Πολιτική|03.06.2019 16:39

Αποτελέσματα εκλογών 2019: «Γαλάζια» επικράτηση σε 6+1 περιφέρειες

Newsroom

Μπλε βάφτηκαν οι Περιφέρειες Δυτικής Ελλάδας, Πελοποννήσου και Ιονίων Νήσων, όπου οι υποψήφιοι της Νέας Δηµοκρατίας κατάφεραν να εκθρονίσουν τους τρεις εν ενεργεία περιφερειάρχες. Στη Δυτική Ελλάδα, ο «γαλάζιος» Νεκτάριος Φαρµάκης πέτυχε να κρατήσει την πρώτη θέση της περασµένης Κυριακής ανεβάζοντας το ποσοστό του από το 36,96% στο 55,43 σε ενσωµάτωση αποτελεσµάτων που πλησίαζε το 54%.

Ο Απόστολος Κατσιφάρας, που είχε µείνει στο 32,93% στον πρώτο γύρο, ανέβηκε αρκετά, αλλά έµεινε στο 44,57%. Η Δυτική Ελλάδα πέτυχε συµµετοχή περίπου 46% από πλευράς εκλογών, σε αντίθεση µε τις άλλες δύο όπου έµεινε κάτω από το 40%. Στην Πελοπόννησο, ο υποψήφιος περιφερειάρχης και απερχόµενος δήµαρχος Καλαµάτας, Παναγιώτης Νίκας, είχε µείνει στη δεύτερη θέση µε 33,6% έναντι 34,09% του εν ενεργεία περιφερειάρχη Πέτρου Τατούλη, αλλά κατάφερε να κάνει την ανατροπή. Ο κ. Νίκας έφθανε σε ποσοστό 53,16% έναντι 46,84% του αντιπάλου του σε ενσωµάτωση αποτελεσµάτων περίπου 61%.

Στα Ιόνια Νησιά, η εκλεκτή της ΝΔ Ρόδη Κράτσα-Τσαγκαροπούλου υπερδιπλασίασε το ποσοστό της από 29,49% στον πρώτο γύρο σε 59,72% χθες, καταφέρνοντας, προφανώς, να προσπορισθεί αρκετές ψήφους από εκείνες που έλαβε στον πρώτο γύρο ο «γαλάζιος» αντάρτης Σπ. Σπύρου.

Ο νυν περιφερειάρχης Θεόδωρος Γαλιατσάτος, στηριζόµενος από τον ΣΥΡΙΖΑ, έµεινε στο 40,28% έχοντας ξεκινήσει από το επίσης χαµηλό 22,15% της πρώτης Κυριακής. Στη µοναδική αµφίρροπη αναµέτρηση µεταξύ αυτών που δόθηκαν χθες, ο νυν περιφερειάρχης Ανατολικής Μακεδονίας-Θράκης, Χρήστος Μέτιος, που είχε την επίσηµη στήριξη της Ν∆, έδωσε µάχη µε τον «γαλάζιο αντάρτη» Χριστόδουλο Τοψίδη. Με καταµετρηµένο το 65% των εκλογικών τµηµάτων είχε καταφέρει να κερδίσει ένα σταθερό προβάδισµα 51,9% έναντι 48,1% του συνυποψηφίου του.

Ο κ. Μέτιος είχε αναδειχθεί στο «τιµόνι» της περιφέρειας µε ενδοπαραταξιακή διαδικασία τον Οκτώβριο του 2016, στη θέση του εκλιπόντος περιφερειάρχη Γιώργου Παυλίδη. Ο αντίπαλός του, ο 46χρονος επιχειρηµατίας Χριστόδουλος Τοψίδης, πρόεδρος του Επιµελητηρίου Εβρου και του Περιφερειακού Επιµελητηρίου Ανατολικής Μακεδονίας-Θράκης, είχε αναδειχθεί δεύτερος στον πρώτο γύρο των εκλογών, σε απόσταση σχεδόν 4 µονάδων από τον κ. Μέτιο (30,61% έναντι 34,36%).

Στον «γαλάζιο εµφύλιο» που πήρε τη µορφή πραγµατικής «ναυµαχίας» στα νερά του Βόρειου Αιγαίου, ο «αντάρτης» Κωνσταντίνος Μουτζούρης επικράτησε µε ποσοστό άνω του 55% της επίσηµης υποψήφιας της Ν∆ και σηµερινής περιφερειάρχου, Χριστιάνας Καλογήρου.

Η κινητοποίηση του κοµµατικού µηχανισµού σε υψηλότατο επίπεδο, που έφτασε µέχρι τις απανωτές επισκέψεις του ίδιου του Κυριάκου Μητσοτάκη στη Λέσβο για τη στήριξη της κυρίας Καλογήρου, δεν έφτασε για να της χαρίσει την επανεκλογή. Ο πρώην πρύτανης του Εθνικού Μετσόβιου Πολυτεχνείου και σηµερινός πρύτανης του Πανεπιστηµίου ∆υτικής Αττικής, Κ. Μουτζούρης, που κατήλθε ως ανεξάρτητος, αλλά πέτυχε να συσπειρώσει γύρω του τµήµα του κοµµατικού µηχανισµού στα νησιά, κατάφερε αρχικά να «πλασαριστεί» δεύτερος στον α’ γύρο, υπερισχύοντας των υποψηφίων του ΚΙΝΑΛ και του ΣΥΡΙΖΑ, και τελικά να κερδίσει καθαρά στον β’ γύρο. Στην Περιφέρεια Στερεάς Ελλάδας, ο υποστηριζόµενος από τη Ν∆ Φάνης Σπανός πήρε 52% και επικράτησε του Απόστολου Γκλέτσου.

εκλογές 2019περιφερειακές εκλογές