Πολιτική|06.06.2019 16:34

Μπροστά βάζει το ΚΙΝΑΛ την ανάγκη της διεύρυνσης

Φώφη Γιωτάκη

Αποφασισµένη να οδηγήσει το Κίνηµα Αλλαγής στις εκλογές, αναδεικνύοντας την αυτονοµία και το προοδευτικό µοντέλο διακυβέρνησης που προτείνει, εµφανίζεται η Φώφη Γεννηµατά µετά τη σύγκρουση µε τον Ευάγγελο Βενιζέλο. Στόχος της είναι η εµπέδωση στη συνείδηση του εκλογικού σώµατος ότι το ΚΙΝΑΛ είναι ο πραγµατικός προοδευτικός πόλος στη χώρα και πως το κόµµα της δεν προτίθεται να κάνει συµβιβασµούς ή να αλλάξει ρότα.

Η ίδια η κυρία Γεννηµατά στις συσκέψεις µε το επιτελείο της, όπως συνέβη και χθες, χαρακτηρίζει διακύβευµα των εκλογών ποιος θα εκφράσει τους κεντροαριστερούς πολίτες, θεωρώντας το 7,7% της ευρωκάλπης βάση πάνω στην οποία θα προστεθούν ροές ψηφοφόρων που «βλέπουν» θετικά το ΚΙΝΑΛ.

Ηγεσία και στελέχη τονίζουν ότι το «κλειδί» για τη διασφάλιση στρατηγικού ρόλου την εποµένη των εκλογών είναι η προσέγγιση ευρύτερων οµάδων από τον κεντροαριστερό χώρο, αλλά και από την απαιτητική δεξαµενή των αναποφάσιστων και της αποχής. Ως εκ τούτου, η κυρία Γεννηµατά κατά τη διάρκεια της σηµερινής συνεδρίασης του Εκτελεστικού Πολιτικού Συµβουλίου και της Κοινοβουλευτικής Οµάδας θα προβάλει την απόφασή της να θέσει επικεφαλής του Επικρατείας τον Γιώργο Καµίνη ως κίνηση υψηλού πολιτικού συµβολισµού, ενώ θα εξηγήσει ότι κύρια επιδίωξη του Κινήµατος Αλλαγής είναι η διεύρυνση των δυνάµεών του µε βασικό κορµό το ΠΑΣΟΚ.

Στην ίδια κατεύθυνση πιθανό είναι να οριστεί στη δεύτερη θέση του Επικρατείας o επικεφαλής της τάσης της Ανανεωτικής Αριστεράς, Θοδωρής Μαργαρίτης, ο οποίος ήταν από τους πρώτους που στήριξε µε τις δηµόσιες παρεµβάσεις του την απόφαση της κυρίας Γεννηµατά η οποία προκάλεσε τη ρήξη µε τον κ. Βενιζέλο. Οι πληροφορίες λένε ότι όχι µόνο στα ψηφοδέλτια, αλλά και σε άλλους τοµείς µε καθοριστικό ρόλο στην προεκλογική καµπάνια, προωθούνται στελέχη από τον ευρύτερο προοδευτικό χώρο (από το Ποτάµι και τις άλλες κινήσεις) ώστε να εκφραστεί η διεύρυνση του χώρου. Προφανώς, στο εσωτερικό του ΚΙΝΑΛ το κλίµα παραµένει βαρύ µετά την αποχώρηση του Ευ. Βενιζέλου. Αρκετά στελέχη αναφέρουν ότι η χρονική συγκυρία της ρήξης ήταν λανθασµένη, αλλά αποφεύγουν να µπουν στην ουσία της αντιπαράθεσης.

Σύµφωνα µε πληροφορίες, η Φώφη Γεννηµατά θα υπογραµµίσει κατά τη σηµερινή συνεδρίαση ότι εκείνη ως αρχηγός έχει την ευθύνη, αναλαµβάνει πρωτοβουλίες και παίρνει αποφάσεις που κρίνει ότι θα οδηγήσουν την παράταξη στον στόχο της ισχυρής εντολής. Στενοί συνεργάτες της υπενθυµίζουν φράσεις της από το βράδυ του β' γύρου, οπότε έσπευσε να διαµηνύσει και προς τον κ. Βενιζέλο και προς τον πρώην πρωθυπουργό Κώστα Σηµίτη ότι δεν θα σταµατήσει να αναλαµβάνει πρωτοβουλίες, ακόµα και αν αυτές ενέχουν υψηλό πολιτικό ρίσκο, προκειµένου το ΚΙΝΑΛ να πείσει τους πολίτες για το διακύβευµα των εκλογών.

Ενστάσεις Ανδρουλάκη

«Είναι δικαίωµα της προέδρου του κόµµατος να καταρτίσει το ψηφοδέλτιο Επικρατείας» απαντά µε νόηµα ο Νίκος Ανδρουλάκης. Το κορυφαίο στέλεχος του ΚΙΝΑΛ, που από την πρώτη στιγµή χαρακτήρισε αρνητική εξέλιξη την αποχώρηση του πρώην προέδρου του ΠΑΣΟΚ, επανήλθε χθες λέγοντας στον ΣΚΑΪ ότι «δεν ήταν η κατάλληλη στιγµή για τέτοιες αποφάσεις, τώρα που ο ΣΥΡΙΖΑ καταρρέει και η Νέα Δηµοκρατία επανέρχεται στην εξουσία». Το ενδιαφέρον είναι ότι ο κ. Ανδρουλάκης, που επανεξελέγη στην Ευρωβουλή µε πάνω από 170.000 ψήφους, άφησε να εννοηθεί ότι το αποτέλεσµα των εθνικών εκλογών και οι «επιδόσεις» του ΚΙΝΑΛ θα κρίνουν τις εξελίξεις. «Η κρίσιµη µάχη που έχουµε µπροστά µας θέλει την παράταξη ενωµένη, γιατί η µάχη είναι πολύ µεγάλη και έπειτα από αυτ ήν όλοι θα κριθούµε» δήλωσε ο κ. Ανδρουλάκης, ο οποίος λέγεται ότι θα συναντηθεί εντός της εβδοµάδας µε την πρόεδρο του ΚΙΝΑΛ.

ΚΙΝΑΛεθνικές εκλογές 2019Ευάγγελος ΒενιζέλοςΦώφη Γεννηματά