Πολιτική|08.06.2019 13:29

H δημοτική σύμβουλος που εκθρόνισε έναν από τους μακροβιότερους δημάρχους της χώρας

Τίμος Φακαλής

Ιστορική ανατροπή στον δήμο της Πεντέλης πέτυχε η 43χρονη τοπογράφος-μηχανικός, Δήμητρα Κεχαγιά, καταφέρνοντας να εκθρονίσει τον επί 20 χρόνια δήμαρχο και κοινοτάρχη της περιοχής, Δημήτρη Στεργίου-Καψάλη, μία από τις πιο εμβληματικές και έμπειρες προσωπικότητες της τοπικής αυτοδιοίκησης.  

«Είναι μια ιστορική νίκη. Σπάσαμε το κατεστημένο. Οι πολίτες αποφάσισαν την αλλαγή. Ο κόσμος έστειλε ξεκάθαρο μήνυμα ανανέωσης. Και αυτό το πράγμα θα το κάνουμε πράξη», ανέφερε στο ethnos.gr η νέα ανεξάρτητη δήμαρχος Πεντέλης λίγα μόλις 24ωρα μετά την επικράτησή της στο δεύτερο γύρο. Και συμπλήρωσε: «Η σημερινή διοίκηση ήταν κουρασμένη, έδειξε στασιμότητα και αδράνεια σε καίρια ζητήματα της πόλης, υπήρξε μεγάλη αδιαφορία ενώ αποδείχθηκε άτολμη να δώσει λύσεις. Θέλουμε να αφήσουμε το αποτύπωμά μας στην πόλη και να αποκαταστήσουμε τη φυσιογνωμία της». 

Το σχέδιό της για την Πεντέλη 

Στοίχημα της Δήμητρας Κεχαγιά η εμπέδωση του αισθήματος ασφάλειας σε όλους τους κατοίκους της περιοχής αλλά και μια καθαρή πόλη. Μέσα στον πρώτο χρόνο της διοίκησής της δεσμεύεται ότι θα προχωρήσει ο διαγωνισμός για μια πιο συστηματική ιδιωτική φύλαξη του δήμου. Σύμφωνα με τον έως τώρα σχεδιασμό της νέας δημάρχου πέντε περιπολικά ιδιωτικής εταιρείας θα χτενίζουν επί 24ώρου βάσεως όλες τις περιοχές του δήμου και ιδιαίτερα τα πιο επικίνδυνα σημεία, τους δημοτικούς χώρους και τα σχολεία. Παράλληλα πρόθεση του δήμου είναι να στηρίξει με υλικοτεχνική υποδομή την αστυνομία. 

Στο πλάνο της είναι και ένας πολεοδομικός σχεδιασμός της περιοχής με την ένταξη στο σχέδιο 400 στρεμμάτων στα Μελίσσια και 32 στη Νέα Πεντέλη. « Με αυτό τον τρόπο θα έχουμε περισσότερους ελεύθερους, κοινωφελείς και κοινόχρηστους χώρους στάθμευσης, ηπιότερες χρήσεις γης. Δεν θα αυξηθεί πουθενά ο συντελεστής δόμησης και θα έχουμε κλιμακωτό συντελεστή για τις μεγάλες ιδιοκτησίες. Η τήρηση και ο έλεγχος των όρων δόμησης θα είναι ο κανόνας», πρόσθεσε η κυρία Κεχαγιά.

«Στην τοπική αυτοδιοίκηση χρειάζονται άνθρωποι από όλους τους χώρους»

Αποφοιτώντας το 1998 από το Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο η Δήμητρα Κεχαγιά εργάστηκε έως το 2007 ως ελεύθερη επαγγελματίας Μηχανικός–Μελετήτρια και παράλληλα (1998 – 2005) συνεργάστηκε με μία από τις μεγαλύτερες τεχνικές εταιρείες μελετών στην Ελλάδα. Απόφοιτος της Εθνικής Σχολής Δημόσιας Διοίκησης με ειδίκευση στην Πολιτική Προστασία σήμερα είναι στέλεχος του Κτηματολογίου.

«Με την πεπατημένη, δεν θα κάνουμε ποτέ την διαφορά. Οι άνθρωποι της αυτοδιοίκησης πρέπει να προσπαθήσουμε να κάνουμε τους Δήμους μας πρότυπα. Γι΄ αυτό και επιβάλλονται οι συνθέσεις. Και αυτό θα επιδιώξουμε για την επόμενη μέρα. Στην τοπική αυτοδιοίκηση δεν επιτρέπονται στεγανά. Χρειάζονται άνθρωποι από όλους τους χώρους», τόνισε η Δήμητρα Κεχαγιά διαμορφώνοντας ένα πολυσυλλεκτικό συνδυασμό με ανθρώπους απ΄ όλο το πολιτικό φάσμα.   

Τα πρώτα της βήματα στην τοπική αυτοδιοίκηση

Το αυτοδιοικητικό ταξίδι της 43χρονης δημάρχου ξεκίνησε πριν 13 ολόκληρα χρόνια. Το 2006 εκλέχτηκε δημοτική σύμβουλος του Δήμου Μελισσίων και τρία χρόνια αργότερα ανέλαβε το χαρτοφυλάκιο των τεχνικών υπηρεσιών του Δήμου. Tο 2014 εκλέχτηκε δημοτική σύμβουλος Πεντέλης με το συνδυασμό της μείζονος μειοψηφίας «Συμπολιτεία» στο Δήμο Πεντέλης και υπηρέτησε ως αντιπρόεδρος της Επιτροπής Ποιότητας Ζωής και αναπληρωματικό μέλος της Οικονομικής Επιτροπής του ομώνυμου Δήμου. Από το 2013 συμμετέχει ενεργά στους Συλλόγους Γονέων Σχολείων Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης (1ο Νηπιαγωγείο, 1ο Δημοτικό Σχολείο Μελισσίων), ως Πρόεδρος και μέλος και έχει διατελέσει Γενική Γραμματέας της Ένωσης Συλλόγων Γονέων και Κηδεμόνων των σχολείων του Δήμου Πεντέλης τις διετίες 2013-2015 και 2015-2017. Είναι παντρεμένη και μητέρα δύο παιδιών.

ΠεντέληΔημοτικές εκλογέςΔήμητρα Κεχαγιάεκλογές 2019