Πολιτική|11.06.2019 09:38

Ρυθµιστικό ρόλο την επόµενη µέρα διεκδικεί το ΚΙΝΑΛ

Φώφη Γιωτάκη

Το στοίχηµα της ισχυρής εντολής, που «θα αποτρέψει την κυριαρχία της ΝΔ και παράλληλα θα αποδυναµώσει καθοριστικά τον ΣΥΡΙΖΑ», βάζει η ηγεσία του Κινήµατος Αλλαγής εν όψει των εθνικών εκλογών. Επειτα από διαδοχικές συσκέψεις στη Χαριλάου Τρικούπη, το επιτελείο της Φώφης Γεννηµατά επιλέγει να ανεβάσει τον πήχη, διεκδικώντας την εξασφάλιση διψήφιου ποσοστού και ρυθµιστικό ρόλο για την εποµένη των εκλογών.

Ο διπλός στόχος συνοδεύεται από επιθετική ρητορική τόσο προς τον ΣΥΡΙΖΑ όσο και προς τη Νέα Δηµοκρατία και θεωρείται η µόνη ικανή και αναγκαία συνθήκη για την ισχυροποίηση του κόµµατος. Οπως τονίζουν στελέχη της Χαριλάου Τρικούπη, το Κίνηµα Αλλαγής µπορεί πλέον να οικοδοµήσει στη βάση του 7,7% που έλαβε στις ευρωεκλογές, επενδύοντας στον επαναπατρισµό απογοητευµένων ψηφοφόρων του ΣΥΡΙΖΑ.

Το ενδιαφέρον στοιχείο που προκύπτει από τις συζητήσεις µε στελέχη του ΚΙΝΑΛ είναι ότι οι περισσότεροι εκτιµούν πως η «αποχώρηση» του Ευάγγελου Βενιζέλου στην κρίσιµη συγκυρία δεν πρόκειται να προκαλέσει ρωγµές στη στρατηγική προσέγγισης του διψήφιου ποσοστού. Η εκτίµηση αυτή πηγάζει, όπως προσθέτουν, από τα µηνύµατα που λαµβάνουν από διάφορες περιοχές του Λεκανοπεδίου και της περιφέρειας, αν και δεν λείπουν τα στελέχη που εκφράζουν την ανησυχία τους για τις επιπτώσεις που θα έχει στην κάλπη η σύγκρουση Γεννηµατά - Βενιζέλου.

Το σίγουρο είναι ότι η ίδια η Φώφη Γεννηµατά µε τη σηµερινή οµιλία της στην Κεντρική Επιτροπή του ΚΙΝΑΛ θα απευθύνει προσκλητήριο ενότητας και «επαναπατρισµού» όλων των δυνάµεων της παράταξης. Με την οµιλία της θα περιγράψει το διακύβευµα των εκλογών και την ανάγκη αποτροπής των σχεδίων των δύο µονοµάχων, επισηµαίνοντας την ανάγκη διασφάλισης ισχυρής εντολής για το ΚΙΝΑΛ.

Επιστράτευση Ευθυµίου

Καθοριστικής σηµασίας για την εξέλιξη της προεκλογικής εκστρατείας χαρακτηρίζεται η επιστράτευση στελεχών µε πείρα και επάρκεια. Μετά τον Νίκο Χριστοδουλάκη που ανέλαβε καθήκοντα συντονιστή του Τοµέα Οικονοµικών και Ανάπτυξης, στη µάχη µπαίνει και ο επίσης πρώην υπουργός Πέτρος Ευθυµίου, ο οποίος αναλαµβάνει επικεφαλής του κρίσιµου Τοµέα Εξωτερικής Πολιτικής και Αµυνας. Οπως τόνισε χθες ο ίδιος, το ΚΙΝΑΛ πρέπει να δώσει σκληρή µάχη για την επίτευξη του στόχου του, εξασφαλίζοντας δύο προϋποθέσεις: «Πρώτον, να συντριβεί ο λαϊκισµός και η µιζέρια του κ. Τσίπρα και του ΣΥΡΙΖΑ.

Δεύτερον, να υπάρξει ένας ισχυρός ευρωπαϊκός σοσιαλδηµοκρατικός πόλος, που θα συµβάλει στη διασφάλιση της δηµοκρατικής οµαλότητας και σταθερότητας, καθώς και στην προώθηση πολιτικών που θα διασφαλίζουν το κοινωνικό κράτος µε όρους βιωσιµότητας και όχι επιδοµάτων. Και που θα προωθεί παράλληλα τα µείζονα εθνικά συµφέροντα µε υπευθυνότητα και αποφασιστικότητα». Σε αυτή την κατεύθυνση, ο κ. Ευθυµίου υπογραµµίζει ότι «επιβάλλεται η στράτευση όλων των προοδευτικών δυνάµεων στην ιστορική κοιτίδα της δηµοκρατικής παράταξης, προκειµένου να υπάρξει αντίβαρο σε µια ανεξέλεγκτη και αλαζονική δεξιά διακυβέρνηση και σε µια καταστροφική µείζονα αντιπολίτευση».

ΚΙΝΑΛβουλευτικές εκλογέςεθνικές εκλογέςΦώφη Γεννηματά