Πολιτική|10.06.2019 13:52

Νέα Δημοκρατία: Κλείνουν τα ψηφοδέλτια εν όψει των εθνικών εκλογών

Σπύρος Μουρελάτος

Σε δύο κύριους άξονες εξελίσσεται η προεκλογική εκστρατεία της Νέας Δηµοκρατίας εν όψει της εκλογικής αναµέτρησης της 7ης Ιουλίου. Από τη µία ο Κυριάκος Μητσοτάκης αποδίδει ιδιαίτερη έµφαση στην απευθείας επικοινωνία µε τους πολίτες, επιχειρώντας να διευρύνει το ξεκάθαρο προβάδισµα που απέκτησε στις τριπλές κάλπες της 26ης Μαΐου και της 2ας Ιουνίου, και από την άλλη επιχειρείται να συγκροτηθούν ψηφοδέλτια που θα εκφράζουν τη δυναµική του κόµµατος και ρεύµα νίκης.

Στο πνεύµα αυτό, ο πρόεδρος της ΝΔ συνεχίζει µε αµείωτη ένταση τις περιοδείες του, εντός και εκτός Λεκανοπεδίου, σε µια προσπάθεια να εξειδικεύει συγκεκριµένα τµήµατα της κυβερνητικής του πρότασης, ώστε να αποσπάσει το µεγαλύτερο µέρος όλων όσοι αυτοπροσδιορίζονται στις έρευνες της κοινής γνώµης ως αναποφάσιστοι. Εξ ου και αφενός επιµένει στο ενωτικό µήνυµα που διατρέχει όλη τη «γαλάζια» καµπάνια, και αφετέρου υπενθυµίζει τα βασικά πολιτικά του προτάγµατα για ανάπτυξη και δουλειές, τα οποία, όπως απεδείχθη στις ευρωεκλογές, συγκινούν τη µεγάλη πλειοψηφία των ψηφοφόρων.

Συνωστισµός υποψηφίων

Την ίδια στιγµή, στον τρίτο όροφο της οδού Πειραιώς η ηγετική οµάδα του κόµµατος βρίσκεται σε συνεχείς συσκέψεις, προκειµένου να συµπληρωθεί η λίστα ψηφοδελτίων έως το τέλος της τρέχουσας εβδοµάδας. Η συγκεκριµένη άσκηση απεδείχθη απαιτητική, καθώς το ρεύµα που δηµιουργείται γύρω από τον κ. Μητσοτάκη και τις αυξηµένες πλέον πιθανότητες της ΝΔ να κερδίσει τις εθνικές εκλογές έχει προκαλέσει συνωστισµό υποψηφίων, που πασχίζουν να εισχωρήσουν στις «γαλάζιες» λίστες.

Επιπλέον, η ποσόστωση για τις γυναίκες περιπλέκει την κατάσταση, καθώς σε ορισµένες Περιφέρειες, όπως είναι ο Βόρειος Τοµέας της Β’ Αθηνών, οι θέσεις των ανδρών έχουν υπερκαλυφθεί, µε αποτέλεσµα κάποιος από τους υποψηφίους, που έχουν ήδη ανακοινωθεί, να µη βρεθεί τελικώς στην εκλογική αφετηρία.

Η πρώτη περιοδεία

Εν τω µεταξύ, καθόλου τυχαία δεν ήταν η επιλογή των Δωδεκανήσων -εθνικό αλλά και ευρωπαϊκό σύνορο- ως η πρώτη προεκλογική περιοδεία του κ. Μητσοτάκη. «Η παρουσία µου εδώ δηλώνει την ενότητα του έθνους µας, που αποτελεί ασπίδα για την ασφάλεια της πατρίδας. Και σηµατοδοτεί την προσήλωσή µας στην ειρήνη και στη σταθερότητα, που στηρίζονται πάντα στο Διεθνές Δίκαιο. Γιατί το Καστελόριζο έχει όλα τα απαράβατα δικαιώµατα που προβλέπει το Διεθνές Δίκαιο της Θάλασσας. Και αυτά τα δικαιώµατα θα τα υπερασπιστούµε απόλυτα από κάθε αµφισβήτηση και πρόκληση» διεµήνυσε µεταξύ άλλων ο πρόεδρος της ΝΔ σε µια χρονική συγκυρία που η τουρκική προκλητικότητα βρίσκεται σε φάση έξαρσης στο Αιγαίο και στην κυπριακή ΑΟΖ.

Ενδεικτική της ανησυχίας που επικρατεί στο κόµµα της αξιωµατικής αντιπολίτευσης ήταν και η δήλωση του τοµεάρχη Εξωτερικών, Γιώργου Κουµουτσάκου, ο οποίος επεσήµανε ότι «η Ελλάδα οφείλει να στέλνει σαφή µηνύµατα και να προχωρά σε συνεργασίες στην κατεύθυνση της ενίσχυσης της αποτρεπτικής ισχύος και στρατηγικής της». Αύριο και µεθαύριο, ο πρόεδρος της Ν∆ θα επισκεφθεί τους Νοµούς Αχαΐας και Ηλείας.

Νέα Δημοκρατίαεθνικές εκλογέςβουλευτικές εκλογέςΚυριάκος Μητσοτάκης