Πολιτική|07.06.2019 09:39

Εκλογικός νόµος και εκλογή Προέδρου στην ατζέντα του ΚΙΝΑΛ

Φώφη Γιωτάκη

Να αναδειχθεί το Κίνηµα Αλλαγής σε αντίβαρο των συντηρητικών πολιτικών, προκειµένου να βάλει φρένο στη ΝΔ, επιδιώκουν στη Χαριλάου Τρικούπη. Οπως εκτιµάται, µάλιστα, ο στόχος αυτός θα επιτευχθεί µε την εκλογική ενίσχυση του ΚΙΝΑΛ και την υποχώρηση των δυνάµεων του ΣΥΡΙΖΑ. Στην παρούσα φάση η ηγεσία και τα στελέχη του Κινήµατος αποφεύγουν να συνδέσουν τις στοχεύσεις τους µε το σενάριο της αυτοδυναµίας της ΝΔ.

Ωστόσο ο εκπρόσωπος Τύπου της Χαριλάου Τρικούπη, Παύλος Χρηστίδης, υπογράµµισε ότι το Κίνηµα Αλλαγής είναι από τώρα ανοιχτό να συζητήσει την εποµένη των εκλογών για:

  • Την ψήφιση ενός νέου εκλογικού νόµου που θα καταργήσει την απλή αναλογική και θα «ταυτίζεται» στα βασικά σηµεία του µε την πρόταση που το Κίνηµα Αλλαγής κατέθεσε το καλοκαίρι του 2016 στη Βουλή.
  • Την εκλογή Προέδρου της Δηµοκρατίας.

Παρότι θεωρείται δεδοµένη εξέλιξη η εκλογή Προέδρου της ∆ηµοκρατίας µε 151 ψήφους (άρα από το πρώτο κόµµα), η Χαριλάου Τρικούπη επιµένει στην ανάγκη συναίνεσης και ανάδειξης στη θέση του Προέδρου προσωπικότητας από την Κεντροαριστερά. Στο ΚΙΝΑΛ θεωρούν µείζον ζήτηµα να διασφαλιστεί µετεκλογικά η πολιτική σταθερότητα και υπογραµµίζουν: «Εχουµε αποδείξει ότι δεν βάζουµε το κοµµατικό συµφέρον πάνω από το εθνικό και έχουµε δώσει δείγµατα γραφής. Στις εκλογές θα καταθέσουµε ένα ολοκληρωµένο πρόγραµµα και ζητάµε ισχυρή στήριξη».

Και συµπληρώνουν: «Οποιος θεωρεί ότι θα µπούµε σε κυβέρνηση µε τον νόµο Κατρούγκαλου και Παρασκευόπουλου, κάνει λάθος. Στο τραπέζι της συζήτησης θα καθίσουµε, εφόσον προκύψουν οι συνθήκες, µε το πρόγραµµά µας για να βρούµε λύσεις. Αυτό θα το αποφασίσουν οι πολίτες στην κάλπη των εκλογών».

Η Φώφη Γεννηµατά, µε αφορµή δε τη χθεσινή δήλωση του Αλέξη Τσίπρα έξω από το Μέγαρο Μαξίµου, επιχείρησε να αποδοµήσει το αφήγηµα του ΣΥΡΙΖΑ µε το οποίο καταλήγει στο «να ζητά ψήφο για να αντιµετωπίσει δήθεν τη ∆εξιά!». Ο κ. Τσίπρας -επεσήµανε η πρόεδρος του ΚΙΝΑΛ- αφού έγινε, µε την πολιτική της ακραίας λιτότητας και της υπερφορολόγησης, ο µεγάλος χορηγός της Νέας ∆ηµοκρατίας, τώρα λέει νέο παραµύθι. «Οµως ο κ. Τσίπρας µε την αλήθεια έχει πάρει διαζύγιο» τονίζει η επικεφαλής του ΚΙΝΑΛ, εξαπολύοντας σφοδρή επίθεση κατά της κυβέρνησης.

Φώφη ΓεννηματάΚΙΝΑΛ