Πολιτική|06.06.2019 11:06

Το παρασκήνιο της εκλογής Μεϊμαράκη στην ηγεσία του ΕΛΚ

Αντώνης Γκιόκας

Όπως σας είχα ενηµερώσει εδώ και καιρό, ο Βαγγέλης Μεϊµαράκης δεν θα ήταν ένας απλός ευρωβουλευτής, αλλά θα είχε ρόλο θεσµικό στην Ευρωβουλή. Ετσι και έγινε, αφού χθες εξελέγη αντιπρόεδρος της κοινοβουλευτικής οµάδας του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόµµατος. Αυτό φαντάζοµαι ότι θα το γνωρίζετε. Εκείνο που πέρασε σχεδόν απαρατήρητο είναι ότι ο Βαγγέλης εξελέγη, δηλαδή στήθηκαν κάλπες. Και κατάφερε να υπερφαλαγγίσει ισχυρούς παίκτες και κόµµατα εντός του ΕΛΚ, δηλαδή τον Ιταλό και τον Σουηδό, που επίσης διεκδικούσαν την ίδια θέση.

Μη σας φαίνεται σαν κάτι δεδοµένο. ∆ύσκολα οι µεγάλες χώρες αφήνουν θεσµικό ρόλο για τους προερχόµενους από µικρότερες. Βέβαια, το παρελθόν του Μεϊµαράκη δεν θα µπορούσε να περάσει απαρατήρητο. Πρώην πρόεδρος κόµµατος, πρώην πρόεδρος της Βουλής, πρώην υπουργός Αµυνας. ∆εν είχαν και πολλοί άλλοι τις περγαµηνές του. Εκτός από αυτό, χρειάστηκε και καλό «λόµπινγκ» από την πλευρά του.

Όλο το προηγούµενο διάστηµα φρόντισε να συναντήσει τους ισχυρούς παράγοντες του ΕΛΚ και να τους πείσει ότι έρχεται στις Βρυξέλλες για να προσφέρει, όχι για τα τελευταία «ένσηµα», που λένε και στο ποδόσφαιρο. Ανάµεσα σε αυτούς και τον Μάνφρεντ Βέµπερ, τον οποίο συνάντησε και χθες, αµέσως µετά τις εσωκοµµατικές εκλογές, κατά τις οποίες ο Βαυαρός επανεκλέχτηκε πρόεδρος της ευρωοµάδας των Ευρωπαίων συντηρητικών…

Δημοσιεύτηκε στη στήλη «ΚΟΙΤΑ ΝΑ ΔΕΙΣ»

ΕΛΚΕυάγγελος Μεϊμαράκης