Πολιτική|12.06.2019 08:37

Ελληνικό και µείωση φόρων οι προτεραιότητες της ΝΔ

Σπύρος Μουρελάτος

Τις προεκλογικές θεµατικές εκδηλώσεις της Νέας Δηµοκρατίας αξιοποιεί ο Κυριάκος Μητσοτάκης, ώστε να σκιαγραφήσει συγκεκριµένες πτυχές του κυβερνητικού του προγράµµατος εν όψει των εκλογών της 7ης Ιουλίου, καθώς είναι κοινό µυστικό πως στο παρασκήνιο η ηγετική οµάδα του κόµµατος προετοιµάζει την επόµενη ηµέρα της χώρας, – εφόσον, βεβαίως, η ΝΔ βγει νικήτρια από την εκλογική αναµέτρηση.

Ο πρόεδρος της ΝΔ δεν κρύβει σε τακτικούς συνοµιλητές του ότι µείζων στόχος της επόµενης διακυβέρνησης είναι η προώθηση αστραπιαίων πρωτοβουλιών εντός των πρώτων εβδοµάδων, οι οποίες θα δώσουν το σήµα τόσο στο εσωτερικό όσο και στο εξωτερικό ότι η αυριανή διακυβέρνηση µπορεί να επανεκκινήσει την πραγµατική οικονοµία και να εµπνεύσει την εµπιστοσύνη των εταίρων µας. Αποτέλεσµα αυτής της τακτικής είναι ότι ο ίδιος αποφεύγει επιµελώς να εµπλέκεται σε αντιπαραγωγικές «κοκοροµαχίες» και προτιµά να προετοιµάζεται για τις απαιτητικές προκλήσεις τού αύριο.

Πρώτες κινήσεις

Στο πνεύµα αυτό, η χθεσινή εκδήλωση στην Πάτρα, που ήταν αφιερωµένη στην ανάπτυξη και στη δηµιουργία νέων και καλύτερα αµειβόµενων θέσεων εργασίας, επεφύλασσε ειδήσεις, τουλάχιστον ως προς το χρονοδιάγραµµα των κινήσεων Μητσοτάκη µετά τις 7 Ιουλίου. Οπως υπογράµµισε ο νικητής των ευρωεκλογών και των αυτοδιοικητικών εκλογών, µέσα στην πρώτη εβδοµάδα της νέας διακυβέρνησης θα ξεµπλοκάρει η εµβληµατική για τη Νέα ∆ηµοκρατία επένδυση στο Ελληνικό.

Η στόχευση είναι διττή: αφενός ενεργοποιείται ένα άκρως φιλόδοξο επενδυτικό πρότζεκτ, το οποίο, µεταξύ άλλων, θα δηµιουργήσει και χιλιάδες νέες θέσεις εργασίας, αφετέρου εκπέµπεται ένα σαφές µήνυµα ότι το νέο κυβερνητικό σχήµα προχωρά από τα λόγια στις πράξεις, αναφορικά µε την καταπολέµηση της γραφειοκρατίας και την απελευθέρωση των επενδύσεων.

Επιπλέον, ο Κυριάκος Μητσοτάκης περιέγραψε τους βασικούς άξονες του φορολογικού του νοµοσχεδίου, το οποίο, σύµφωνα µε όλες τις πληροφορίες, θα είναι το δεύτερο νοµοθέτηµα που θα έρθει προς ψήφιση στη Βουλή και θα περιλαµβάνει µειώσεις φόρων και θεσµοθέτηση πρόσθετων κινήτρων για την προσέλκυση επενδύσεων. Ακολούθως, ο πρόεδρος της Ν∆ στοχεύει να καταφέρει καίριο πλήγµα στη γραφειοκρατία µέσω της ηλεκτρονικής υπογραφής, που θα καθιερωθεί για πολίτες και επιχειρήσεις, µέσω των κλειστών προθεσµιών για τις αδειοδοτήσεις επενδύσεων, που θα επιβλέπονται από το ίδιο το πρωθυπουργικό γραφείο, και µέσω της δεσµευτικά γρήγορης εκδίκασης υποθέσεων που σχετίζονται µε τις επενδύσεις από ειδικά τµήµατα των δικαστηρίων. Βάσει του σχεδιασµού Μητσοτάκη, κοµβικής σηµασίας είναι και η άµεση ενίσχυση της ρευστότητας.

Ο πρόεδρος της Ν∆ θεωρεί πως η σταδιακή αποκατάσταση της αξιοπιστίας της χώρας µας θα βοηθήσει όχι µόνο στην περαιτέρω µείωση των επιτοκίων δανεισµού των ελληνικών οµολόγων αλλά και στη συνεπακόλουθη µείωση του κόστους δανεισµού των ελληνικών επιχειρήσεων. Μεγάλο στοίχηµα για τον πρόεδρο της Ν∆ είναι η αλλαγή της νοοτροπίας του ελληνικού κράτους ως προς τις επενδύσεις και εν προκειµένω η απόρριψη των ιδεοληψιών που έθεταν προσκόµµατα στο παρελθόν σε ό,τι αφορά στη διαδικασία υλοποίησης επενδυτικών προτάσεων. Σήµερα ο Κυριάκος Μητσοτάκης περιοδεύει στον Νοµό Ηλείας, ενώ αύριο το βράδυ θα µιλήσει σε εκδήλωση του ΣΕΒΕ στη Θεσσαλονίκη.

εθνικές εκλογέςβουλευτικές εκλογέςΚυριάκος ΜητσοτάκηςΕλληνικόΝέα Δημοκρατία