Πολιτική|09.06.2019 10:37

Μπακογιάννη στο Έθνος: Κωµικό να λέει ο ΣΥΡΙΖΑ πως έχουµε κρυφή ατζέντα

Σπύρος Μουρελάτος

Ως εντολή στον Κυριάκο Μητσοτάκη για πολιτική αλλαγή ερµηνεύει η βουλευτής της Νέας Δηµοκρατίας, Ντόρα Μπακογιάννη, το αποτέλεσµα των ευρωεκλογών και προαναγγέλλει την επιδίωξη ευρύτερων συναινέσεων, επί ζητηµάτων όπως ο εκλογικός νόµος, η Παιδεία και η συνταγµατική αναθεώρηση, µε τις υπεύθυνες φιλοευρωπαϊκές δυνάµεις.

Αυτοδυναµία ή κυβέρνηση συνεργασίας; Πώς θα επιδιώξετε µετεκλογικά ευρύτερες συγκλίσεις, όταν προ των ευρωεκλογών χαρακτηρίζατε χαµένη ψήφο την προτίµηση σε µικρότερα κόµµατα;

Το αποτέλεσµα των ευρωεκλογών έδειξε ότι δεν καταψηφίστηκε µόνο ο ΣΥΡΙΖΑ, αλλά ότι υπερψηφίστηκε η Νέα ∆ηµοκρατία. Αν οι πολίτες ήθελαν απλώς να καταψηφίσουν τον ΣΥΡΙΖΑ, τα µικρά κόµµατα θα είχαν πάρει υψηλότερα ποσοστά στις εκλογές της 26ης Μαΐου, µια εκλογή η οποία θεωρείται χαλαρή. Στην πραγµατικότητα οι πολίτες έδωσαν εντολή στον Κυριάκο Μητσοτάκη για πολιτική αλλαγή. Η χώρα έχει ανάγκη από σταθερότητα, υπευθυνότητα και σχέδιο για να µπορέσει να πετύχει βιώσιµη ανάπτυξη που θα φέρει σταθερές και καλά αµειβόµενες θέσεις εργασίας. Η κυβέρνηση του κ. Τσίπρα δεν έχει αναπτυξιακό σχέδιο, γι’ αυτό και οι ρυθµοί ανάπτυξης όχι µόνο παραµένουν στους χαµηλότερους της Ευρώπης, αλλά αναπροσαρµόζονται συνεχώς προς τα κάτω, όπως έδειξαν και τα τελευταία στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ, που δείχνουν την ανάπτυξη στο 1,3%. Η Ν∆ απευθύνεται σε όλους τους πολίτες και επιδιώκει τη µεγαλύτερη δυνατή κοινωνική συµµαχία προκειµένου να βγάλει οριστικά τη χώρα από την κρίση. Στο πλαίσιο αυτό θα επιδιώξει τη συνεργασία µε τις πολιτικές δυνάµεις που θα βάλουν στην άκρη το πολιτικό κόστος και είναι αποφασισµένες να δουλέψουν για να γυρίσει σελίδα η πατρίδα µας.

Ποιοι θα µπορούσαν να είναι οι σύµµαχοί σας, προκειµένου να αλλάξετε τον νόµο περί απλής αναλογικής;

Η άποψη των κοµµάτων για την απλή αναλογική είναι γνωστή. Η χώρα χρειάζεται ένα αναλογικότερο εκλογικό σύστηµα από το υπάρχον, αλλά ταυτόχρονα ένα εκλογικό σύστηµα το οποίο θα εξασφαλίζει την κυβερνησιµότητα. Τα αποτελέσµατα της απλής αναλογικής στους δήµους αποδεικνύουν το µέγεθος του λάθους. Για παράδειγµα, ο νέος δήµαρχος Θεσσαλονίκης έχει µόνο 7 στους 49 δηµοτικούς συµβούλους και καλείται να διοικήσει αποτελεσµατικά τον δήµο. Αντιλαµβάνεστε ότι η Ελλάδα δεν έχει περιθώρια για τέτοιους πειραµατισµούς. Πιστεύω, λοιπόν, ότι οι υπεύθυνες φιλοευρωπαϊκές δυνάµεις, που έχουν συναίσθηση της κατάστασης στην οποία βρίσκεται η χώρα, δεν θα επιτρέψουν κάτι τέτοιο. Και τονίζω ότι δεν είναι το µοναδικό θέµα στο οποίο θα επιδιώξουµε συναίνεση. Το ίδιο θα κάνουµε και στα θέµατα Παιδείας, ψήφου των Ελλήνων του εξωτερικού, συνταγµατικής αναθεώρησης κ.λπ.

∆εν θεωρείτε χρήσιµο για τους ψηφοφόρους να διεξαχθεί ντιµπέιτ ανάµεσα στον κ. Τσίπρα και τον κ. Μητσοτάκη; Γιατί η Ν∆ αντιτίθεται σε µια τέτοια προοπτική; Η κυβέρνηση σας κατηγορεί ότι επιχειρείτε να κρύψετε την οικονοµική σας ατζέντα. Τι απαντάτε;

Είναι κωµικό να προσπαθεί ο ΣΥΡΙΖΑ να πει ότι έχουµε κρυφή ατζέντα. Εχουµε παρουσιάσει µε λεπτοµέρεια την οικονοµική µας πρόταση, την οποία προσπάθησαν να διαστρεβλώσουν µε στόχο να φοβίσουν τους πολίτες. Εβαλαν στο στόµα του Κυριάκου Μητσοτάκη πράγµατα τα οποία ποτέ δεν είπε. ∆εν µπορούν να κοροϊδέψουν ξανά τους Ελληνες, που κατάλαβαν τον εµπαιγµό του ΣΥΡΙΖΑ και σίγουρα είναι ευφυέστεροι από τα τρολ του Μαξίµου. Και αυτό, ξέρετε, αποδείχθηκε και από τα αποτελέσµατα των ευρωεκλογών, στις οποίες η Ν∆ υπερψηφίστηκε από όλες τις κοινωνικές οµάδες: από τους 17άρηδες, από τους δηµοσίους υπαλλήλους, από τους ιδιωτικούς υπαλλήλους, από ανθρώπους που κατεξοχήν εκπροσωπούν τη µεσαία τάξη, αυτή που εξαφάνισε ο κ. Τσίπρας. Σε ό,τι αφορά το ντιµπέιτ, θα γίνει όπως γινόταν πάντα, µε όλους τους πολιτικούς αρχηγούς. Είναι πολύ κρίσιµο να ακουστούν όλοι. Εµείς δεν έχουµε την αλαζονεία να πιστεύουµε ότι προσερχόµενοι στις εκλογές είµαστε το µόνο κόµµα το οποίο έχει θέσεις για την πορεία της χώρας.

Γιατί η Ν∆ αρνείται να προσέλθει στη Βουλή και να ψηφίσει την κατάργηση της µείωσης του αφορολόγητου ορίου, αφ’ ης στιγµής η ίδια κατέθεσε προ µηνός σχετική τροπολογία; Πώς σχολιάζετε την πρακτική των προσλήψεων στο… παρά ένα της κάλπης;

Για τον απλούστατο λόγο ότι η Νέα ∆ηµοκρατία δεν αναγνωρίζει το δικαίωµα της κυβέρνησης να αποφασίζει όταν ο ίδιος ο πρωθυπουργός έχει δηλώσει ότι έχει χάσει τη δηµοκρατική νοµιµοποίηση. Προστατεύουµε το κύρος του κοινοβουλευτισµού και της δηµοκρατίας απέχοντας από τη διαδικασία, κ. Μουρελάτο. ∆εν έχει ξαναγίνει ποτέ ένας πρωθυπουργός να δηλώνει ότι έχει χάσει τη δηµοκρατική νοµιµοποίηση και να φέρνει στη Βουλή προς ψήφιση µείζονος σηµασίας νοµοσχέδια, όπως για παράδειγµα τον ποινικό κώδικα. Για τη µη µείωση του αφορολόγητου έχουµε καταθέσει τροπολογία και οι πολίτες γνωρίζουν την άποψή µας. Τότε ο ΣΥΡΙΖΑ µας λοιδόρησε και αρνήθηκε να την υπερψηφίσει. Σήµερα, έναν µήνα πριν από τις εκλογές και υπό τον πανικό της συντριπτικής ήττας, φέρνει τροπολογία για να ξεψηφίσει αυτό που η ίδια ψήφισε. ∆εν θα συµµετάσχουµε σε αυτόν τον εµπαιγµό της ελληνικής κοινωνίας. Κυρίως όµως είναι πρωτοφανές ο ποινικός κώδικας, που αλλάζει κάθε 70 χρόνια, να έρχεται άρον άρον στη Βουλή και χωρίς να έχει γίνει δεκτή καµία πρόταση της αντιπολίτευσης, ιδιαίτερα στο ζήτηµα της µετατροπής σε πληµµέληµα από κακούργηµα της κατοχής και κατασκευής µολότοφ. Είναι πρωτοφανές αυτό που συµβαίνει µε τις αθρόες προσλήψεις χωρίς καµία διαδικασία και εκτός ΑΣΕΠ. Ο ΣΥΡΙΖΑ, όπως έχω ξαναπεί, έχει υιοθετήσει όλες τις παθογένειες της Μεταπολίτευσης. Αποδεικνύεται για άλλη µια φορά ότι το ηθικό πλεονέκτηµα του ΣΥΡΙΖΑ είναι ένας µεγάλος µύθος.

Σας ανησυχεί η άνοδος του κόµµατος Ελληνική Λύση; Πώ ς σκέφτεστε να το αντιµετωπίσετε εν όψει εθνικών εκλογών; Θα ήταν µια λύση η υιοθέτηση µιας πιο συντηρητικής ατζέντας;

Η Ν∆ είναι υπεύθυνο κόµµα και δεν πρόκειται να παραβιάσει τις αρχές της για πρόσκαιρα κοµµατικά οφέλη. Εµείς καταθέσαµε την πρότασή µας για το αύριο της χώρας και καλούµε όλους τους πολίτες να τη στηρίξουν για να αποκτήσει η χώρα σταθερή κυβέρνηση. ∆εν θέλουµε να υφαρπάξουµε την ψήφο τους µε ψέµατα. Η Ελληνική Λύση είναι ένα εθνικιστικό κόµµα διαµαρτυρίας που στερείται σοβαρότητας, µε το οποίο, όπως αντιλαµβάνεστε, δεν µπορούµε να συνεργαστούµε. Οι θέσεις του δεν µπορούν να εφαρµοστούν σε χώρα της Ευρώπης και σίγουρα δεν µπορούν να υιοθετηθούν από τη Ν∆.

Νέα ΔημοκρατίαΝτόρα Μπακογιάννησυνέντευξη