Πολιτική|05.06.2019 09:59

Ποινικοί κώδικες: Το τελευταίο μπρα ντε φερ ΣΥΡΙΖΑ-ΝΔ πριν την κάλπη

Κατερίνα Τζαβάρα

Το τελευταίο «µπρα ντε φερ» κυβέρνησης και κοµµάτων της αντιπολίτευσης για την κύρωση του νέου Ποινικού και του νέου Κώδικα Ποινικής Δικονοµίας δοκιµάζει τις αντοχές της Βουλής επί µιας αναγκαίας, κατά κοινή οµολογία, εκσυγχρονιστικής µεταρρύθµισης στον τρόπο απονοµής της Δικαιοσύνης. Με αιχµή το πόσες και ποιες τροπολογίες κατατίθενται και θα ψηφιστούν στα νοµοσχέδια που εισάγονται τις αµέσως επόµενες µέρες στην Ολοµέλεια, η αντιπολίτευση αντιδρά, καθώς η Βουλή προγραµµάτισε κοινοβουλευτικό έργο στην εκπνοή του πολιτικού της χρόνου.

Ανοιχτή θα παραµείνει η Βουλή µέχρι να θυροκολληθεί το διάταγµα διάλυσής της, επεσήµανε µιλώντας σε δηµοσιογράφους ο πρόεδρος του Σώµατος, Νίκος Βούτσης, ο οποίος είπε επίσης ότι ο πρωθυπουργός αναµένεται να επισκεφθεί τον Πρόεδρο της ∆ηµοκρατίας στις 10 Ιουνίου. «Κατά το Σύνταγµα δεν µπορεί να γίνει διάλυση περισσότερο από 30 µέρες προ των εκλογών» και άρα η Βουλή θα είναι ανοιχτή µέχρι τις αρχές της επόµενης εβδοµάδας. Προσθέτοντας ότι ως εκ τούτου «η κυβέρνηση ασκεί πλήρως τις αρµοδιότητες και τις υποχρεώσεις της», ο κ. Βούτσης αναγνώρισε ότι βρισκόµαστε «σε µια ιδιότυπη, αλλά κανονική λειτουργία».

Το τελευταίο τριήµερο

Από σήµερα το πρωί, µε απόφαση της Διάσκεψης των Προέδρων, ξεκινά η εξέταση των Κωδίκων στις Επιτροπές, ενώ µετά το µεσηµέρι εισάγονται στην Ολοµέλεια η κύρωση συµφωνίας της Ελληνικής Δηµοκρατίας µε το Αζερµπαϊτζάν και η κύρωση του Πρωτοκόλλου της Ναγκόγια για τους γενετικούς πόρους. Στη συνέχεια, από το πρωί της Πέµπτης θα εισαχθεί στην Ολοµέλεια η συζήτηση επί της κύρωσης των Κωδίκων και την Παρασκευή η συζήτηση για την κύρωση σύµβασης του υπουργείου Υγείας που αφορά δωρεά του Ιδρύµατος Σταύρος Νιάρχος. Τα κόµµατα της αντιπολίτευσης καταγγέλλουν τη διαδικασία διακρίνοντας µεθοδεύσεις και fast-track προώθηση εκκρεµών διευθετήσεων ή στην καλύτερη των περιπτώσεων διατηρούν επιφυλάξεις.

Προειδοποιούν πως θα αναπτύξουν την επιχειρηµατολογία τους κατά τη συζήτηση στις Επιτροπές και θα αποχωρήσουν. Ακόµη και η εισαγωγή κύρωσης του νέου Ποινικού και του νέου Κώδικα Ποινικής ∆ικονοµίας που θεωρούνταν ευρείας αποδοχής µπαίνουν στο κάδρο των αντιδράσεων ως νοµοθετήµατα «της τελευταίας στιγµής». «Λίγες ηµέρες πριν από την προκήρυξη των εκλογών η κοινοβουλευτική διαδικασία εξακολουθεί να κινείται ανάµεσα σε µια ηθική θεσµική προσέγγιση και το κέλευσµα των επιταγών αυτής της κυβέρνησης» κατήγγειλε ο Κωνσταντίνος Τσιάρας από τη ΝΔ.

«Πρέπει να δοθεί η δυνατότητα στην επόµενη Βουλή να επεξεργαστεί τους Κώδικες και να αποφασίσει» σηµείωσε εκ µέρους του ΚΙΝΑΛ ο Βασίλης Κεγκέρογλου, καταγγέλλοντας µεθοδεύσεις και διαδικασίες-εξπρές. «Απαράδεκτη» χαρακτήρισε τη διαδικασία και ο Θανάσης Παφίλης από το ΚΚΕ, τονίζοντας ότι δηµιουργούνται ερωτηµατικά για τη σκοπιµότητα του χρόνου που επελέγη. «Το Ποτάµι θα παίξει τον θεσµικό του ρόλο όπως έκανε όλα αυτά τα χρόνια στη Βουλή και αν χρειαστεί να αποχωρήσουµε θα αποχωρήσουµε» σχολίασε ο Γιώργος Μαυρωτάς. Ο πρόεδρος της Βουλής, όσον αφορά ειδικά στους Κώδικες, τόνισε ότι έχει γίνει έγκαιρα η δηµόσια διαβούλευση και µόνο ο τρόπος µε τον οποίο έρχονται στη Βουλή είναι ενδεικτικός του ότι υπάρχει συγκερασµός απόψεων.

Στα λοιπά νοµοσχέδια που θα εξεταστούν προανήγγειλε ότι «δεν αποκλείεται να ενσωµατωθεί µικρός αριθµός τροπολογιών». Μάλιστα ο κ. Βούτσης τόνισε: «Ευελπιστώ πως δεν θα έρθουν πολλές και δεν θα έχουν “φωτογραφικό” χαρακτήρα».

Κατάθεση τροπολογιών

Πάντως χθες από νωρίς το απόγευµα κατατέθηκαν τροπολογίες από τη βουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ, Αφροδίτη Θεοπεφτάτου, αναφορικά µε διαδικασίες τροποποίησης ρυµοτοµικών σχεδίων, τροποποιήσεις όρων δόµησης σε Κεφαλονιά και Ιθάκη, παράταση προθεσµίας καταβολής δαπανών περιφερειών για την αποκατάσταση των ζηµιών από τους σεισµούς του 2014 και απαλλαγή από τον ΕΝΦΙΑ σεισµόπληκτων ακινήτων µε ολική απαγόρευση χρήσης. Λίγο αργότερα κατατέθηκε υπουργική τροπολογία για την παράταση διάρκειας των συµβάσεων εργασίας ΙΔΟΧ σε υπηρεσίες των ΟΤΑ και αναρτήθηκε η κύρωση των επιµέρους συµβάσεων που αφορούν τη δωρεά του Ιδρύµατος Σταύρος Νιάρχος για αναβάθµιση των υποδοµών στον τοµέα της Υγείας.

Ποινικός ΚώδικαςΝέα Δημοκρατίαεθνικές εκλογέςΣΥΡΙΖΑΔικαιοσύνη