Πολιτική|04.06.2019 10:05

Μωυσής Ελισάφ: Ο πρώτος Έλληνας Εβραίος δήμαρχος μιλά στο Έθνος

Μαρία Ριτζαλέου

Η πατρίδα µας είναι µια σύγχρονη, ανοιχτή κοινωνία και η εκλογή µου αποδεικνύει ότι καταρρίπτουµε στερεότυπα και προκαταλήψεις. Αυτό αποτελεί ύψιστη τιµή για µένα και αυξάνει τις ευθύνες µου απέναντι στην πόλη, στις παραδόσεις της και στην Ιστορία».

Ο Μωυσής Ελισάφ, που µιλά στο «Εθνος», κέρδισε στον πόντο και µε 235 ψήφους διαφορά τον Θωµά Μπέγκα και είναι ο νέος δήµαρχος Ιωαννιτών. Είναι όµως και ο πρώτος Εβραίος δήµαρχος και αυτό, όπως µας λέει, τον υποχρεώνει να καταβάλει µεγαλύτερη προσπάθεια για να τα καταφέρει. Ο 65χρονος καθηγητής Παθολογίας της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστηµίου Ιωαννίνων είναι ένας άνθρωπος ιδιαίτερα αγαπητός στην πόλη και σε όλο τον νοµό.

Η εξαιρετική του πορεία στην ιατρική και στο πανεπιστήµιο αλλά και η επί σειρά ετών θητεία του στο δηµοτικό συµβούλιο και στον πολιτισµό τον καθιστούν ένα από τα πιο αναγνωρίσιµα πρόσωπα των Ιωαννίνων. Τα τελευταία 17 χρόνια είναι πρόεδρος της Ισραηλιτικής Κοινότητας Ιωαννίνων και µέλος της διοίκησης του Κεντρικού Ισραηλιτικού Συµβουλίου, στο οποίο µέχρι πρότινος ήταν γραµµατέας.

«Εχει αξίες»

«Οι αξίες ενός ανθρώπου µετρούν περισσότερο από το αν είναι Εβραίος ή Χριστιανός. Ο Μωυσής Ελισάφ έχει αξίες και θα προσδώσει ένα θετικό και ευοίωνο µέλλον στα Γιάννενα» είναι η δήλωση του προέδρου του ΚΙΣΕ, Δαυίδ Σαλτιέλ. Η οικογένεια του νέου δηµάρχου Ιωαννίνων είναι Εβραίοι Ρωµανιώτες (ελληνοµαθείς) και οι ρίζες της είναι στα Ιωάννινα. Ο πατέρας του είχε κατάστηµα µε υφάσµατα και η µητέρα του ασχολούνταν µε τα οικιακά.

Στο Ολοκαύτωµα πλήρωσε βαρύ φόρο, καθώς οι παππούδες και οι γιαγιάδες του, όπως και άλλοι δέκα συγγενείς του δεν επέστρεψαν από τα κολαστήρια του Αουσβιτς. Αλλωστε από τα 1.850 άτοµα που συνελήφθησαν στις 25 Μαρτίου του 1944 στα Γιάννενα και οδηγήθηκαν στο Αουσβιτς, επέστρεψαν µόλις 163. «Τα Γιάννενα είναι η “πρωτεύουσα” του ρωµανιώτικου εβραϊσµού, δηλαδή του ελληνόφωνου εβραϊκού κόσµου. Στις αρχές του 20ού αιώνα ζούσαν 4.000 Εβραίοι, ενώ µέχρι τις παραµονές του διωγµού κοντά στα 2.000 άτοµα» τονίζει ο κ. Ελισάφ, προσθέτοντας ότι σήµερα η κοινότητα των Εβραίων αριθµεί περίπου 50 άτοµα.

Το περασµένο καλοκαίρι ο καθηγητής Ιατρικής, που πλέον εγκαταλείπει την επιστήµη του -τουλάχιστον για την επόµενη πενταετία-, πήρε την απόφαση να διεκδικήσει τον δήµο και από τότε άρχισε να εργάζεται ακούραστα αλλά και αθόρυβα. «Πίστευα ότι µπορούσα να τα καταφέρω. Εβλεπα πως η αποδοχή του κόσµου ήταν µεγάλη και όσο περνούσε ο καιρός, η υποψηφιότητά µου συσπείρωσε τους εκλογείς» µας λέει.

Ο νέος δήµαρχος Ιωαννίνων προέρχεται από τον χώρο του ΚΙΝΑΛ, δηµιούργησε όµως έναν πολυσυλλεκτικό συνδυασµό, στον οποίο χώρεσαν στελέχη της ΝΔ, όπως η υποψήφια βουλευτής Νατάσα Τύρου-Ούζα, αλλά και της Κεντροαριστεράς. Τον Νοέµβριο του 2018 τοπικά στελέχη της ΝΔ υποστήριζαν πως το κόµµα δεν θα δώσει χρίσµα και ανεπίσηµα θα υποστηριχθεί το ψηφοδέλτιο του κ. Ελισάφ, αλλά λίγο αργότερα µπήκε µπροστά η αντιπεριφερειάρχης Τατιάνα Καλογιάννη και η Ν∆ τη στήριξε. Στον α’ γύρο ήρθε δεύτερος µε 11.189 ψήφους και ποσοστό 23,82% έναντι 14.383 ψήφων και 30,62% του νυν δηµάρχου, Θωµά Μπέγκα.

«Ακηδεµόνευτοι»

Ο κ. Ελισάφ κάλεσε τα στελέχη του συνδυασµού του και τους στενούς του συνεργάτες και τους είπε: «Πάµε δυνατά, θα τον πάρουµε τον δήµο». «Εχουµε µια ανεξάρτητη, ακηδεµόνευτη και µακριά από πολιτικά κόµµατα και επιχειρηµατικά συµφέροντα παράταξη. Αυτό ήταν το ατού µας και πίστευα ότι το κλίµα θα αναστραφεί. Οι πολίτες εµπιστεύτηκαν και τις προγραµµατικές µας θέσεις και το όραµά µας για τα Γιάννενα της νέας εποχής» αναφέρει. Την περασµένη Κυριακή το θρίλερ της εκλογής δηµάρχου κράτησε τρεις ώρες. Σε αυτό το διάστηµα ο δήµος άλλαζε χέρια κάθε δέκα λεπτά που ενσωµατωνόταν ένα τµήµα.

Τελικά µε 17.789 ψήφους και ποσοστό 50,33% έκοψε πρώτος το νήµα, αφήνοντας πίσω του µόλις 235 ψήφους τον Θωµά Μπέγκα , που συγκέντρωσε 17.554 ψήφους και 49,67%. «Προτεραιότητά µου είναι η αναδιάρθρωση των υπηρεσιών του δήµου, η βελτίωση της καθηµερινότητας του πολίτη και η αξιοποίηση των δυνατοτήτων των Ιωαννίνων, ώστε να γίνουν µια σύγχρονη, ευρωπαϊκή πόλη» δηλώνει.

ΙωάννιναΜωυσής ΕλισάφΔημοτικές εκλογές