Ν∆, σε ευρωεκλογές, περιφερειακές και δηµοτικές εκλογές αποτελεί, σύµφωνα µε «γαλάζιες» πηγές, σηµαντικό εφαλτήριο για τις βουλευτικές εκλογές, ωστόσο ο πρόεδρος της Ν∆ επισηµαίνει σε τακτικούς συνοµιλητές του ότι η νέα προεκλογική εκστρατεία ξεκινά από µηδενική βάση.

«Σε πέντε εβδοµάδες από τώρα έρχονται κρίσιµες βουλευτικές εκλογές. Τότε θα πάρουµε όλοι µαζί την καθοριστική απόφαση για το µέλλον της χώρας. Θα βρεθώ και πάλι στην πρώτη γραµµή για έναν ήπιο, πολιτισµένο προεκλογικό αγώνα. Με αλήθειες, µε σχέδιο, µε επιχειρήµατα. Με οδηγό τις συγκεκριµένες δεσµεύσεις µας για περισσότερες θέσεις εργασίας, για χαµηλότερους φόρους, για ένα πιο αποτελεσµατικό κράτος.

Ετσι θα γίνει η ελπίδα πραγµατικότητα» τόνισε, µεταξύ άλλων, ο κ. Μητσοτάκης στη χθεσινοβραδινή δήλωσή του. Στενοί συνεργάτες του προέδρου της Ν∆ εκτιµούν ότι η νέα προεκλογική µάχη θα δοθεί ψήφο µε ψήφο, χωρίς να θεωρείται τίποτε εκ των προτέρων δεδοµένο, προκειµένου να αποκρυσταλλωθεί στις 7 Ιουλίου η εικόνα της πολιτικής ηγεµονίας που αποτύπωσαν οι κάλπες της 26ης Μαΐου και της 2ας Ιουνίου.

Ισχυρή εντολή

Εντός της εβδοµάδος ο πρόεδρος της Ν∆ αναµένεται να περιγράψει το προεκλογικό δίληµµα του κόµµατος, ζητώντας κατά πληροφορίες ισχυρή εντολή, προκειµένου να υλοποιήσει χωρίς καθυστερήσεις και αστερίσκους το φιλόδοξο κυβερνητικό πρόγραµµα που έχει εκπονήσει τους τελευταίους µήνες.

Αντικειµενικός στόχος της Πειραιώς είναι η επίτευξη της αυτοδυναµίας που θα επιτρέψει στη νέα κυβέρνηση να υλοποιήσει χωρίς εκπτώσεις τις βασικές προεκλογικές της δεσµεύσεις. Σε κάθε περίπτωση, πάντως, ο κ. Μητσοτάκης θα εξακολουθήσει να απευθύνεται σε όλους τους Ελληνες, επιχειρώντας να ταυτίσει την κυβερνητική του πρόταση µε τις ανάγκες της µεγάλης πλειοψηφίας των πολιτών, ενώ θα επαναβεβαιώσει τη δέσµευσή του για ευρύτερες κοινοβουλευτικές και πολιτικές συγκλίσεις την εποµένη των εκλογών.

Ο κ. Μητσοτάκης θα ξεκινήσει την προεκλογική µάχη µε εξορµήσεις στην Αττική, ενώ το Σαββατοκύριακο σε µια πρωτοβουλία υψηλού συµβολισµού θα µεταβεί στο Καστελόριζο. Καλά πληροφορηµένες πηγές σηµειώνουν επίσης πως τα επόµενα 24ωρα θα πρέπει να αναµένονται ανακοινώσεις υποψηφίων για τα εθνικά ψηφοδέλτια, ούτως ώστε εντός δεκαπενθηµέρου να έχει συµπληρωθεί το παζλ των «γαλάζιων» υποψηφιοτήτων. Τακτικοί συνοµιλητές του προέδρου της Ν∆ σηµείωναν χθες βράδυ πως ο κ. Μητσοτάκης κέρδισε σχεδόν όλα τα στοιχήµατα που είχε βάλει στις αυτοδιοικητικές εκλογές, µε σηµαντικότερα τις Περιφέρειες Αττικής, Πελοποννήσου, Δυτικής Ελλάδος και Ιονίων Νήσων, τις οποίες το κόµµα της αξιωµατικής αντιπολίτευσης ανακτά. Στη Ν∆ κάνουν λόγο για συντριβή του ΣΥΡΙΖΑ, τονίζοντας ότι «για πρώτη φορά κυβερνών κόµµα δεν εκλέγει περιφερειάρχη».

Νέα Δημοκρατίαβουλευτικές εκλογέςΚυριάκος Μητσοτάκηςεθνικές εκλογές 2019