Πολιτική|04.06.2019 10:13

Καλαμαριά: Ένας 39χρονος κεντροδεξιός στο τιμόνι του δήμου

Εύρης Τσουμής

Γεννηµένος το 1980, δύο χρόνια πριν αρχίσει η κυριαρχία του ΠΑΣΟΚ στον Δήµο Καλαµαριάς στη Θεσσαλονίκη, είναι ο νέος δήµαρχος της πόλης, Γιάννης Δαρδαµανέλης, ο οποίος εκλέχθηκε µε τη στήριξη της ΝΔ. Στα 39 του χρόνια έµελλε να γίνει ο πρώτος δήµαρχος στην ιστορία της Καλαµαριάς που θα προερχόταν από τον κεντροδεξιό χώρο και τη ΝΔ, αφού και πριν από το 1982 στον δήµο κυριαρχούσε η Αριστερά µε το γνωστό στέλεχός της, Μενέλαο Αλεξιάδη.

Ο κ. Δαρδαµανέλης έκανε λόγο χθες για µια «ιστορική νίκη» της Καλαµαριάς και για αλλαγή σελίδας στον τόπο, µετά την επικράτησή του, µε ποσοστό 57,65%, επί του νυν δηµάρχου, Θεοδόση Μπακογλίδη, στον β’ γύρο των αυτοδιοικητικών εκλογών. Δήλωσε εξαρχής ανοιχτός σε συνεργασίες, δηλώνοντας πως η παράταξή του «Γενιά Δηµιουργίας» είναι έτοιµη να συµπορευτεί «µε όποιον δεχτεί τις προγραµµατικές µας δεσµεύσεις, µε όποιον είναι στο πλάι µας για το καλό του τόπου». Προσέθεσε πως η οµάδα του αποτελείται από έµπειρα στελέχη, που ανέγνωσαν ότι υπήρχε κόπωση στη διοίκηση του δήµου.

«Θεώρησα υποχρέωσή µου να βάλω πλάτη για την αλλαγή. Επρεπε να πάρουµε τα πράγµατα στα χέρια µας για να βελτιώσουµε την καθηµερινότητα και να µπούµε σε µια δηµιουργική περίοδο» είπε. Στις προτεραιότητές του είναι η ανάπλαση του παραλιακού µετώπου και η αξιοποίηση του στρατοπέδου Κόδρα. «Μάθαµε να λέµε αλήθεια στον κόσµο και µε αυτή την αλήθεια εκλεχθήκαµε. Για το στρατόπεδο Κόδρα υπάρχουν δέκα βήµατα που πρέπει να γίνουν. Μακάρι σε αυτή την τετραετία να κάνουµε τα πρώτα έξι, ώστε στην επόµενη να αποτελέσουµε πόλο έλξης για όλο το πολεοδοµικό συγκρότηµα. Για το παραλιακό µέτωπο πρέπει να βάλουµε και εκεί λιθαράκια» δήλωσε χθες.

Ο κ. Δαρδαµανέλης ήταν δύο ετών όταν εκλεγόταν για πρώτη φορά δήµαρχος Καλαµαριάς ο Θρασύβουλος Λαζαρίδης, που είχε διαδεχθεί στη δηµαρχία το στέλεχος της Αριστεράς Μενέλαοένιο) Αλεξιάδη, ο οποίος είχε κυνηγηθεί για τις ιδέες του και είχε εξοριστεί στη Μακρόνησο. Με προσφυγική καταγωγή ο Μένιος Αλεξιάδης, ο οποίος «έφυγε» σε ηλικία 99 ετών τον Απρίλιο του 2017, άφησε τη σφραγίδα του στην Καλαµαριά.

Ο Θρασύβουλος Λαζαρίδης, που εκλέχθηκε δήµαρχος Καλαµαριάς το 1982 µε την άνοδο του ΠΑΣΟΚ στην εξουσία, έµεινε δήµαρχος Καλαµαριάς επί 16 χρόνια, µέχρι το 1998. Στέλεχος του ΠΑΣΟΚ, φίλος του Ανδρέα Παπανδρέου και όλης της ηγετικής οµάδας του κόµµατος τόσο σε τοπικό όσο και σε εθνικό επίπεδο, ο Θρασύβουλος Λαζαρίδης ήταν ο κυρίαρχος του παιχνιδιού. Το 1998 τον διαδέχθηκε στον δηµαρχιακό θώκο το επίσης στέλεχος του ΠΑΣΟΚ Χριστόδουλος Οικονοµίδης, ο οποίος ήταν δήµαρχος µέχρι το 2010, οπότε εκλέχθηκε ο προερχόµενος επίσης από το ΠΑΣΟΚ Θεοδόσης Μπακογλίδης.

Με τον Χάρρυ Κλυνν

Η εκλογή του κ. ∆αρδαµανέλη έρχεται να βάλει τέλος στην κυριαρχία της Κεντροαριστεράς στον δήµο όλα αυτά τα χρόνια. Ακόµα και αντίπαλοί του, πάντως, κάνουν λόγο για έναν νέο άνθρωπο που γνωρίζει τα προβλήµατα της περιοχής και εργάζεται µε συνέπεια για να δώσει λύση σε αυτά. Ο κ. ∆αρδαµανέλης είναι πολιτικός µηχανικός. Είχε εκλεγεί δηµοτικός σύµβουλος µε τον συνδυασµό του αείµνηστου Βασίλη Τριανταφυλλίδη (Χάρρυ Κλυνν) στις δηµοτικές εκλογές του 2010 και του καθηγητή και αθλητή Στέλιου Ματσαρίδη το 2014.

Δήμος ΚαλαμαριάςΓιάννης Δαρδαμανέλης