Πολιτική|11.06.2019 09:39

Εκστρατεία ενωτικού προφίλ από τη Νέα Δημοκρατία

Σπύρος Μουρελάτος

Στη σταδιακή κλιµάκωση της προεκλογικής του στρατηγικής, εν όψει των 27 ηµερών που αποµένουν µέχρι τη διενέργεια των βουλευτικών εκλογών, προχωρά ο Κυριάκος Μητσοτάκης, µετά τη χθεσινή επίσκεψη του κ. Τσίπρα στον Πρόεδρο της Δηµοκρατίας για την προκήρυξη των πρόωρων εκλογών της 7ης Ιουλίου. «Ο ελληνικός λαός µε την ψήφο του στις 26 Μαΐου ανάγκασε τον κ. Τσίπρα να προκηρύξει εθνικές εκλογές. Στις 7 Ιουλίου πάλι µε την ψήφο του θα ολοκληρώσει την πολιτική αλλαγή που τόσο χρειάζεται η χώρα για να έρθουν επιτέλους η ανάπτυξη και η ευηµερία σε όλους τους Ελληνες» ήταν η πρώτη γεµάτη ικανοποίηση επίσηµη αντίδραση της Πειραιώς.

Καλά πληροφορηµένες πηγές προϊδεάζουν πως ο πρόεδρος της ΝΔ θα επιµείνει να απευθύνεται σε όλους τους Ελληνες επιχειρώντας να ταυτίσει τη «γαλάζια» κυβερνητική πρόταση µε τις βασικές ανάγκες της καθηµερινότητας των πολιτών, αποφεύγοντας όµως να εµπλακεί σε ανέξοδες αντιπαραθέσεις µε τους πολιτικούς του αντιπάλους. Τα ίδια πρόσωπα τονίζουν, µάλιστα, πως η προεκλογική καµπάνια του κόµµατος δεν ετεροκαθορίζεται από τις τακτικές κινήσεις της απερχόµενης κυβέρνησης, που, όπως σηµειώνουν, αποτυγχάνει µέχρι στιγµής να βρει πολιτικό αφήγηµα.

Στο πνεύµα αυτό, επιτελικά στελέχη της Πειραιώς δεν ανησυχούν για την όψιµη µεταστροφή της ηγεσίας του ΣΥΡΙΖΑ, που αντιγράφει εσχάτως µε τρόπο αποσπασµατικό, όπως λένε, προτάσεις από το κυβερνητικό πρόγραµµα της ΝΔ όπως είναι οι φοροελαφρύνσεις. Το κοινωνικό και πολιτικό ρεύµα που δηµιουργεί η προσδοκία της εκλογικής νίκης της ΝΔ αποτυπώνεται και σε χθεσινό άρθρο της έγκυρης γερµανικής εφηµερίδας «Handelsblatt», η οποία, µεταξύ άλλων, εµφανίζει τον Κυριάκο Μητσοτάκη ως το φαβορί της επικείµενης εκλογικής αναµέτρησης.

Δηλώσεις στη «Handelsblatt»

«Θέλω να σχηµατίσω µια ισχυρή, σταθερή κυβέρνηση, η οποία θα εφαρµόσει µια διαφορετική οικονοµική πολιτική. Με χαµηλούς φόρους, ταχύτερες µεταρρυθµίσεις, εκσυγχρονισµό του κράτους, θα προσελκύσουµε επενδύσεις και θα επιτύχουµε υψηλότερους ρυθµούς ανάπτυξης από τη σηµερινή κυβέρνηση» επισηµαίνει ο πρόεδρος της Ν∆, συνοψίζοντας το όραµά του για το αύριο του τόπου.

Οι επόµενες εβδοµάδες θεωρούνται στο Μοσχάτο ιδιαιτέρως κρίσιµες, καθώς η διείσδυση του θετικού προγραµµατικού µηνύµατος του κόµµατος, ιδίως στους κόλπους των αναποφάσιστων, υπολογίζεται ότι θα διαµορφώσει σε µεγάλο βαθµό το τελικό εκλογικό αποτέλεσµα. Εξ ου και το βάρος της Πειραιώς δίδεται εκ των πραγµάτων στις περιοδείες του κ. Μητσοτάκη, όπου θα επικαιρο ποιούνται συγκεκριµένες πτυχές του κυβερνητικού προγράµµατος του κόµµατος. Στο πλαίσιο αυτό, ο πρόεδρος της Ν∆ επισκέπτεται σήµερα τον Νοµό Αχαΐας και αύριο τον Νοµό Ηλείας, σε µια προσπάθεια να βελτιώσει τις εκλογικές επιδόσεις του κόµµατός του.

Το προσεχές Σαββατοκύριακο περιοδεύει σε Ιωάννινα, Πρέβεζα και Αρτα, ενώ στο µεσοδιάστηµα θα εξακολουθήσει να πραγµατοποιεί περιοδείες σε συνοικίες του Λεκανοπεδίου. Εως τα τέλη της εβδοµάδος αναµένεται η ανακοίνωση του συνόλου των ψηφοδελτίων του κόµµατος. Σύµφωνα µε πληροφορίες, η προεργασία της αρµόδιας επιτροπής έχει ολοκληρωθεί σε µεγάλο βαθµό και αποµένει η τελική έγκριση του κ. Μητσοτάκη για συγκεκριµένες περιφέρειες, που παρουσιάζουν πολιτικές, κοινωνικές, γεωγραφικές, ακόµη και εθνικές ιδιαιτερότητες.

Κυριάκος Μητσοτάκηςβουλευτικές εκλογέςΝέα Δημοκρατίαεκλογές 2019εθνικές εκλογές