Πολιτική|06.06.2019 16:24

Τσίπρας: Οριστικά οι εκλογές θα γίνουν στις 7 Ιουλίου (vid)

Newsroom

«Είναι η πρώτη φορά σε πανευρωπαϊκό επίπεδο που μία κυβέρνηση λαμβάνει το μήνυμα των πολιτών και επισπεύδει τις εκλογές μετά την ευρωκάλπη. Το 2015 όταν βρέθηκα χωρίς ένα μεγάλο μέρος της Κοινοβουλευτικής μου Ομάδας πήγα σε εκλογές. Το κάνω και τώρα μιας και το μήνυμα δυσαρέσκειας ήταν ισχυρό. Δεν παραιτήθηκα, θα δώσω τη μάχη με καθαρό δίλημμα ποιος θέλει να κυβερνήσει τον τόπο την επόμενη τετραετία», ανέφερε ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας μιλώντας στην ΕΡΤ1 και τον Σεραφείμ Κοτρώτσο. 

«Οι εκλογές αποφασίσαμε να γίνουν στις 7 Ιουλίου. Συνταγματικά η προθεσμία που ορίζει το Σύνταγμα για τη διάλυση της Βουλής είναι 30 μέρες. Και να ήθελα δεν μπορούσα να πάω νωρίτερα στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας. Στο Προεδρικό Μέγαρο θα πάω στις 10 Ιουνίου», τόνισε ο κ. Τσίπρας. «Οδηγούμε τη χώρα πρόωρα αλλά συντεταγμένα στην κάλπη. Θα επισκεφτώ τον κ. Παυλόπουλο, επικαλούμενος το σχετικό άρθρο του Συντάγματος για τη διάλυση της Βουλής», συμπλήρωσε ο Έλληνας πρωθυπουργός.

Ο κ. Τσίπρας ανέφερε ότι δεν υπάρχει κανένα «θρίλερ» ως προς την ημερομηνία των εθνικών εκλογών, απλώς υπάρχει μια συνειδητή προσπάθεια κάποιων να εκμεταλλευθούν τη δημοκρατική του ευαισθησία. «Θα ασκήσουμε τα καθήκοντά μας όπως ορίζει το Σύνταγμα και οι νόμοι. Μέχρι να κλείσει η Βουλή θα είμαστε εκεί για να παράγουμε νομοθετικό έργο. Μέχρι τις εκλογές η κυβέρνηση θα ασκήσει κανονικά τα καθήκοντά της» πρόσθεσε ο πρωθυπουργός. 

Νομοθετική πρωτοβουλία για το αφορολόγητο

«Καλώ τον κ. Μητσοτάκη να αλλάξει γνώμη και να έρθει στη Βουλή να ψηφίσει τους κώδικες αλλά και τη νομοθετική πρωτοβουλία που αφορά την κατάργηση του αφορολογήτου από 1/1/2020, κάτι το οποίο έχουμε κερδίσει ως κυβέρνηση στις διαπραγματεύσεις με τους Θεσμούς. Τον καλώ στη Βουλή για να το αποδείξει. Η Βουλή θα διαλυθεί την επόμενη Παρασκευή με ένα μέτρο που είναι θετικό για τους πολίτες», σημείωσε ο κ. Τσίπρας.

«Υπάρχει δημοσιονομικός χώρος για να μην εφαρμοστεί η μείωση του αφορολόγητου» υποστήριξε ακόμη ο Αλέξης Τσίπρας. Απαντώντας σε ερώτηση για την κατάργηση της μείωσης του αφορολογήτου, σημείωσε ότι οι θεσμοί και οι εταίροι γνωρίζουν την απόφαση της κυβέρνησης και είναι συμφωνημένο.

«Κάναμε έναν επώδυνο συμβιβασμό για να βγάλουμε τη χώρα σε ένα ξέφωτο»

«Συντηρητικοί κύκλοι θα επιχειρήσουν να αμφισβητήσουν τα θετικά μέτρα», ανέφερε ακόμη ο πρωθυπουργός. «Είπα στον ελληνικό λαό ότι οι ευρωεκλογές ήταν ένα δημοψήφισμα για τα θετικά μέτρα. Ο πολιτικός μου αντίπαλος δεν δεσμεύτηκε και υποστήριξε ότι ήταν λαϊκισμός "να δώσουμε χρήματα στον ελληνικό λαό". Παραλάβαμε μία χώρα με άδεια ταμεία, στη χαράδρα της χρεοκοπίας. Κάναμε έναν επώδυνο συμβιβασμό για να βγάλουμε τη χώρα σε ένα ξέφωτο», συνέχισε.

«Αναγκαστήκαμε να μοιράσουμε με δικαιοσύνη τα βάρη για να βγούμε από τη χαράδρα στο ξέφωτο» υποστήριξε ο Αλέξης Τσίπρας και συνέχισε λέγοντας ότι «θεωρώ ότι η αναμέτρηση της 7ης Ιουλίου είναι ανοιχτή». «Η μείωση δαπανών που υπόσχεται ο Κυριάκος Μητσοτάκης είναι μείωση μισθών, συντάξεων και επιδομάτων» υποστήριξε ο πρωθυπουργός. Παράλληλα είπε ότι η «Νέα Δημοκρατία έχει κρυφή ατζέντα».

Συνεχίζοντας την κριτική του στον Κυριάκο Μητσοτάκη αναφέρθηκε στα όσα είπε για την επταήμερη εργασία στις επιχειρήσεις. «Δεν πιστεύω ότι όσα είπε τα είπε καταλάθος. Τον προκαλώ να συζητήσουμε δια ζώσης» ανέφερε χαρακτηριστικά.

Τρίτη χρονιά με θετικούς ρυθμούς ανάπτυξης

«Για τρίτη συνεχή χρονιά έχουμε θετικούς ρυθμούς ανάπτυξης. Σύμφωνα με το υπουργείο Οικονομικών η ανάπτυξη θα είναι γύρω στο 2,3%. Το μεγάλο στοίχημα για την επόμενη μέρα είναι να συνεχιστεί η θετική πορεία της οικονομίας» είπε και συνέχισε λέγοντας ότι «την τελευταία τριετία πετύχαμε πολλές νίκες με δεμένα τα χέρια και προστατεύσαμε τους πιο αδύναμους».

«Αυξήσαμε τον κατώτατο μισθό παρά τις αντιρρήσεις συντηρητικών κύκλων» σημείωσε ο πρωθυπουργός. «Το "δεν αντέχω" το εισπράξαμε στις κάλπες» ανέφερε ακόμα. «Την ευθύνη για την επόμενη μέρα της χώρας την έχει ο ελληνικός λαός» συμπλήρωσε.

«Ο ΣΥΡΙΖΑ στις ευρωεκλογές είχε μία απώλεια περίπου 200.000 ψήφων. Δεν θεωρώ ότι είναι υπερβολικός αριθμός. Αυτό που απασχολεί τον ελληνικό λαό είναι αν μπορεί αυτό το αποτέλεσμα να αντιστραφεί».

«Ουδέν κακόν αμιγές καλού», είπε σχολιάζοντας την «έκφραση δυσαρέσκειας" που έλαβε ο ΣΥΡΙΖΑ ως μήνυμα από την ευρωκάλπη. Είπε ακόμη ότι λαός έχει την ευθύνη να αποφασίσει για την επόμενη μέρα της χώρας, με ποιον και με ποιο πρόγραμμα.

«Δεν υπάρχουν δικοί μας και δικοί τους δικαστές»

Σχολίασε δε ότι η «μεγαλύτερη αλαζονεία» της ΝΔ είναι όσα έχουν συμβεί στο θέμα της Δικαιοσύνης "που ενώ η κυβέρνηση ζήτησε συναίνεση εκείνοι είπαν: ‘καμία συναίνεση'". Σύμφωνα με τον Αλέξη Τσίπρα «ακολουθήθηκε η προβλεπόμενη διαδικασία για τις αλλαγές στην ηγεσία της Δικαιοσύνης. Δεν υπάρχουν δικοί μας και δικοί τους δικαστές».

«Δεν έχω φίλους και χορηγούς υπόδικους επιχειρηματίες»

«Η στάση της Νέας Δημοκρατίας για τη δικαιοσύνη κρύβει βαριές πολιτικές σκοπιμότητες. Είδα σήμερα ότι ο κ. Σαμαράς συνεχίζει να τρομοκρατεί δικαστές. Γνωρίζουμε ότι ο ΣΥΡΙΖΑ δεν έχει στελέχη που οι δικογραφίες τους κοσμούν κατά πακέτα τα συρτάρια της Βουλής» είπε και πρόσθεσε ότι «δεν έχω φίλους και χορηγούς υπόδικους επιχειρηματίες». 

«Δεν θα εμπλέξω τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας σε πολιτικές σκοπιμότητες»

Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, Προκόπης Παυλόπουλος, έχει και τον τρόπο και τη γνώση να λειτουργήσει ως εγγυητής της ενότητας του έθνους, του Συντάγματος και της τήρησης του, της ανεξαρτησίας των θεσμών, δήλωσε ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας, σε ερώτηση αν θεωρεί ότι ο κ. Παυλόπουλος θα υπογράψει το Προεδρικό Διάταγμα για τον ορισμό της ηγεσίας της Δικαιοσύνης.

Ο κ. Τσίπρας καταλόγισε «βαρύτατες πολιτικές σκοπιμότητες» στη Νέα Δημοκρατία και τον κ. Μητσοτάκη για την άρνηση του να συναινέσει στην επιλογή της ηγεσίας της Δικαιοσύνης και είπε ότι συνιστά «τη μέγιστη θεσμική παρεκτροπή» να θέλει να εμπλέξει τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας σε αυτές τις σκοπιμότητες.

Κατηγόρησε τη Ν.Δ. ότι θέλει να έρθει ως «εκδικητής», και τον πρώην πρωθυπουργό Αντώνη Σαμαρά ότι επιχειρεί την «κατατρομοκράτηση» δικαστικών λειτουργών, λέγοντας πως «οι μάσκες έπεσαν».

«Διαψεύστηκαν οι προσδοκίες για πολύ χαμηλά ποσοστά στη Βόρεια Ελλάδα. Βάλαμε πάνω απ' όλα το εθνικό συμφέρον. Δεν χάσαμε καμιά Μακεδονία και αναβαθμίστηκε το κύρος της χώρας μας. Η Βόρεια Μακεδονία είναι στρατηγικός μας σύμμαχος. Τολμήσαμε και πήραμε μία δύσκολη απόφαση που δεν πήραν στο παρελθόν κάποιοι άλλοι» υποστήριξε ο Αλέξης Τσίπρας. 

«Υπό κανονικές συνθήκες η συγκυβέρνηση με προοδευτικές δυνάμεις θα ήταν η επιλογή μας μετά την ψήφιση της Συμφωνίας των Πρεσπών» ανέφερε σε άλλο σημείο της συνέντευξης του. 

Σε αυτή τη μάχη μηδενίζει το κοντέρ και αρχίζουμε από την αρχή

«Το πρωί της 7ης Ιουλίου οι κάλπες θα είναι άδειες. Άρα το αποτέλεσμα είναι στα χέρια των πολιτών που θα προσέλθουν στις κάλπες. Το αποτέλεσμα δεν είναι προδιαγεγραμμένο. Είναι μια άλλη αναμέτρηση με άλλο διακύβευμα. Σε αυτή τη μάχη το κοντέρ μηδενίζει και αρχίζουμε από την αρχή. Έχουμε επίγνωση για το τι γίνεται στην ελληνική κοινωνία» τόνισε ο πρωθυπουργός αναφορικά με τις εθνικές εκλογές.

«Ο ΣΥΡΙΖΑ έχει τη δυνατότητα να πάρει τους ψηφοφόρους που χρειάζεται για να αντιστρέψει το κλίμα. Έχω απόλυτη εμπιστοσύνη στην κρίση των Ελλήνων πολιτών. Οι πολίτες θα καταλάβουν τις χαοτικές προγραμματικές διαφορές μας με τον κ. Μητσοτάκη. Με τις μνημονιακές πολιτικές της Νέας Δημοκρατίας θα μπούμε σε περιπέτειες» συμπλήρωσε. 

Σύμφωνα με τον πρωθυπουργό το σχέδιο της Νέας Δημοκρατίας θα δημιουργήσει «τρύπα» στα ασφαλιστικά ταμεία. Παράλληλα χαρακτήρισε «παράδοξο» να συνεργαστεί ο Γιάνης Βαρουφάκης με τον Κυριάκο Μητσοτάκη και τη Νέα Δημοκρατία.  Όπως ανέφερε ο πρωθυπουργός ο μόνος κερδισμένος από το αντι-ΣΥΡΙΖΑ μέτωπο είναι ο Κυριάκος Μητσοτάκης. «Μετά την 7η Ιουλίου θα υπάρχει κυβέρνηση στη χώρα. Το ερώτημα είναι εάν θα υπάρχει προοδευτική διακυβέρνηση ή κυβέρνηση που θα γυρίσει τη χώρα πίσω» επανέλαβε ο Αλέξης Τσίπρας.

Αλέξης ΤσίπραςΔικαιοσύνηεκλογές 2019αφορολόγητο