Πολιτική|06.06.2019 16:29

Νέα Δημοκρατία: Με συνταγή ευρωεκλογών και στις βουλευτικές

Σπύρος Μουρελάτος

Με τον αέρα του εντυπωσιακού, τριπλού εκλογικού αποτελέσματος σε ευρωεκλογές, περιφερειακές και δημοτικές εκλογές, ο Κυριάκος Μητσοτάκης χαράσσει με το στενό του επιτελείο τις τελευταίες λεπτομέρειες της προεκλογικής στρατηγικής εν όψει της «μητέρας των μαχών», στις 7 Ιουλίου.

Καλά πληροφορημένες πηγές επιμένουν πως οι βασικές κατευθύνσεις της γραμμής πλεύσης που ακολουθήθηκε τον τελευταίο μήνα δεν πρόκειται να αλλάξουν, ωστόσο η... ιδιομορφία της εθνικής κάλπης επιβάλλει εκ των πραγμάτων ορισμένες προσαρμογές.

Είναι σαφές πως ο πρόεδρος της ΝΔ θα ζητά τις επόμενες εβδομάδες έως τις 7 Ιουλίου ισχυρή και καθαρή εντολή, προκειμένου να θέσει άμεσα σε εφαρμογή το φιλόδοξο κυβερνητικό σχέδιο, που έχει ήδη εκπονήσει, ως εκ τούτου η αυτοδυναμία αποτελεί αντικειμενικό στόχο, όχι όμως και αυτοσκοπό. Οπως τόνισε και χθες, σε συνέντευξη που παραχώρησε στον ΑΝΤ1 και τον Νίκο Χατζηνικολάου, ο κ. Μητσοτάκης θα επιμένει να εμφανίζεται συναινετικός, συναισθανόμενος ότι τα οξύτατα προβλήματα που κληροδοτεί η διακυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ απαιτούν τις μεγαλύτερες δυνατές συγκλίσεις, πολιτικές και κοινοβουλευτικές, ακόμη και εάν η ΝΔ βγει αυτοδύναμη από τις βουλευτικές εκλογές.

Ενωτικά μηνύματα

Βασικό προεκλογικό μοτίβο για την επίτευξη του συγκεκριμένου στόχου είναι η λογική της ήπιας προγραμματικής αντιπαράθεσης. Στην Πειραιώς εκτιμούν πως η προγραμματική τους υπεροπλία έναντι του κυβερνώντος κόμματος είναι δεδομένη, με τον Κυριάκο Μητσοτάκη να εκπέμπει καθ’ όλη τη διάρκεια της προεκλογικής περιόδου ενωτικά μηνύματα, επιχειρώντας κατ’ αυτόν τον τρόπο να πείσει όσο το δυνατόν περισσότερους πολίτες για τις ευεργετικές συνέπειες των προτάσεών του.

Ακόμη ένα στοιχείο που αντλείται από την επιτυχημένη προεκλογική τακτική του κόμματος στις ευρωεκλογές είναι οι περιοδείες του προέδρου της ΝΔ και η αδιαμεσολάβητη επαφή με τους πολίτες. Ο κ. Μητσοτάκης, κατά πληροφορίες, θα αποφύγει τις συγκεντρώσεις, που θεωρούνται παρωχημένο μέσο επικοινωνίας με τους ψηφοφόρους, και θα εστιάσει σε στοχευμένες εκδηλώσεις με συγκεκριμένες επαγγελματικές και κοινωνικές ομάδες, ώστε να εξειδικεύει το κυβερνητικό του πρόγραμμα.

Σήμερα το απόγευμα θα επισκεφθεί Δραπετσώνα και Κερατσίνι, ενώ την Παρασκευή προγραμματίζεται αντίστοιχη επίσκεψη στη Νέα Σμύρνη. Το προσεχές Σαββατοκύριακο ο κ. Μητσοτάκης επισκέπτεται Ρόδο και Καστελόριζο, ενώ έχουν, σύμφωνα με πληροφορίες, «κλειδώσει» ακόμη δύο περιοδείες: στη Δυτική Ελλάδα, από Πρέβεζα έως Αιτωλοακαρνανία, και στη Μακεδονία, κατά μήκος της Εγνατίας Οδού.

Τις επόμενες ώρες αναμένεται η ανακοίνωση ακόμη ενός κύματος υποψηφίων για τα εθνικά ψηφοδέλτια, αυτήν τη φορά από τη δεξαμενή των υποψήφιων ευρωβουλευτών και συγκεκριμένα από όσους κέρδισαν τις εντυπώσεις, αλλά όχι και μία έδρα για το Ευρωκοινοβούλιο. Σύμφωνα με πληροφορίες, ο Γιώργος Αμυράς έχει ήδη κλείσει για την Περιφέρεια Ιωαννίνων, ενώ κοντά στην κάθοδό του στον Βόρειο Τομέα της Β’ Αθηνών βρίσκεται και ο καθηγητής Δημήτρης Καιρίδης.

Σύμφωνα με πληροφορίες, η Πειραιώς σκοπεύει να εξαντλήσει τα χρονικά περιθώρια που παρέχει η κείμενη νομοθεσία για να συμπληρώσει το παζλ των ψηφοδελτίων της. Τέλος, την απόφαση να απέχει η ΝΔ από την ψηφοφορία στη Βουλή επί του νομοσχεδίου για τους δασικούς χάρτες, αλλά και επί της βροχής τροπολογιών που σχεδιάζει να φέρει η κυβέρνηση, έλαβε, κατά πληροφορίες, ο κ. Μητσοτάκης, με το σκεπτικό πως το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης δεν μπορεί να νομιμοποιήσει την εν λόγω πρακτική από μία κυβέρνηση υπό προθεσμία και επί της ουσίας υπηρεσιακή.

Κυριάκος ΜητσοτάκηςΝέα Δημοκρατίαβουλευτικές εκλογέςεθνικές εκλογές 2019εθνικές εκλογές