Πολιτική|09.06.2019 07:55

Το ερώτημα του ενός εκατομμυρίου για τον ΣΥΡΙΖΑ

Βούλα Κεχαγιά

Στην εκλογική συµπεριφορά ενός εκατοµµυρίου ψηφοφόρων για να… γυρίσει το παιχνίδι ποντάρει ο ΣΥΡΙΖΑ για την αναµέτρηση της 7ης Ιουλίου. Τα επιτελεία Μεγάρου Μαξίµου και Κουµουνδούρου αναλύουν τα αποτελέσµατα των ευρωεκλογών και εντοπίζουν δεξαµενές του εκλογικού σώµατος που θα µπορούσαν να στηρίξουν τον ΣΥΡΙΖΑ καθορίζοντας ακόµη και το αποτέλεσµα της κάλπης.

Η µελέτη της στάσης των ψηφοφόρων στις ευρωεκλογές αλλά και όσων προτίµησαν την αποχή από τη διαδικασία κάνει τον ΣΥΡΙΖΑ να πιστεύει πως εφόσον αξιοποιήσει σωστά την προεκλογική περίοδο, µπορεί να εξασφαλίσει τη θετική ψήφο πολιτών που για διαφορετικούς λόγους επέλεξαν να δείξουν τη δυσαρέσκειά τους προς την κυβέρνηση.

Ως εκ τούτου ο ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συµµαχία ποντάρει στην αύξηση των µεγεθών της συµµετοχής για τις εθνικές εκλογές. Το πολιτικό διευθυντήριο του ΣΥΡΙΖΑ έχει εντοπίσει 600.000 ψηφοφόρους που ψήφισαν υπέρ του στις εκλογές του 2015, ωστόσο δεν προσήλθαν στις κάλπες του Μαΐου του 2019. Το εκλογικό επιτελείο εκτιµά πως οι περισσότεροι εξ αυτών προτίµησαν την αποχή από την κάλπη ως έναν τρόπο για να στείλουν µήνυµα δυσφορίας στην κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ και πιστεύει πως εάν επιθυµούσαν να στηρίξουν τη Νέα ∆ηµοκρατία θα το είχαν κάνει ήδη.

Αρα, ο κεντρικός στόχος της απόφασής τους να απόσχουν ήταν να τιµωρήσουν τον ΣΥΡΙΖΑ. Την ίδια ώρα ο ΣΥΡΙΖΑ στρέφει το ενδιαφέρον του σε ψηφοφόρους του ΣΥΡΙΖΑ του 2015 που στις ευρωεκλογές επέλεξαν και ψήφισαν µικρότερα κόµµατα και είναι γύρω στους 400.000. Το πρωθυπουργικό επιτελείο εκτιµά ότι εφόσον θέσει µε σοβαρότητα το διακύβευµα των εκλογών στο συγκεκριµένο εκλογικό κοµµάτι, τότε έχει µεγάλες πιθανότητες να τους «επαναπατρίσει» στον ΣΥΡΙΖΑ, κάτι στο οποίο µπορεί να βοηθήσει και η διαπίστωση εκ µέρους τους πως τα συγκεκριµένα µικρά κόµµατα δεν έχουν αυξηµένες πιθανότητες εισόδου τους στη Βουλή. «Υπάρχουν 22.000 εκλογικά τµήµατα µε άδειες κάλπες. Και αυτές οι κάλπες θα γεµίσουν το απόγευµα της 7ης Ιουλίου.

Ας µην ξεχνάµε ότι οι κάλπες αυτές είναι διαφορετικές από εκείνες των ευρωεκλογών και επίσης ότι όλες οι µετρήσεις δείχνουν πως όσοι απείχαν είχαν ψηφίσει το 2015» αναφέρουν προβεβληµένα στελέχη του κόµµατος που πιστεύουν ότι το παιχνίδι δεν έχει κριθεί ακόµη. Ολα αυτά ενώ ο ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συµµαχία ετοιµάζεται για την παρουσίαση του προγράµµατός του σε ειδική εκδήλωση τη ∆ευτέρα µε τη συµµετοχή του Αλέξη Τσίπρα αλλά και όλων όσοι πήραν µέρος στην ανάπτυξή του µε την καθοδήγηση των Γιάννη ∆ραγασάκη, Ευκλείδη Τσακαλώτου και Αλέξη Χαρίτση.

Αύξηση κατώτατου μισθού

Το νέο πρόγραµµα δίνει έµφαση στα εργασιακά, στην κοινωνία, στο κράτος και στην ανάπτυξη. Με βάση πρόσφατες δηλώσεις της Εφης Αχτσιόγλου, θα προβλέπει τη δηµιουργία 500.000 νέων θέσεων εργασίας -380.000 θέσεις δηµιουργήθηκαν την προηγούµενη τετραετία-, ενώ σύµφωνα µε καλά πληροφορηµένες πηγές του «Εθνους» θα προβλέπει και επιπλέον αύξηση του κατώτατου µισθού.

Η επόµενη εβδοµάδα είναι επί της ουσίας και το σηµείο έναρξης της προεκλογικής καµπάνιας του ΣΥΡΙΖΑ που ταυτίζεται χρονικά µε την προκήρυξη των εκλογών. Θεωρητικά τις επόµενες ηµέρες θα παρουσιαστούν και τα προεκλογικά σποτ του ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συµµαχία τα οποία, µε βάση τις πρώτες πληροφορίες, θα είναι άλλου ύφους και στυλ σε σχέση µε τα σποτ της προεκλογικής περιόδου για τις ευρωεκλογές. Κύριο µέληµα της ηγετικής οµάδας του ΣΥΡΙΖΑ είναι να υποστηρίξει και να υπενθυµίσει το έργο που έχει συντελεστεί επί διακυβέρνησής του και συγχρόνως να κάνει αντιπαραβολή των στοιχείων του δικού του προγράµµατος µε κοινωνικό πρόσηµο και έµφαση στα µεσαία στρώµατα µε το πρόγραµµα της Νέας ∆ηµοκρατίας, που κατά τους κυβερνώντες στηρίζεται στη συνταγή της λιτότητας και του ∆ΝΤ.

Ποιοι κατεβαίνουν και πού...

Το 80% των ψηφοδελτίων του σχήµατος ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συµµαχία επικύρωσε σε κλειστή συνεδρίασή της την Παρασκευή η Κεντρική Επιτροπή του κόµµατος. Υποψήφιοι βουλευτές θα είναι όλοι οι σηµερινοί βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ. Απλώς στη Β’ Αθηνών και στην Περιφέρεια Αττικής που κατατµήθηκαν θα συγκεκριµενοποιηθούν οι υποψηφιότητες ανά τοµείς. Οι έως τώρα πληροφορίες θέλουν στην Α’ Αθηνών να είναι υποψήφιοι οι: Νίκος Βούτσης, Αλέκος Φλαµπουράρης, Χριστόφορος Βερναρδάκης, Νίκος Φίλης, Ράνια Σβίγκου. Ερωτηµατικό το εάν θα είναι υποψήφιος ο Νάσος Ηλιόπουλος.

Στη Β’ Αθηνών στον Νότιο Τοµέα θα είναι υποψήφιοι οι: Νίκος Παππάς, Γιώργος Βασιλειάδης, Θεανώ Φωτίου, Νίκος Ξυδάκης, Γιάννης Μπαλάφας, Ραλλία Χρηστίδου. Στη Β’ Αθηνών στον ∆υτικό Τοµέα θα είναι υποψήφιοι οι: Γιάννης ∆ραγασάκης, ∆ηµήτρης Βίτσας, Παναγιώτης Ρήγας, Χαρά Καφαντάρη, Παναγιώτης Κουρουµπλής, Νίκος Τόσκας. Επίσης ο Θανάσης Παπαχριστόπουλος. Στη Β’ Αθηνών στον Βόρειο Τοµέα θα είναι υποψήφιοι οι: Ευκλείδης Τσακαλώτος, Μαριλίζα Ξενογιαννακοπούλου, Γιώργος Κατρούγκαλος, Κώστας Ζαχαριάδης, Τάσος Πετρόπουλος, Γιάννης Μουζάλας, Αννέτα Καββαδία, Ελένη Αυλωνίτου.

Στην Α’ Πειραιά ενδέχεται να είναι υποψήφιος ο Νίκος Μπελαβίλας και στη Β’ Πειραιά ο Γιάννης Ραγκούσης. Επίσης στην Α’ Θεσσαλονίκης θα είναι υποψήφια η Κατερίνα Νοτοπούλου. Στη Μεσσηνία θα είναι υποψήφιος ο Αλέξης Χαρίτσης και στο Ηράκλειο ο Σπύρος ∆ανέλλης. Στη ∆υτική Αττική θα είναι υποψήφιοι οι Αριστείδης Μπαλτάς και Γιώργος Τσίπρας και στην Ανατολική Αττική οι Χρήστος Σπίρτζης και Γιώργος ∆έδες.

Αποµένει να φανεί πού θα είναι υποψήφιοι οι ∆ηµήτρης Τζανακόπουλος και Εφη Αχτσιόγλου. Εφόσον η κ. Αχτσιόγλου αναλάβει κυβερνητική εκπρόσωπος, θα καταλάβει µία εκλόγιµη θέση στο Επικρατείας. Το ίδιο θα συµβεί εάν παραµείνει εκπρόσωπος ο κ. Τζανακόπουλος. Στο Επικρατείας σε εκλόγιµη θέση θα είναι και ο γραµµατέας της ΚΕ του ΣΥΡΙΖΑ, Πάνος Σκουρλέτης. Η Μαρίνα Χρυσοβελώνη θα είναι υποψήφια στη Μαγνησία, ενώ ο Τέρενς Κουίκ δεν έχει αποφασίσει ακόµη εάν θα είναι υποψήφιος

ΣΥΡΙΖΑεθνικές εκλογές 2019