Πολιτική|03.06.2019 21:48

Τα παράδοξα της κάλπης: Ο δήμαρχος συναποφασίζει με τον αντίπαλό του

Newsroom

Εκλογές 2019: Ξύλο στα δημοτικά συμβούλια μεταξύ αντίπαλων τοπικών αρχόντων. Θερμόαιμοι χτυπούν τους αντιπάλους τους, με τους πιο ψύχραιμους να προσπαθούν να «σβήσουν» τη φωτιά. Εικόνες που έχουμε παρακολουθήσει πολλές φορές σε συνεδριάσεις δημοτικών και περιφερειακών συμβουλίων, είναι πολύ πιθανό να δούμε με πιο μεγάλη συχνότητα μέσα στα επόμενα τέσσερα χρόνια. Αυτό τουλάχιστον υποστηρίζουν πολλοί από τους τελικούς νικητές σε Περιφέρειες και Δήμους, που είχαν τερματίσει δεύτεροι στον α' γύρο και καλούνται τώρα ως θριαμβευτές να ασκήσουν διοίκηση χωρίς να ελέγχουν την πλειοψηφία των συμβούλων. Όπως δήλωσε στο OPEN TV και τον Δημήτρη Φρέσκο ο νέος δήμαρχος Αιγάλεω, Ιωάννης Γκίκας, «θα υπάρξει πρόβλημα διοίκησης και αν θα υπάρξει συναίνεση ή συνδιαλλαγές». 

Τον κίνδυνο ακυβερνησίας επισημαίνει και ο νέος δήμαρχος Αιγάλεω, ο συνδυασμός του οποίου κατέχει μόλις 11 από τις 41 έδρες στο νέο δημοτικό συμβούλιο. 

«Η παράταξή μας αυτή τη στιγμή αριθμεί έξι δημοτικούς. «Η παράταξή μας αυτή τη στιγμή αριθμεί έξι δημοτικούς συμβούλους», αναφέρει στο OPEN TV ο νέος δήμαρχος Ηλιούπολης, Γιώργος Χατζηδάκης. Ο νέος δήμαρχος Ηλιούπολης έκανε την ανατροπή. Στον πρώτο γύρο ήταν δεύτερος με ποσοστό τέτοιο που εκλέγει μόλις έξι δημοτικούς συμβούλους σε σύνολο 41, έναντι 13 του βασικού του αντιπάλου. 

Χαρακτηριστικό είναι και το παράδειγμα του δήμου Θεσσαλονίκης. Η λήψη οποιασδήποτε απόφασης απαιτεί την πλειοψηφία 25 δημοτικών συμβούλων και ο τελικός νικητής, Κωνσταντίνος Ζέρβας, ελέγχει μόλις τους 7. «Πιστεύω ότι στα μείζονα προβλήματα θα βρούμε την ομοφωνία», ανέφερε ο νέος δήμαρχος Θεσσαλονίκης, Κωνσταντίνος Ζέρβας στο OPEN TV. 

Κωνσταντίνος ΖέρβαςΔημοτικές εκλογέςεκλογές 2019