Πολιτική|09.06.2019 09:27

Τζανακόπουλος στο Έθνος: Η Νέα Δηµοκρατία νοµίζει πως απευθύνεται σε έθνος λωτοφάγων

Βούλα Κεχαγιά

Το πρόγραμμα του ΣΥΡΙΖΑ προβλέπει 500.000 νέες θέσεις εργασίας για την επόµενη τετραετία. Ο ∆ηµήτρης Τζανακόπουλος επικρίνει τη Ν∆, επειδή θεωρεί ότι µετά τις ευρωεκλογές δεν υπάρχει κυβέρνηση στη χώρα.

Κύριε υπουργέ, ο χρόνος µετρά αντίστροφα για την 7η Ιουλίου και το ερώτηµα είναι αν προλαβαίνετε να αλλάξετε τα εκλογικά δεδοµένα των ευρωεκλογών.

Οι ευρωεκλογές αποτύπωσαν έναν πολιτικό συσχετισµό, που το δίχως άλλο είναι αρνητικός για µας. Σηµαντικό µέρος του εκλογικού σώµατος, είτε ψηφίζοντας άλλους σχηµατισµούς είτε απέχοντας από την κάλπη, εξέφρασε τη δυσαρέσκειά του αλλά κυρίως την κόπωσή του από την πολυετή µνηµονιακή περιπέτεια. Από κει και πέρα, οι εθνικές εκλογές έχουν έναν τελείως διαφορετικό χαρακτήρα. Εχουµε κάθε λόγο να είµαστε αισιόδοξοι ότι ο ελληνικός λαός, έχοντας γνώση των δύο σχεδίων που υπάρχουν στο τραπέζι, θα επιλέξει αυτό που δίνει ανάσα και προοπτική για την επόµενη µέρα και όχι αυτό το οποίο ανοίγει τον δρόµο για την επιστροφή στις σκοτεινές µέρες της λιτότητας και της κοινωνικής ερήµωσης.

Τι θα αλλάξει σ’ αυτές τις εκλογές εκ µέρους του κυβερνώντος κόµµατος; Ο πολιτικός σχεδιασµός ή η επικοινωνία, τα πρόσωπα ή τα πάντα;

Είναι δεδοµένο ότι θα υπήρχαν αλλαγές, από τη στιγµή που είναι εξ ορισµού διαφορετικός ο χαρακτήρας των εθνικών εκλογών. Το κυρίαρχο είναι η προγραµµατική αντιπαράθεση, η σύγκριση ανάµεσα στα πεπραγµένα του ΣΥΡΙΖΑ και της Ν∆ αλλά και των όσων δεσµεύονται για την επόµενη µέρα. ∆ική µας έγνοια είναι να γίνει καθαρό σε κάθε πολίτη αυτής της χώρας το τι πραγµατικά διακυβεύεται.

Ξέρετε ότι κάποια από τα πρόσωπα που βρίσκονται στον πυρήνα των στενών συνεργατών του πρωθυπουργού µπήκαν στο κάδρο των ευθυνών. Πώς αντιµετωπίζετε αυτές τις επικρίσεις;

Με µεγάλη προσοχή και σεβασµό όταν προέρχονται από ανθρώπους που έχουν πραγµατικό ενδιαφέρον να πάει η χώρα µπροστά. Οχι όµως και από αυτούς που έχουν κάνει επάγγελµα τη δολοφονία χαρακτήρων για να εξυπηρετήσουν ίδια συµφέροντα. Καθένας µας προσφέρει στη συλλογική µας προσπάθεια από το πόστο που του αναλογεί και φυσικά αναλαµβάνει την ευθύνη. Ξέρετε, το blame game δεν είναι το δικό µας φόρτε. Αυτά είναι παράδοση άλλων πολιτικών χώρων και το γνωρίζει καλά ο ελληνικός λαός.

Εν πάση περιπτώσει, πιστεύετε ότι οι ευθύνες πρέπει να προσωποποιηθούν ή δεν υπάρχει πολυτέλεια για ενδοσκοπήσεις σ’ αυτήν τη φάση;

∆ίνουµε µια µάχη για εκατοµµύρια πολίτες που θέλουν να ζήσουν καλύτερα σε αυτή τη χώρα. ∆εν έχουµε λοιπόν κανένα δικαίωµα να χάσουµε ούτε για ένα λεπτό την προσήλωσή µας στη µεγάλη µάχη για να κάνουµε οµφαλοσκόπηση.

Γίνεται πολύς λόγος για τη στάση που θα κρατήσει ο Πρόεδρος της ∆ηµοκρατίας σε ό,τι αφορά την υπογραφή του Προεδρικού ∆ιατάγµατος για τη νέα ηγεσία της ∆ικαιοσύνης. Θεωρείτε ότι είναι λογικό ή κάποιοι λειτουργούν εκβιαστικά προς τον Πρόεδρο;

Ο Πρόεδρος της ∆ηµοκρατίας είναι η κεφαλή της εκτελεστικής εξουσίας και ρυθµιστής του πολιτεύµατος. ∆εν έχει δικαίωµα κανείς να τον εµπλέκει σε πολιτικά παιχνίδια και σκοπιµότητες, πολλώ δε µάλλον στους σχεδιασµούς ενός προεκλογικού αγώνα. Πέραν του θεσµικού του ρόλου όµως, είναι ένας άνθρωπος µε συνεπή πολιτική διαδροµή, µε εγνωσµένο ήθος και απόλυτη προσήλωση στο Σύνταγµα και στους θεσµούς. Είµαι βέβαιος ότι και σε αυτή την περίπτωση θα κινηθεί µε βάση τις απολύτως προσδιορισµένες από το Σύνταγµα ενέργειες και φυσικά το υψηλότατο αίσθηµα δηµοκρατικής ευθύνης που τον διακατέχει.

Πώς σχολιάζετε το θέµα που προέκυψε από τις µετατάξεις των υπαλλήλων της Βουλής και τις δηλώσεις της κ. Χριστοδουλοπούλου;

Θα είµαι απολύτως ευθύς: Παρά το γεγονός ότι η διαδικασία των µετατάξεων ήταν µια νόµιµη και µε διακοµµατική συναίνεση διαδικασία, την οποία εισηγήθηκε η Ν∆, ο πρωθυπουργός µόλις ενηµερώθηκε, για να µην υπάρχει καµία σκιά, επικοινώνησε µε τον πρόεδρο της Βουλής και από κοινού αποφάσισαν την αναστολή όλων των µετατάξεων. Για την κ. Χριστοδουλοπούλου, η κίνησή της να δώσει δηµόσια εξηγήσεις, να ζητήσει συγνώµη αλλά και να αποσυρθεί από τα ψηφοδέλτια την τιµά και συνάδει απολύτως µε την ιστορία και τη δηµόσια καταγεγραµµένη παρουσία της. ∆υστυχώς δεν βλέπω την αντίστοιχη στάση από τον κ. Τραγάκη, που διόρισε ως µόνιµους υπαλλήλους την κόρη, τον γαµπρό και τη νύφη του στο ελληνικό Κοινοβούλιο. Ελπίζω ο κ. Μητσοτάκης να επιλέξει στο θέµα αυτό να ακολουθήσει τη στάση του πρωθυπουργού. Το πρόβληµα µε τη Ν∆ είναι ότι νοµίζει πως απευθύνεται σε έθνος λωτοφάγων. Η µοναδική παράταξη στη χώρα που δεν έκανε ούτε µία µόνιµη πρόσληψη εκτός ΑΣΕΠ, είναι ο ΣΥΡΙΖΑ. Σε κάθε περίπτωση, πρέπει να ανοίξει µια ειλικρινής συζήτηση για ζητήµατα που δεν αφορούν απλώς την τήρηση των νοµικών αλλά και των ηθικών κανόνων στη δηµόσια σφαίρα.

Γιατί όµως επιλέξατε να νοµοθετήσετε λίγο πριν από τη διάλυση της Βουλής; Η αντιπολίτευση σύσσωµη σάς καταγγέλλει για αυτή την επιλογή σας στο παρά πέντε των εκλογών.

Η Βουλή µετά τις ευρωεκλογές ψήφισε πέντε νόµους και συνολικά είκοσι τροπολογίες που επέλυαν επείγοντα ζητήµατα µεγάλου κοινωνικού ενδιαφέροντος µε τρόπο γενικό και αφηρηµένο, ενώ µε απόφαση του Υπουργικού Συµβουλίου δεν έγινε δεκτή καµία βουλευτική τροπολογία. Σας υπενθυµίζω ότι στα δύο νοµοσχέδια που ψηφίστηκαν στα τέλη ∆εκεµβρίου του 2014 λίγο πριν από τη διάλυση της τότε Βουλής, υπερψηφίστηκαν από τη συγκυβέρνηση Ν∆ - ΠΑΣΟΚ 182 τροπολογίες, εκ των οποίων οι 148 ήταν βουλευτικές και δεν συνοδεύονταν από έκθεση για την προκαλούµενη δαπάνη. Η Ν∆, µετά την επικράτησή της στις ευρωεκλογές, θεωρεί -πέρα από κάθε νοµιµότητα- ότι έπαψε να υπάρχει κυβέρνηση στη χώρα. ∆εν είναι όµως έτσι. Υπάρχει κυβέρνηση που προχωρά το προγραµµατισµένο νοµοθετικό της έργο, το οποίο µάλιστα στην περίπτωση του Ποινικού Κώδικα και του Κώδικα Ποινικής ∆ικονοµίας αποτελεί µια κορυφαία µεταρρυθµιστική τοµή.

Τι νέο θα δούµε στο πρόγραµµα του ΣΥΡΙΖΑ;

Θεωρούµε ότι πρώτιστο ζήτηµα για τη µεταµνηµονιακή περίοδο, είναι αυτό της παραγωγής νέου πλούτου καθώς και η διασφάλιση της δίκαιης διανοµής του. Να φτάσουµε τις 500.000 νέες θέσεις εργασίας µέσα στην επόµενη τετραετία, να συνεχίσουµε τις επενδύσεις στις υποδοµές, να στηρίξουµε την καινοτοµία και τις νεοφυείς επιχειρήσεις, να εξασφαλίσουµε τη ρευστότητα στις µικροµεσαίες επιχειρήσεις, να µειώσουµε το κόστος διαβίωσης µε περιορισµό της έµµεσης και άµεσης φορολογίας, να στηρίξουµε τον αγροτικό τοµέα, τον τουρισµό και να βάλουµε τις βάσεις για τον οικολογικό µετασχηµατισµό της οικονοµίας, µε βασικό άξονα πρώτιστα τον τοµέα της ενέργειας.

Θα σας δούµε υποψήφιο µε σταυρό στις επερχόµενες εκλογές;

Οι αποφάσεις για τα ψηφοδέλτια είναι αποκλειστική ευθύνη του πρωθυπουργού και της Κεντρικής Επιτροπής του ΣΥΡΙΖΑ. Ο καθένας από µας θα δώσει αυτή την κρίσιµη µάχη από όποιο πόστο του ζητηθεί.

συνέντευξηΣΥΡΙΖΑΔημήτρης Τζανακόπουλος